Gösta Sundqvistin kuolemasta 13 vuotta – kansansuosikki ei välittänyt julkisuudesta - Viihde - Ilta-Sanomat

Gösta Sundqvistin kuolemasta 13 vuotta – kansansuosikki ei välittänyt julkisuudesta

Rakastettu muusikko kuoli 46-vuotiaana 16.8.2003.

Gösta Sundqvist oli intohimoinen jalkapallomies.­

16.8.2016 17:25

Kolmetoista vuotta sitten suomalaiset musiikkifanit hätkähtivät. Suru-uutinen muusikko, tuottaja ja radiotoimittaja Gösta Sundqvistin kuolemasta kiiri eetteriin. Sundqvist menehtyi sydänkohtaukseen varhain lauantaiaamuna 16. elokuuta. Vielä perjantai-iltana hän oli ollut studiossa miksaamassa. Sundqvist oli kuollessaan vain 46-vuotias.

Kuolema oli yllätys monella tapaa, sillä Sundqvist ei juonut alkoholia lainkaan ja viimeisinä vuosina hän huolehti terveydestään kuntoilemalla. Ylipainoa kerännyt mies oli hankkinut polkupyörän, jonka avulla oli tarkoitus kaventaa vyötäröä.

Leevi And the Leavings kuvattuna 28.4.1985. Kuvassa Juppe Karastie (vas.), Gösta Sundqvist ja Rife Paananen.­

Sundqvist oli monitaituri ja sanan säilä heilahteli terävästi kun mies sitä heilutti. Vaikka Sundqvistin bändi Leevi and the Leavings ei koskaan keikkaillut, sen biisit ovat jääneet suomalaisen pop- ja rockmusiikin kaanoniin.

Sundqvist löysi kappaleidensa teksteissä täydellisesti suomalaisen sielunmaiseman. Kenenpä tuttavapiiriin ei kuuluisi yhtä Teuvoa, jonka Sierra kiitää sorateillä vaarallisen lujaa? Kuinka monen kohdalle onkaan osunut se kalvas maanantaiaamu, kun työpaikan wc:n peilistä tuijottaa takaisin työpaikan sonni sekä apina? Puhumattakaan Pohjois-Karjalasta, josta on muodostunut maakuntalaulun kaltainen hymni kaikille Joensuun seudulla asuville.

Elina Kivihalme teki henkilökuvan Gösta Sundqvistista. Gösta puhui ohjelmassa muun muassa musiikintekemisestä ja intohimostaan jalkapallosta.­

Sundqvistin ääni tuli tutuksi myös radioyleisölle. Tietokoneenkorjauskurssi, Belgialaisia kirjauutuuksia ja varsinkin kymmenen vuotta kestänyt Koe-eläinpuisto keräsivät faneja radioaaltojen äärelle.

Leevi and The Leavings palkittiin platinalevyllä ja neljällä kultalevyllä marraskuussa 1995. Kuvassa vasemmalla Niklas Nylund, Juha Karastie, Risto Paananen ja Gösta Sundqvist.­

Toimittaja Pasi Kostiainen luonnehti Sundqvistia tarinoidensa näköiseksi, äkkivääräksi ja rönsyileväksi Ilta-Sanomissa vuonna 2007.

– Hän oli taiteilijana ehdoton. Kun ei huvittanut esiintyä, Leevi & The Leavings ei sitten esiintynyt. Kun hän antoi haastatteluja, ne olivat mahtavia neljän tunnin esitelmiä kaikista mahdollisista asioista maanpuolustuksesta Helsingin kantakaupungin pilaamiseen olutpubeilla - ja yhtäkkiä vuonna 1996 Sundqvist päätti ettei enää anna haastatteluja, Kostiainen kirjoitti neljä vuotta maestron kuoleman jälkeen.

Julkkisbileissä Sundqvist ei käynyt koskaan. Mies viihtyi kotona, vaimonsa, kahden tyttärensä sekä elokuva- ja jalkapallomatsikokoelmiensa äärellä.

Gösta kultalevyineen.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?