Tuomas Hoikkala oli alun perin Hannu – ”Muutin nimeni vaarin mukaan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Tuomas Hoikkala oli alun perin Hannu – ”Muutin nimeni vaarin mukaan”

Lapsena Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtajan Tuomas Hoikkalan pää tutkittiin, koska hänellä oli vilkas mielikuvitus. Aikuisena hän oli ainoa, joka uskoi taidekeskuksen menestykseen.

Tuomas Hoikkala on käynyt Sibelius-Akatemian.­

31.7.2016 10:10

Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtajalla, konsuli Tuomas Hoikkalalla, 59, on aina ollut tarve tehdä vähän eri lailla.

Seitsemänvuotiaana hän vaihtoi etunimensä. Selänpään puukoulussa Valkealassa oli jo monta Hannua. Hän halusi vähän erilaisen nimen.

– Tein päätöksen, että en tottele enää Hannu-nimeä. Se aiheutti hyvin paljon hämmennystä, ja ihmeteltiin, että voiko niin tehdä.

Tuomas oli siihen aikaan aika harvinainen nimi. Hoikkalan karjalainen vaari oli Tuomas.

– Arvostin ja kunnioitin vaariani hyvin paljon. Muutin nimeni Tuomakseksi vaarin mukaan.

Pian Selänpään kyläkaupassa ihmeteltiin, että onko Hoikkaloilla neljäskin lapsi.

–Taidekeskus Salmela on meidän perheen kesä, Tuomas Hoikkala sanoo.­

KOLMEKYMMENTÄ vuotta myöhemmin Tuomas Hoikkalan tekemisiä ihmeteltiin taas.

1990-luvun alussa Mäntyharjun kunta teki päätöksen luopua 1850-luvulla rakennetusta vanhasta pitäjäntuvasta, Salmelasta. Se oli kunnalle ongelmarakennus.

Tuomas Hoikkala kuului pieneen ryhmään, jonka hanke voitti tarjouskilpailun.

Syntyi Taidekeskus Salmela, joka tunnetaan jokakesäisistä, korkeatasoisista taidenäyttelyistä sekä konserteista. Musiikin ja kuvataiteen yhdistäminen hienossa kulttuurimaisemassa Mäntyharjulla on ollut koko idean perusta.

– Tämä on hyvin epätodennäköinen tarina. Alussa oli vain minä, joka uskoi tähän.

Taidekeskus Salmelan päärakennuksessa on Kirsi Kaulasen veistoksia ja Maria Laineen maalauksia.­

ENSIMMÄISENÄ kesänä 1990 Taidekeskus Salmelassa myytiin vain kaksi taulua. Ne olivat Reino Hietasen grafiikkateoksia.

Kävijöitä oli ainoastaan 2 000.

– Ajattelin, että tämä on sellaista, mitä rakastan. Mottoni on ollut, että tee sitä mitä rakastat ja rakasta sitä mitä teet.

Tuolloin Tuomas Hoikkala oli vielä opettajana Pohjois-Kymen musiikkiopistossa sekä Kouvolan varuskunnan soittokunnassa saksofonistina. Kuinka ollakaan, soittokunta lakkautettiin ja hänen piti keksiä uutta mielenkiintoista tekemistä.

– Olemme keränneet vaimoni Marjan kanssa kuvataidetta siitä lähtien, kun olemme tavanneet. Suomalaiset nykytaiteilijat olivat meille hyvin tuttuja. Musiikki oli myöskin sydäntäni lähellä.

– Kuvittelin, millainen tämä paikka olisi, jos se olisi kunnossa.

–Olen 27 vuotta sanonut, että Salmela ei ole koskaan valmis, mutta tänä vuonna, kun näyttelyt valmistuivat, minulle tuli häivähdys, että nyt tämä on sellainen kuin unelmissani.­

NYT Tuomas Hoikkala kävelee Pyhäveden rannalla sijaitsevan Taidekeskus Salmelan pihalla ja katselee tyytyväisenä ympärilleen. Ihmisiä virtaa tasaiseen tahtiin Huvimaja Höijeriin, joka toimii yhtenä näyttelytilana.

Rannassa on myös veden päälle toteutettu veistospuisto, joka uudistuu joka kesä.

Kaikki on tip top. Taustalla kuuluu ruohonleikkurin ääni.

– Minun luonteeni näkyy täällä Salmelan ympäristössä. Kaikki on viimeisen päälle järjestyksessä.

– Olen 27 vuotta sanonut, että Salmela ei ole koskaan valmis, mutta tänä vuonna, kun näyttelyt valmistuivat, minulle tuli häivähdys, että nyt tämä on sellainen kuin unelmissani. Unelmiahan meillä on kaikilla, mutta kun unelmille laittaa haalarit päälle, silloin ne lähtevät toteutumaan.

Toisena kesänä 1991 Taidekeskus Salmelan kävijämäärä tuplaantui. Viime vuonna Salmelassa oli jo 32 000 kävijää.

– Vaikein hetki oli ensimmäisen vuoden jälkeen, kun tuli kaksi devalvaatiota. Selvisin taiteilijoiden avulla. Sain tänne Suomen merkittävimpiä taiteilijoita, jotka uskoivat minuun. Laila Pullinen, Esko Tirronen, Reino Hietanen, Olavi Lanu ja Sam Vanni. He kaikki ovat jo poistuneet keskuudestamme.

Taidekeskus Salmela sijaitsee Pyhäveden rannalla.­

TUOMAS Hoikkala on kova poika ostamaan. 2000-luvun alussa hän osti 150 metrin päässä Salmelasta sijaitsevan Domanderin huvilan, joka on rakennettu 1800-luvulla. Siinä oli 1960-luvulle asti vanha posti ja apteekki.

– Huvilan omistajat, 90-vuotiaat leidit, kutsuivat minut päiväkahville ja kysyivät, haluaisinko ostaa vastarannan huvilan. Tietysti halusin.

Sitä ennen Tuomas Hoikkala oli ostanut läheisen Mäntyharjun entisen Osuuskaupan. Siitä tuli ravintola Kesäheinä.

– Aina raskaan kesän jälkeen istumme vaimon kanssa terassilla ja päätämme, että nyt ei enää laajenneta mitään. Sitten katsomme toisiamme ja hymyilemme.

Minkä sitä ideoilleen voi. Kolmilapsisessa työläisperheessä varttuneelta Hoikkalalta ei ole koskaan puuttunut kekseliäisyyttä.

 Olen päättänyt laittaa elämäni kauneusjärjestykseen. Ennen laitoin asiat tärkeysjärjestykseen.

Jo lapsena hänellä oli pieni sota-aiheinen museo navetassa.

– Olin pienikasvuinen hintelä poika, jonka piti monessa asiassa näyttää muille. Olin palkittu hiihtäjä koulujen välisissä kilpailuissa.

– Oli rikkaus kasvaa maaseudulla. Olen järvien ja vesien kasvatti. Luonto on kirkkoni. Sieltä ammennan voimaa ja inspiraatiota.

Perhe oli kannustava. Tuomas Hoikkalan isä oli laivanlastaushommissa, äiti kotiäiti.

TUOMAS löysi instrumentikseen pianon, sitten saksofonin. Hän ihastui saksofonin jumalaiseen ääneen ja väriskaalaan kuunnellessaan levyltä tummaihoisia soittajia.

– Sanoin äidille, että haluan muusikoksi. Hän sanoi, ettei se meidän Tuomas mitään tee. Se vain soittaa.

Se oli huumoria. Äiti oli itse laulajana melkein oopperalaulajatasoa ja paikallisen Selänpään sekakuoron kantavia voimia.

– Äiti sanoi, että menestymisen salaisuus on, että puhuu selän takana hyvää.

Koulussa Tuomas Hoikkala oli keskitason oppilas. Hänellä oli ylivilkas mielikuvitus. Hoikkalan pää tutkittiin, mutta todettiin terveeksi.

– Isä sanoi, että Tuomaksesta tulee sotilas ja äiti sanoi, että Tuomaksesta tulee muusikko. Minusta tuli sotilasmuusikko.

Reserviupseerikoulun jälkeen Tuomas Hoikkala opiskeli musiikkia ja suoritti myöhemmin Sibelius-Akatemiassa saksofoninsoiton diplomitutkinnon.

Tuomas Hoikkala osti Vuohijärven kirkon. Nyt siellä on taidenäyttely.­

UNELMIEN toteuttaminen on ollut ankaraa työtä. Tuomas Hoikkala sanoo, että mitä helpommalta asiat näyttävät, sitä enemmän taustalla on työtä.

– Poikani Gabriel sanoo, että Salmela on vierivä kivi. Meillä on aina esittää jotain uutta. On ollut huvimajakilpailut, laulukilpailut ja kuvataidekilpailut.

Tänä vuonna taiteilija Johanna Lumpeen, 26, näyttelystä tuli jättimenestys. Kaikki maalaukset myytiin jo avajaisissa.

KAKSIvuotta sitten Hoikkaloiden aamukahvipöydässä syntyi ajatus ostaa purku-uhan alla oleva Vuohijärven kirkko. Se on ensimmäinen evankelisluterilainen suomalainen kirkko, joka on myyty yksityisomistukseen.

– Mun ideat on ollut aina aika vilkkaita, Tuomas Hoikkala naurahtaa.

Hoikkala halusi säilyttää arkkitehti Väinö Vuorisen suunnitteleman rakennuksen. Hän uskoo, että jälkipolvet eivät kritisoi sitä, mitä on rakennettu, vaan sitä, mitä on purettu.

Nyt Tuomas Hoikkalan vanhassa kotikirkossa on Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo. Se sijaitsee puolen tunnin matkan päässä Salmelasta.

– Kun menimme ensimmäisen kerran poikani Gabrielin kanssa entiseen kirkkoon, hän kysyi, mihin suuntaan tätä laajennetaan. Hän ilmeisesti tuntee isänsä.

Tuomas Hoikkala vastasi pojalleen, että jos tänne tulee ensimmäisenä vuonna 2015 yli 10 000 vierasta, tehdään tänne Rakkauspuisto. Idea lähti leviämään somessa. Nyt kirkon pihalla on kukkien ja veistosten täyttämä Rakkauspuisto.

– Rakkaus on sellainen luonnonvara, että mitä enemmän sitä antaa, sitä enemmän sitä saa, Tuomas Hoikkala uskoo.

Lapsena Tuomas Hoikkalaa pidettiin outona, koska hän soitti Kouvolassa saksofonia.­

SEURAAVA sukupolvi työskentelee jo Salmelassa. Syksyllä tradenomiopinnot aloittava Gabriel Hoikkala, 19, liittyy seuraamme Salmelan terassille. Isän ja pojan välit ovat mutkattomat. ”Nyt menee liian hienoiksi nämä vastaukset”, Gabriel naurahtaa isänsä puheille.

– Isä on hyvä tekemään uutta, mutta aika vanhan kansan otteella. Se kertoo aika paljon, että kun Salmela perustettiin, ensin isä leikkasi repaleisessa asussa nurmikon ja meni sitten suihkuun, vaihtoi puvun päälle ja alkoi ottaa vieraita vastaan.

Tuomas Hoikkala uskoo onnistuneensa monessa asiassa, koska hänellä on ”arkijärki kohdallaan”.

– Vaimo sanoo, että taloudenhoitoni on taidetta.

Gabriel Hoikkalan mukaan se tarkoittaa, että jos isä lähtee viemään kenkiä suutariin, hän voi samalla jakaa huoltoasemille esitteitä.

 Raivaussaha on paras terapeutti.

– Yliorganisointi kaikessa on osoittautunut aika tehokkaaksi, vaikka se on välillä vähän hermoja kiristävää, Gabriel Hoikkala sanoo.

Tuomas Hoikkalakin tuntee yliorganisoinnin lieveilmiöt. On muutoksen aika.

– Olen päättänyt laittaa elämäni kauneusjärjestykseen. Ennen laitoin asiat tärkeysjärjestykseen, Tuomas Hoikkala sanoo.

Kauneusjärjestys tarkoittaa sitä, että Hoikkala aikoo katsoa maailmaa eri näkökulmasta.

– En aio ottaa tänne angstista, repivää taidetta. Haluan, että ihmiset saavat hyvän mielen.

Perheen pääelinkeino on metsätalous. Tuomas Hoikkala hoitaa raivaussahalla metsää.­

YKSITYISELÄMÄSSÄ kauneusjärjestys on tarvetta säilyttää oma luovuus ja herkkyys.

– Elämäni on ollut liikaa suorittamista. Tämän kesän avajaisten jälkeen päätin, että ylitehokkuus saa jäädä, koska päämäärä on saavutettu.

– Turnauskestävyyteni on vähentynyt iän myötä. Olen vähän keventänyt työmäärää ja opetellut joustavasti delegoimaan.

Hoikkala myöntää, että hän on huono rauhoittumaan pitkän päivän jälkeen.

– Minun on vaikea saada mopo seis.

Kiitolaukkaa, vesihiihtoa, leijojen lennätystä, kaikkea on tullut harrastettua.

Kotiin tultuaan Hoikkala menee joka ilta istumaan rantatuoliin. Koti on myllytilalla lähellä Vuohijärven kirkkoa.

Taide ei yksin elätä. Perheen pääelinkeino on metsätalous.

Tuomas Hoikkala hoitaa raivaussahalla metsää. Nuorena sähköasentajaksi opiskellut mies on tottunut tekemään käsillään.

– Luonto tarjoaa mahdollisuuden fyysisen ja henkisen kunnon ylläpitämisen. Kai raivaukseen liittyy vähän aggressiotakin. Raivaussaha on paras terapeutti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?