Ex-Tenavatähti Konsta Hietanen: ”Eihän minulla millään muotoa tavallinen lapsuus ollut”

Entinen lapsitähti Konsta Hietanen laulaa taas noin 15 vuoden hiljaiselon jälkeen.

Konsta Hietanen aikoo nyt keskittyä musiikkiin ja omien biisien tekemiseen.

14.7.2016 20:22

Tällä viikolla Helsingin Aleksanterinkadun Balderin salissa kuultiin yllättävää laulajaa: Konsta Hietanen oli vieraana Ylen Iiron musiikkiluokka -ohjelman taltioinnissa.

Konsta Hietanen, 31, siis laulaa jälleen.

Siis juuri se Konsta Hietanen, 1990-luvun suomalainen suurjulkkis. Hänet valittiin Tenavatähdeksi vuonna 1994, neljä vuotta myöhemmin hän oli pääosassa menestyselokuvassa Poika ja ilves.

Mutta laulaminen ja näytteleminen saivat jäädä, kun Hietanen halusi keskittyä jalkapalloon. Ura urkeni siinäkin, Hietanen pelasi Veikkausliigaa FC Lahdessa ja MyPassa kaudet 2006–2013.

Pelivuosiensa aikana Hietanen ei halunnut olla esillä muuten kuin urheilijana.

Nyt haluaa.

Konsta Hietanen ja Iiro Rantala tekevät yhdessä Iiron musiikkiluokka -ohjelmaa.

Tartutaan ensiksi musiikkiin. Sillä siihen Hietanenkin tarttui jo peliuransa viimeisinä vuosina – ja koko elämänsä ajan hän on treenannut tuntikausia päivässä joko kitaraa tai pianoa.

Pelivuosien lopun häämöttäessä syttyi kuitenkin vuosien tauon jälkeen taas palo esiintymään, hän alkoi laulaa karaokessa ja illanistujaisissa.

– Kun pelit päättyivät, päätin keskittyä musiikkiin. Se on kuitenkin eniten oma juttuni, hän kertoo IS:lle.

Hietanen perusti bilebändin. Sellaisen, joka voi esiintyä ”niin hautajaisissa kuin rockfestareillakin”. Ohjelmistoon mahtui omien kappaleiden lisäksi kaikkea Rauli Badding Somerjoesta Red Hot Chili Peppersiin.

– Se vaati tietysti paljon työtä, varsinkin aluksi. Piti treenata paljon, hommata kaikki laitteet ja alkaa myydä keikkoja. Mutta jo puolessa vuodessa päästiin siihen tilanteeseen, että sitä pystyi tekemään vähän vakituisemminkin. Musahommia ei opi kuin tekemällä, hän sanoo.

Hietanen pelasi Veikkausliigaa FC Lahdessa ja MyPassa kaudet 2006–2013.

Nyt – pari vuotta ja yli 200 keikkaa myöhemmin – Hietanen on taas ottamassa seuraavan askeleen polveilevalla urallaan: mielessä on ura omien biisien esittäjänä.

– Olen aina pitänyt suomenkielisestä musasta, tarinankerronnasta, Hietanen sanoo.

Hän kuvailee, että hänen omat kappaleensa asettuvat jonnekin Olavi Uusivirran, Haloo Helsingin ja Apulannan musiikin välimaastoon.

– Trubaduurikeikoilla olen heittänyt omia, suomenkielisiä biisejä väliin. Aika paljon on tullut sitä palautetta, että nyt lopetat noiden muiden biisien esittämisen ja keskityt omiisi, hän kertoo.

Mutta Hietanen ei ole tehnyt valmiita etenemissuunnitelmia, hän uskoo, että asiat loksahtavat paikoilleen luontevasti. Niin ne ovat loksahdelleet aiemminkin. Jo Tenavatähti-kisan voiton jälkeen hänet pyydettiin ensin dubbaamaan animaatioelokuvia, se puolestaan poiki koekuvaukset ja roolin Poika ja ilves -elokuvassa.

Hietanen oli aikanaan iso tähti – ehkäpä Tenavatähti –kuvion suurin.

– Keikkoja tehtiin sen verran, kun niitä katsottiin vanhempien kanssa että on järkevää tehdä, hän muistelee.

Konsta Hietanen oli vuoden 1994 Tenavatähti.

Mutta sitten Hietanen lopetti viihdehommat kuin seinään. Hän oli lahjakas ja innokas junioripalloilija. Niin innokas, että jalkapallo voitti laulamisen ja näyttelemisen.

Murrosiässä tosin Hietanen näki, ettei mikään ole helppoa. Silloin hän halusi tehdä pesäeron lapsuuden esiintyjävuosiin, sillä ”siitä ei ollut jalkapallon kannalta mitään hyötyä”.

– Parikymppisenä tajusin, että hommia pitää tehdä tosissaan, jos tahtoo edes Veikkausliigaan päästä, hän kertoo.

Se tavoite toteutui. Rajat tulivat vastaan seuraavaa askelmaa tavoitellessa: unelma pelaamisesta ulkomailla ei toteutunut.

– Olin 29-vuotias kun päätin lopettaa. Tajusin, että voin vielä pärjätä Suomessa, mutta ulkomaille on liian pitkä matka. Oli sinne joitakin virityksiä, olin harjoitusleireilläkin, mutta sopimukseen asti ei koskaan päästy.

Konsta Hietanen tunnetaan muun muassa Poika ja ilves -elokuvasta.

Musiikki alkoi vetää puoleensa. Ja perhe. Peliuran päättyessä syksyllä 2013 Hietasella oli kolme lasta, nyt elämään tuo vauhtia jo neljä alle 8-vuotiasta, kahden vuoden välein syntynyttä poikaa.

– Nykyisin en enää pelaa edes missään harrastussarjoissa. Keikat ja perhe vievät niin paljon aikaa, hän kertoo.

– Ja kun keikalta tulee aamuyöllä kolmen tai neljän aikaan, niin viimeistään yhdeksältä ovat pojat kimpussa.

– Eihän minulla millään muotoa tavallinen lapsuus tai nuoruus ollut, mutta ei minua koskaan pakotettu mihinkään. Itse minä televisiosta katsoin Tenavatähteä ja ilmoitin vanhemmille, että tahdon tuonne mukaan.

Näin muistelee Konsta Hietanen, vuoden 1994 Tenavatähti. MTV esitti Tenavatähteä vuosina 1990–1995. Seppo Hovi juonsi ja säesti lapsilaulajia, joista sitten valittiin yleisöön vetoavin samaan tapaan kuin aikuisten laulukilpailuissa tai vaikkapa Idolsissa myöhemmin.

Synnyinkaupungissaan Lahdessa edelleen asuva Hietanen oli 1990-luvulla valtakunnallisesti tunnettu, nykyisin hän kertoo tulevansa tunnistetuksi lähinnä kotikaupungissaan – muualla harvemmin.

– Kun on keikalla muualla Suomessa, ihmiset kuulevat nimeni ja alkavat sitten supattaa: ”Onkohan tuo se?”

On se.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?