Viihde

IS Tuurissa! Vesa Keskisen kyläkaupalla hurja härdelli — ”On se vaan uskomaton mies”

Julkaistu:

is reportaasi
llta-Sanomat poikkesi helteisenä perjantai-iltapäivänä Tuurin kyläkaupalle. Vastassa odottanut näky oli melkoinen.
Suoraa tietä on silmänkantamattomiin. Maisemaa hallitsevat valtavat pellot ja siellä täällä törröttävät metsäkaistaleet.

Keskellä Etelä-Pohjanmaan lakeuksia mistään ei arvaisi, että nurkan takana odottaa valtaisa väenpaljous ja jopa jonkinlainen kaaos.

Tuurin kylässä, Alavudella sijaitsee Suomen suurin tavaratalo. Veljekset Keskisen kyläkauppa käsittää myös tavara- ja ruokakaupan ja hotellin sekä lukuisia muita pieniä putiikkeja.

Jo autolla alueelle kurvatessa alkaa hiipiä tunne, ettei tänään taideta olla yksin ostoksilla. Ensinnäkään menopeliä ei meinaa saada minnekään parkkiin, vaikka valtavalla parkkipaikalla tuntuu olevan loputtomasti parkkiruutuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väkeä on yksinkertaisesti niin paljon - ja sitä tuntuu tulevan koko ajan lisää. Osa läheltä, osa kauempaa.

– Kesällä pitää aina käydä jossakin, ja tänne pääsee koko perheen kanssa, Saila Oja kertoo IS:lle.


Hän on saapunut perheineen kyläkaupalle Himangalta asti, lähes kolmen tunnin ajomatkan päästä.

– On kätevää, kun osa lapsista on tuolla tivolissa ja me voidaan shoppailla, Saila Oja perustelee.

– Minustakin täällä on mukavaa. Tänne on aina kiva tulla koko perheen kanssa, Aada-tytär lisää.

Parkkipaikalla mahtuu vielä kävelemään, mutta sisällä kyläkaupassa on täysi härdelli päällä. Ihmisiä tungeksii kaikkialla, vaikkei räikyviä tarjouskylttejä näy missään.

– Voi kuule, en osaa antaa sulle mitään tarkkoja lukuja kävijämääristä. Tämmöistä täällä on vähän joka päivä, info-pisteestä kerrotaan IS:lle.


Jos julkisivu on pramea, sisätilat ovat lievä pettymys. Keskisen kyläkauppa on omituinen sekoitus lähiöostaria ja halpahallia, toki aivan eri suuruusluokassa. Mutta se on silti ahdas. Ihmiset jonottavat kuumissaan, lapset itkevät, veikkauskioskin edustalla ravimiehet riitelevät äänekkäästi.

Yhtäkkiä jostain ilmestyy karmeasti möykkäävä gorilla ostoskärryissä.

Puoliksi kaoottinen meno on kuin 1990-luvun alun ruotsinlaivoilla - mutta mikäs siinä, kun kerran kansa tykkää.

Lämpömittari näyttää 24 plusastetta. Ilma on hiostava kuin kilometrin pituinen kassajono. Kyläkaupan päällä roikkuu raskas, pahaenteilevän tumma pilvimassa, mutta se ei ole saanut kurikkalaista Kari Koposta perääntymään.

– Ei todellakaan. Olin jo etukäteen suunnitellut, että tänä perjantaina tullaan ostoksille!

– Muistan, miltä täällä näytti 15 vuotta sitten, ja onhan tämä nyt aivan erilainen paikka. Tuntuu, että tänne satsataan joka vuosi lisää.


Tälläkin hetkellä käynnissä ovat mittavat rakennustyöt. Keskisen kyläkauppakompleksin kultaisen julkisivun toiselle puolelle nousee uusi, sininen julkisivu.

96 metriä leveän julkisivun piti valmistua juhannukseksi, mutta homma on vielä pahasti puolitiessä. 5000 neliön myymälälaajenus on sekin vasta rakenteilla.

– Mun mielestä hän on joka tapauksessa mahtava tyyppi, kun on luonut tänne tällaisen kokonaisuuden. Sellaisia tyyppejä saisi olla lisääkin, Koponen korostaa.SAMAA mieltä ovat myös kyläkaupan edessä kahvittelevat vanhemmat herrasmiehet, jotka ihmettelevät ohi lipuvaa ihmisvirtaa.

– Mistä nämä kaikki ihmiset oikein tulevat tänne? Sitä me aina mietitään, kun täällä piipahdetaan, Timoksi ja Lauriksi esittäytyvät miehet päivittelevät.

Kokonimiä ei kuulemma voi antaa iltapäivälehdelle.

– Ettei meidän vaimot saa selville, missä me taas ollaan!

Todellakin taas, sillä Kokkolasta kotoisin olevat miehet ovat piipahtaneet Tuurin kyläkaupalla "ainakin parisenkymmentä kertaa."

– Onhan se hatunnoston arvoinen asia, että Vesa pistää tänne keskelle erämaata tällaisen liikekeskuksen pystyyn - ja saa sen vielä menestymään.

– On se vaan uskomaton mies. Tämä on aivan loistavaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt