Olavi Uusivirta tapasi Patti Smithin: ”Sanoin hänen olevan yksi suurimmista esikuvistani”

Muusikko-näyttelijä Olavi Uusivirta heitti kelpo keikan Ruisrockissa - mutta artistille itselleen se jäi erään toisen tapauksen varjoon.

Sunnuntaina Ruisrockissa revitellyt Olavi Uusivirta meni tuhannen pähkinöiksi tavattuaan Patti Smithin.

11.7.2016 15:26

– Olen yhtä hymyä! Sain äsken tavata Patti Smithin, Olavi Uusivirta ilmoittaa innoissaan IS:lle.

Hänellä oli kunnia esiintyä ennen Smithiä sunnuntaina Ruisrockin päälavalla.

– Mulla oli mukana hänen uusin kirjansa, otin sen ihan varta vasten mukaan. Käväisin sitten kysäisemässä Lenny Kayelta, että mitäs luulet, olisiko Pattia mahdollista päästä tapaamaan, Uusivirta kertoo.

Jonkin ajan päästä Smithin kitaristina toimiva Kaye ilmestyi uudestaan näkyviin.

– Hän huikkasi, että "Hey Olaf! Now it’s the time! This is the moment!"

Olavi Uusivirta jammaili bändeineen Ruisrockin Niittylavalla ennen Patti Smithiä.

Niinpä Uusivirta marssi muina miehinä Smithin backstagelle ja vaihtoi elävän legendan kanssa kuulumiset.

– Sanoin hänelle, että sä olet mulle yksi suurimmista esikuvista. Varsinkin elossa olevista, nyt kun Bowiekin on kuollut. Hän on oman sukupolvensa vaikuttajista ehdottomasti yksi suurimmista.

Mitäs Smith siihen?

– Hän oli erittäin sydämellinen, kirjoitti omistuskirjoituksensa kirjaan ja kyseli kovasti kuulumisia. Ilmeisesti hän oli sivukorvalla kuunnellut myös meidän keikkaamme, ja ainakin Kayen mukaan se oli kuulemma kuulostanut ihan mukiinmenevältä, Uusivirta naurahti.

Olavi Uusivirta muistaa hyvin Patti Smithin viiden vuoden takaisen uuden vuoden keikan newyorkilaisessa Bowery Ballroomissa. –Saimme sinne jollain ilveellä liput, se oli maaginen keikka.

Nuoremman polven lahjakkaimpiin kotimaisiin sanoittajiin lukeutuva Uusivirta, 33, kertoo arvostavansa Smithissä erityisesti tämän omaa, jäljittelemätöntä tyyliään, josta auteur ei ole tinkinyt vuosikymmenien varrella.

– Hän on aina ollut tinkimätön oman tiensä kulkija. Se on hänen ollut yksi tärkeimmistä arvoistaan. Sellainen korostuu varsinkin tänä päivänä, kun tällä alalla on niin paljon seireeneitä, jotka kuiskuttelevat, että suuri valtavirta kulkee tähän suuntaan!

– Mutta mitäs jos oma tuontantoni kulkeekin eri suuntaan? Pidänkö oman pääni, vai menenkö virran mukana? Uusivirta kysyy.

– Patti Smith ei ole koskaan mennyt virran mukana, vaan on aina seurannut oman sydämensä ääntä. Se on kunnioitettava piirre kenessä tahansa muusikossa.

Uusivirta törmäsi kerran Torontossa sattumalta Patti Smithin valokuvanäyttelyyn, joka käsitti suurimmaksi osaksi polaroid-kameralla kuvattua materiaalia. –Arvostan häntä myös taiteilijana, en pelkästään musiikin tekijänä.

Nyt kun keskusteluyhteys on avattu, minkälaisen biisin Olavi Uusivirta ja Patty Smith tekisivät yhdessä?

Uusivirtaa alkaa naurattaa, mutta sitten hän silminnähden innostuu ajatuksesta ja alkaa tosissaan pohdiskella.

– Mä luulen, että… Toiveeni olisi…

– Kyllä se olisi jonkinlainen… hyvin arkaainen vallankumouslaulu!

IS raportoi aiemmin myös Patti Smithin hurjan sunnuntaisaarnan sisältäneestä keikasta, joka saattoi olla koko Ruisrockin kovin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?