Suomi-elokuvan legenda Elina Salo oli Muumien ääninäyttelijä ja on kuin Pikku Myy itsekin - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomi-elokuvan legenda Elina Salo oli myös Muumien ääninäyttelijä ja on kuin Pikku Myy itsekin

Elina Salo on yksi Suomi-elokuvan rakastetuimmista näyttelijöistä.

Näyttelijä Elina Salo kuvattiin Helsingissä vuonna 2007. Nykyään hän asuu osan vuodesta Pariisissa.­

29.6.2016 6:01

Elina Salo aloitti näyttelijäntyöt Suomen Filmiteollisuuden elokuvissa. Vuonna 1956 Veikko Itkosen ohjaamassa elokuvassa Tyttö tuli taloon Salo oli vasta 20-vuotias.

Seitsemälle vuosikymmenelle venyvän uransa varrella Salo on tehnyt useita kymmeniä elokuvarooleja, ja näytellyt myös tv:ssä ja teatterissa. Tunnetuimman roolinsa Salo on kuitenkin tehnyt äänellään suomalaisten rakastamassa animaatiosarjassa Muumilaakson tarinoita. Salon ääni on kuin luotu tulkitsemaan temperamenttista, raisua ja teeskentelemätöntä Pikku Myytä.

Elina Salo näytteli Sotapojan heilat -elokuvassa vuonna 1958­

Lilla Teaternissa Salon kanssa 60-luvun lopulta alkaen työskennellyt Helsingin Kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola kertoo arvostavansa Salon näyttelijäntaitoja. Sarkolan mukaan Salo on ollut nuoresta saakka oman tiensä kulkija. Pikku Myyn hahmo kuvastaa Sarkolan mielestä hyvin Salon persoonaa ja asennetta.

– Luulen, että Pikku Myy paljasti hänessä sellaisen anarkistitytön. Hän ei kyllä kaavojen mukaan tee mitään, vaan kulkee omaa tietään. Jotkut ohjaajatkin sanovat, että ei häntä pysty ohjaamaan. Hän tekee asiat omalla tavallaan, ja ne pitää sitten vaan hyväksyä, Sarkola pohtii.

Vuonna 1995 monivuotista Muumi-urakkaa kokoontuivat juhlimaan joukko tuttuja ääniä piirrossarjahahmojen takaa. Leena Uotila (vas. edessä), ohjaaja Jertta Ratia-Kähönen, Aila Svedberg, Matti Ruohola (vas. takana), sarjan äänittäjä Pekka Heinonen, Rabbe Smedlund, Ilkka Merivaara ja Elina Salo.­

Pari kolme asiaa Elina Salosta -henkilökuvadokumentin (1998) Salosta ohjannut Marjaana Mykkänen sanoo Pikku Myyn hahmon olevan myös Salolle itselleen yksi tärkeimmistä rooleista.

– Hän pitää tavasta, jolla Tove Jansson on hahmon kirjoittanut. Pikku Myy ei pelkää mitään, eikä anna minkään pettää itseään. Myyn pelottomuus kaiken edessä liittyy myös Elinan humanistiseen maailmankatsomukseen ja paremman maailman tavoitteluun.

Elina Salon voi nähdä televisiossa tämän viikon perjantaina 1.7. elokuvassa Sotapojan heilat, TV1 klo 13.30.

Lue koko Suomi-elokuvat legendat -sarjan artikkeli Elina Salon elämästä ja urasta tuoreesta Ilta-Sanomat Tv-lehdestä (26/16)!Lehti on myynnissä 29.6.–5.7.2016 yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?