Viisivuotiaana työt aloittanut Vesa Keskinen vaatimattomasta lapsuudestaan IS:lle: ”Hampurilaisen sai vain kerran vuodessa” - Viihde - Ilta-Sanomat

Viisivuotiaana työt aloittanut Vesa Keskinen vaatimattomasta lapsuudestaan IS:lle: ”Hampurilaisen sai vain kerran vuodessa”

Vesa Keskisen äiti muistelee perheen vaatimatonta alkua Tuurin kyläkauppias -ohjelmassa. Vesa itse kertoo lapsuudestaan IS:lle, että hampurilainen oli herkku, jota sai vain kerran vuodessa.

22.6.2016 22:10

VESA KESKISEN äiti Kaarina Keskinen, 69, muisteli Tuurin Kyläkauppias -tosi-tv-ohjelman tuoreimmassa jaksossa Vesan vaatimatonta lapsuusaikaa. Perhe asui kaupanmäellä sijainneen talon yläkerrassa vuokralla.

– Meillä ei ollut pyykkikonetta. Pyykit pestiin pikkuisessa rantasaunassa, jonne kuljettiin lammasvainion läpi. Kun lunta oli polven yläpuolelle, vuorotellen laitoin Vesan istumaan lumihankeen ja sitten kävin hakemassa pyykkisäkin. Sillä tavalla edettiin saunalle, joka oli sellainen hyvin huonokuntoinen.

– Sieltä on lähdetty, niin alhaalta kuin voi lähteä, ihan sieltä pohjalta. Jotakin ihmeellistä tässä on mukana, Kaarina Keskinen totesi katsellessaan poikansa satumaista kartanoa.

Vuonna 1967 syntynyt Kaarina ja Matti Keskisen esikoispoika Vesa ei muista varhaislapsuudestaan kovinkaan paljon.

– Sen muistan, että aina oli turvallinen olo. Perusruokaa meillä oli, mutta grillihampurilaisen sai vain kerran vuodessa perheen pääsiäisajelulla. Merirosvorahoja ostin Tuurin kioski-baarista itse tienaamillani rahoilla: sain pennin per hintalappu, kun liimasin niitä tuotteisiin, Vesa Keskinen kertoo Ilta-Sanomille.

Vesa aloitti työt viisivuotiaana Toivo-pappansa kaupassa. Hän keräsi säästöön kaikki pennit, joita löysi pihasta tai kaupan lattialta. Nyt Vesa on Tuurin rikkain mies. Vaatimaton vuokra-asunto on vaihtunut komeaan satulinnaan, ja Kyläkaupan uusi julkisivu muistuttaa palatsia.

Vesa Keskinen on kova Aku Ankka -fani. Vasemmanpuoleisessa kuvassa kauppias on kyläkaupan Aku-osastolla ja oikealla työhuoneessaan.­

VIIME vuoden juhannuksena avioitunut kyläkauppias Vesa Keskinen on vihdoin päässyt Jane-vaimonsa kanssa häämatkalle. Pariskunta matkusti Lontooseen Janen toivomuksesta.

– Honeymoon jäi viime vuonna viettämättä, koska Jane odotti toista lastamme. Silloin ajattelimme, että on parasta jäädä kotiin. Nyt vietimme Lontoossa kaksi yötä ilman lapsia. Jane sai määrätä suunnan ja tahdin.

Ennen yhteistä matkaa Jane oli ollut vain yhden yön erossa lapsistaan. 3-vuotias Maria ja heinäkuun 23. päivä vuoden täyttävä Toivo jäivät Tuuriin Janen äidin hellään huomaan.

Juhannusta Vesa viettää Kiinassa työmatkalla. Loppukesä kuluu Tuurissa tiukasti uuden Tuurin kyläkauppias -tuotantokauden kuvauksissa.

VESA kertoo molempien lasten kasvaneen vauhdilla.

– On ollut todella tärkeä neuvo, että lasten elämässä kannattaa olla mahdollisimman paljon läsnä kasvuvaiheessa.

Viime viikkojen aikana Vesa on opettanut Toivo-poikaa kävelemään, ja nyt poika tepsutteleekin innoissaan huoneesta toiseen.

– Maria tykkää palloleikeistä ja iPadista. Tytön pää on juuri nyt hieman pyörällä kieliviidakossa, sillä isä puhuu suomea, äiti portugalia, toisillemme puhumme englantia, ja iPadista hän kuulee kaikkea siltä väliltä.

– Pari kolme kertaa viikossa pyrimme käymään Kyläkaupan Muumi-leikkipuistossa ja seikkailumaassa. Heinäkuussa, kun Miljoona Tivoli taas avataan, lapset varmasti viettävät aikaa siellä muiden lasten kanssa.

perheonnea Vesa Keskisen perheeseen kuuluvat vaimo Jane sekä lapset Maria ja Toivo.­

JANE sanoo olevansa onnellinen, kun saa pitää huolta miehestään ja lapsistaan. Vesa puolestaan tunnustaa nauttivansa perhe-elämästä täysillä.

– Jane tekee lapsiemme eteen kaikkensa. Minulla on minulle oikea vaimo ja ihanat lapset, ja olen onnellinen, kun saan tehdä työtäni.

Isän roolissa Vesaa ei ole yllättänyt vielä mikään. Hän kertoo lukeneensa monta isyyttä käsittelevää kirjaa ennen Marian syntymää.

– En tiedä, johtuuko se isyydestä vai mistä, mutta näiden vuosien aikana mieleni on rauhoittunut melkoisesti. Enää ei tee mieli lähteä kavereiden kanssa iltaa viettämään ilman Janea. Myös suhtautumiseni muiden lapsiin on muuttunut huomioivammaksi.

Toivo sai nimensä Vesan isoisän mukaan. Toivo Keskinen perusti ensimmäisen kiinteän kauppapaikkansa Tuuriin vuonna 1946. Vesa on kuvaillut 91-vuotiaaksi elänyttä rakasta Toivo-paappaa elämänsä tärkeimmäksi mieheksi. Vesa ryhtyi kauppiaaksi omasta vapaasta tahdostaan, ja hän haluaa antaa samanlaisen valinnanvapauden myös omille lapsilleen.

– Minun tehtäväni on kertoa Marialle ja Toivolle Kyläkaupan touhuista mahdollisimman objektiivisesti. Aika näyttää, tuleeko heistä kauppiaita.

VESAN mukaan yhteiselämä Janen kanssa on sujunut ilman riitoja.

– Aluksi minua vähän ärsytti, kun Jane oli aina vähän myöhässä joka paikasta, mutta nyt olen vain tyytyväinen, sillä voin hyödyntää pitkästyttävän odottamisen tekemällä töitä iPadin kanssa. Olemme molemmat sitä mieltä, että riitely on hyvin pitkälle asennekysymys.

Tuurin Kyläkauppias -sarjassa on käynyt selväksi, etteivät Vesa ja Jane aina ymmärrä toisiaan kieliongelman takia.

– Yhteinen kielemme on englanti, mutta ei se niin yhteinen ole, että ymmärtäisimme täysin toisiamme. Lukuisia väärinymmärryksiä onkin sattunut, mutta pääasiassa niille on vain naurettu. Vaikka meillä molemmilla on vahvat mielipiteet asioista, siltikään emme ole saaneet varsinaista riitaa aikaan. Mykkäkouluja ei ole ollut eivätkä astiat ole lennelleet. Meillä on todella helppoa olla toistemme kanssa.

Jane ja lapset saapuivat Suomeen toukokuun alussa. Marraskuussa pimeyden tullen Jane haluaa palata kotimaahansa.

– Pakkanen ei häntä haittaa, mutta syksyn synkkyyden hän kokee painostavaksi. Jane on sitä mieltä, että suomalaiset muuttuvat vuodenajan mukana erilaisiksi.

Perhe aikoo asettua ympärivuotisesti Tuuriin siinä vaiheessa, kun lapset menevät kouluun.

– Silloin vierailemme Brasiliassa lasten loma-aikoina. Koen kyllä tälläkin hetkellä, että olemme ympärivuotisesti yhdessä, sillä pidämme yhteyttä joka päivä myös silloin, kun Jane ja lapset ovat Brasiliassa.

Myös Janen äiti muutti Tuuriin koko kesäksi.

– Ei moni mies haluaisi anoppia saman katon alle, mutta minä en olekaan mikään ”monimies”. Meillä ei ole koskaan ollut mitään ongelmia: hän on todella herttainen ja vaatimaton ihminen – maailman paras anoppi.

PERINTEISTÄ suomalaista juhannusta Vesa ei ole viettänyt pitkään aikaan. Nuoren kyläkauppiaan juhannusperinteisiin kuuluivat rock ja festarit sekä Kalajoen hiekkasärkät. Alkoholiakin kului reippaasti.

– Kun lapset kasvavat, haluan opetella taas suomalaisia mökkijuhannusperinteitä grillaamisineen, onkimisineen, vihtoineen ja saunoineen. Alkoholi ei tule kuulumaan lastemme juhannukseen.

Videolla ote Tuurin Kyläkauppias ohjelman jaksosta, jossa Vesa Keskisen äiti kertoo perheen vaatimattomasta menneisyydestä.

Vesa Keskinen­

Toivo on juuri oppinut kävelemään.­

Vauhdikas ja iloinen Maria täyttää syksyllä 3 vuotta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?