Katri, Kaija

Viihde

Pate Mustajärvi 60 vuotta – ”Ei minun tarvitse hävetä mitään”

Julkaistu:

60-vuotias
60 vuotta täyttävä Pate Mustajärvi jakaa syntymäpäiväjuhlansa fanien kanssa ja päästää lukijat äijäroolin taakse syksyllä ilmestyvässä elämänkertakirjassa.
Pate Mustajärvi, tuo edesvastuuton raivohullu ja juoppo, jonka elämä on rokkenrollia 26 tuntia vuorokaudessa. Päällikkö ja äijien äijä. Nukkuu buutsit jalassa, nahkatakki päällä ja aurinkolasit päässä. Syö aamiaiseksi popniittejä ja kulauttaa ne alas tuhdilla tujauksella Jack Danielsia.

Sellainen hän on. Mutta vain ihmisten sitkeissä mielikuvissa ja sielläkin yhä vähenevissä määrin.

– Mutta kyllä edelleen löytyy niitä, jotka ajattelevat tuohon tyyliin, Pate Mustajärvi virnistää ja lusikoi suuhunsa kalakeittoa hyvällä ruokahalulla.

Olemus on seesteinen. Elämässä ovat jo pitkään puhaltaneet myötäiset tuulet, niin työrintamalla kuin siviilielämässä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pate Mustajärven rosoisen voimakas ääni on tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle, onhan mies elänyt julkisuuden valokeilassa jo liki 40 vuotta. Päällepäin on vaikea uskoa, että Mustajärvi täyttää 12. heinäkuuta 60 vuotta. Lähestyvä merkkipäivä, mutta ennen kaikkea syksyllä ilmestyvä elämäkerta, ovat vieneet miehen henkiselle aikamatkalle vuosien ja vuosikymmenten taakse.

Jos parikymppiseltä Paulilta olisi kysytty, mitä hän tekee 60-vuotiaana, hän olisi tuskin edes arvellut olevansa hengissä. Mieleen nousee se, kuinka hän 17-vuotiaana kiirehti Ruisrockissa yhdessä nyt jo edesmenneen ystävänsä, Popedan ensimmäisen kitaristin Arwo Mikkosen kanssa kohti esiintymislavaa, jossa Nazareth oli aloittamassa keikkaansa.

– Pantiin oikein juoksuksi, että päästäisiin hyville paikoille. Arwo siinä sitten hölkätessä totesi, että miten tuo Dan McCafferty viitsii vieläkin laulaa, sehän on jo 32-vuotias, Mustajärvi hörähtää muistolle.


Elämä olisi voinut mennä monin eri tavoin, mutta ei koskaan ilman musiikkia. Mustajärven on helppo kuvitella itselleen toisenlainen elämänkaari.

– Ilman julkisuutta olisin nyt sellainen ujonpuoleinen vanha hitsari, jonka levyhylly notkuisi levyjä ja joka vapaa-ajalla laulaisi harrastebändin kanssa jossakin baarin nurkassa Lynyrd Skynyrdia huonolla englannilla, Mustajärvi maalailee.

Tulevaisuus kuitenkin sinetöitiin vuonna 1977, kun Poko Rekordsin perustaja Epe Helenius asteli Mustajärven ja kavereiden treenikämpille ja näki nuoret miehet tositoimissa.

– Seuraavana päivänä meillä oli levytyssopimus. Olimme levy-yhtiön kolmas kiinnitys Teddy and the Tigersien ja Eppujen jälkeen, Mustajärvi muistelee nyt, kun takana on 29 Popedan kanssa tehtyä levyä ja kymmenen soolopläjäystä.

Levytyssopimus mullisti elämän. Pian Mustajärveä ja Popedaa vietiin vauhdilla keikasta ja paikasta toiseen. Menestys jatkui levy levyltä, mutta julkisuus ei aina kohdellut silkkihanskoin. Silti Mustajärvi kokee, että julkisuus on antanut enemmän kuin ottanut.

– Toki silloin, kun muut ovat viettäneet vapaa-aikaa, minä olen ollut töissä. Väliin ovat jääneet useammat läheisten ja ystävien häät ja ristiäiset. Mutta ilman julkisuutta en olisi saanut harrastuksesta ammattia. Tähän työhön minulla on aina ollut palava intohimo. Sen kautta olen saanut nähdä ja kokea asioita, joita hitsari-Paulille ei olisi suotu.


Mustajärvi on aina tuntenut itsensä ikävuosiaan nuoremmaksi. Kun Epe Helenius joitakin vuosia sitten ehdotti Mustajärvelle, että tämä tekisi levyllisen Johnny Cashin musiikkia, valtasi mielen hämmennys.

– Ajattelin ensimmäisenä, että enhän mä nyt mitään kantria levytä, sehän on vanhojen äijien musaa. Kotiin ajellessa tajusin, että hitto, minähän olen vanha äijä.

Vaikka ikä on vain numeroita, sitä ei voi kieltää, etteivätkö karttuneet vuodet jo tuntuisi. Kun aiemmin riitti se, että mölysi bändikavereiden kanssa pöydässä ja juuri ennen lavalle nousua yskäisi kerran, nykyään pelkällä köhimisellä ei enää selviä.

– Kyllä se jo tunnin vaatii, että saan paikat ja äänen auki. Tarvitsen oman rauhallisen hetken aivan itsekseni, jotta voin nousta ihmisten eteen, Mustajärvi kuvailee.

– Ja aamuisin pitää jo vähän paikkoja naksautella ja poksautella, hän jatkaa virnistellen.

Popeda-keulakuva on aina ollut tarkka yksityisyydestään. Helppoa se ei ole ollut, sillä lehtien palstoille ovat päätyneet niin juomiset ja juomatta jättämiset kuin naisasiatkin. Joskus fanit ovat tulleet kotiovelle saakka. Koti on kuitenkin paikka, johon pääsevät vain lähimmät.

– En ole koskaan esitellyt keittiötäni tai makuuhuonetta lehdissä. Minulla on lapsia ja lastenlapsia, mutta hekään eivät kuulu julkisuuteen. Myös puolisoni haluaa olla yksityinen henkilö.

60-vuotisjuhlat 12. heinäkuuta ovat kuitenkin sellainen merkkipaalu, että Mustajärvi haluaa jakaa osan juhlasta faniensa kanssa. Perhe ja suku kokoontuvat tuolloin yhteen. Luvassa on pieni, mutta juhlava semi-unplugged iltapäiväkahvikonsertti.

– Osa konsertista streamataan suorana Radio Suomipopille. Kun kamerat sammuvat, juhlia jatketaan omalla porukalla.

Syksyllä ilmestyvä elämäkertakirja, Pate Ikurista, antaa lukijoilleen mahdollisuuden tutustua myös toisenlaiseen Mustajärveen, siihen yksityisempään Pauli Anteroon.

– Kieltäydyin kirjan teosta kolme kertaa, mutta kustantaja sai minut lopulta vakuutettua siitä, että näin pitkä ura on kirjansa ansainnut. Tein heti alusta saakka selväksi, että en tee mitään paljastuskirjaa. Minulla ei ole mitään syytä haukkua tai loukata ketään.

Kirjassa sukelletaan uran ohella lapsuuteen, nuoruuteen ja harrastuksiin. Elämää ja sen käänteitä käsitellään viihdyttävästi, huumorillakin, ja tamperelaisen valokuvaajan Harri Hinkan ottamilla kuvilla on tärkeä rooli. Mustajärven muistelot on kirjannut ylös tiedottaja Tina Finn.

– Kirja yllättää lukijat tyylikkyydellään ja sillä, että siinä mennään vahvasti äijäroolin taakse, Mustajärvi lupaa.

Kaikista teoistaan Mustajärvi ei tunne ylpeyttä, mutta ei silti epäröinyt puhua niistä kirjassa. Vauhdikkaimmat vuodet käsitellään, mutta "mässäilemättä ja märehtimättä".


– Ei minun tarvitse hävetä mitään. Joitakin asioita olisi voinut jättää tekemättä, kuten ne elämäntavoista johtuneet huonot keikat. Mutta aikamoinen jeesus saa mies olla, jos ei tähän ikään mennessä ole tullut mitään mokailtua. Oppia ikä kaikki. Kun sormensa polttaa kunnolla, niin kyllä se mieleen jää, Mustajärvi sanoo ja nauraa.

Tulevaisuuteen Mustajärvi katsoo luottavaisella mielellä. Kesä kuluu festareilla. Ensi vuonna juhlitaan Popedan 40-vuotista taivalta, ja luvassa on vuosien jälkeen uusi levy ja isoja konsertteja. Myös soolotuotanto saa jatkoa, mutta missä muodossa, se on vielä auki.

Omasta jaksamisestaan Mustajärvi pitää tarkasti huolta. Siihen kuuluvat niin "rouvan pyöräyttämät vihersmoothiet" kuin se, ettei vapaa-ajasta tingitä.

– Olen oppinut sanomaan ei. Jos olen vapaalla, niin silloin en lähde duokeikalle tai ristiäisiin laulamaan.

Voimaa arkeen tuovat vakaa parisuhde, moottoripyörät, vanhat autot ja ystävät. Pate on palannut lapsuutensa maisemiin Ikuriin, jossa yhä asuvat vuosikymmenten takaiset naapurit.

– Ikurissa saan olla rauhassa ja oma itseni. Voin lähteä lenkille ystävien kanssa, jotka olen tuntenut niin kauan kuin muistan. Heidän kanssaan voin puhua mistä vain. On todella tärkeää, että lähipiiri koostuu muista kuin popedalaisista, Mustajärvi toteaa.

Eläkkeelle jääminen ei ole käynyt edes mielessä, vaikkei keikkailu mitään glamouria ole.

– Keikkapaikoille ajaminen ja bussissa istuminen on puuduttavaa duunia. Samoin hotelleissa odottelu ja kännisten ääliöiden väistely. Mutta niin kauan kuin lavalle nouseminen on näin hienoa ja tuntuu hyvältä, niin kauan minä tätä hommaa teen, laulaja vakuuttaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Uusi feministinen Instagram-ilmiö leviää: naiset levittelevät haarojaan kuvissa – myös Maria Veitola osallistui

  2. 2

   Juice Leskisen kuolemasta 11 vuotta: Tampereella käynnistyi keskustelu hautakiven kunnosta – Sari-leski kertoo nyt IS:lle mielipiteensä

  3. 3

   Älä ikinä sano näitä lapselle – 8 haitallista lausetta, jotka lipsahtavat suusta liian helposti

  4. 4

   Pohjois-Korea ryhtyi toimiin rajavyöhykkeellä – työläiset kaivavat ojaa ja istuttavat puita kohtaan, josta sotilas loikkasi etelään

  5. 5

   Aamulypsyn Jaajo Linnonmaa joutui kohun keskelle – näin juontaja itse kommentoi tilannetta

  6. 6

   Juhana, 30, yllättyi: Avasi puhelimen, sisältä paljastui muuta mitä piti – huomaisitko eroa?

  7. 7

   Sinkku Maria, 34, kävi lupaavilla Tinder-treffeillä – fiilis muuttui hetkessä ravintolasta lähtiessä

  8. 8

   Syyte: 95-vuotias rouva ryösteli arkeologisia aarteita Lähi-idässä – Australia tutkii ”Indiana Joanin” kokoelmaa

  9. 9

   Jarno tallensi videolle harvinaisen näyn – sudet tulivat todella lähelle: ”Eivät tuntuneet häiriintyvän, vaikka pistin pääni ulos kopista ja rääkäisin”

  10. 10

   Egyptin armeija moukaroi moskeijaiskun tekijöitä – tuhosi ajoneuvoja ja asevarastoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sinkku Maria, 34, kävi lupaavilla Tinder-treffeillä – fiilis muuttui hetkessä ravintolasta lähtiessä

  2. 2

   Aamulypsyn Jaajo Linnonmaa joutui kohun keskelle – näin juontaja itse kommentoi tilannetta

  3. 3

   Janne Ahosen yllätysratkaisu: Mico-poika sai lopettaa koulun 15-vuotiaana – ”Vaimo oli aluksi hieman kriittinen”

  4. 4

   Urheilijatähti väittää tulleensa raiskatuksi Helsingissä – Patrik Sjöberg raivostui asian käsittelystä: ”Kesti puoli tuntia selvittää tekijä”

  5. 5

   Fanit surevat tangoprinssi Dimitri Sjöbergin varhaista poismenoa – ”Ääni oli sulaa kultaa”

  6. 6

   Juhana, 30, yllättyi: Avasi puhelimen, sisältä paljastui muuta mitä piti – huomaisitko eroa?

  7. 7

   Kuvat: Tiffany Trump, 24, kohautti lyhyellä hameella – sisarukset edustivat yhdessä harvinaisesti

  8. 8

   Napakympin Marko valitsi Neiti A:n – yhteiselle matkalle lähtikin Neiti B: ”Ei tarvinnut kuunnella naputusta”

  9. 9

   Poliisilta lisätietoa Juuan kuolonkolarista: ”Rekka tuli valitettavasti juuri silloin vastaan”

  10. 10

   Vladimir Putinin viesti Venäjän aseteollisuudelle: Valmistautukaa sotaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  4. 4

   Aku Hirviniemi sai keskellä yötä viestin ex-puolisoltaan Niina Lahtiselta – ”Alkaako vanha suola janottaa?”

  5. 5

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  6. 6

   Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

  7. 7

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  8. 8

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  9. 9

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  10. 10

   Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Uusi feministinen Instagram-ilmiö leviää: naiset levittelevät haarojaan kuvissa – myös Maria Veitola osallistui

  2. 2

   Juice Leskisen kuolemasta 11 vuotta: Tampereella käynnistyi keskustelu hautakiven kunnosta – Sari-leski kertoo nyt IS:lle mielipiteensä

  3. 3

   Älä ikinä sano näitä lapselle – 8 haitallista lausetta, jotka lipsahtavat suusta liian helposti

  4. 4

   Pohjois-Korea ryhtyi toimiin rajavyöhykkeellä – työläiset kaivavat ojaa ja istuttavat puita kohtaan, josta sotilas loikkasi etelään

  5. 5

   Aamulypsyn Jaajo Linnonmaa joutui kohun keskelle – näin juontaja itse kommentoi tilannetta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Sinkku Maria, 34, kävi lupaavilla Tinder-treffeillä – fiilis muuttui hetkessä ravintolasta lähtiessä

  2. 2

   Aamulypsyn Jaajo Linnonmaa joutui kohun keskelle – näin juontaja itse kommentoi tilannetta

  3. 3

   Janne Ahosen yllätysratkaisu: Mico-poika sai lopettaa koulun 15-vuotiaana – ”Vaimo oli aluksi hieman kriittinen”

  4. 4

   Urheilijatähti väittää tulleensa raiskatuksi Helsingissä – Patrik Sjöberg raivostui asian käsittelystä: ”Kesti puoli tuntia selvittää tekijä”

  5. 5

   Fanit surevat tangoprinssi Dimitri Sjöbergin varhaista poismenoa – ”Ääni oli sulaa kultaa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  4. 4

   Aku Hirviniemi sai keskellä yötä viestin ex-puolisoltaan Niina Lahtiselta – ”Alkaako vanha suola janottaa?”

  5. 5

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  6. Näytä lisää