Ylen EM-futisisännät: Jalkapallosta tulee eniten ankaraa palautetta - Viihde - Ilta-Sanomat

Ylen EM-futisisännät: Jalkapallosta tulee eniten ankaraa palautetta

Jalkapallon EM-kisat Ranskassa aiheuttavat melkoisen rumban Yleisradion kisastudiossa. Tapio Suominen, Tero Karhu ja Antti-Jussi Sipilä tuovat kisatunnelman kotisohville.

Antti-Jussi Sipilä, Tapio Suominen ja Tero Karhu valmistautuvat EM-futisurakkaan.

8.6.2016 6:01

Noin 500 pelaajaa, 24 maata, 51 ottelua. Siinä on Yleisradion toimittajille opeteltavaa kyllikseen, kun kuukauden mittaiset jalkapallon EM-kisat Ranskassa starttaavat 10. kesäkuuta.

Kaikki ottelut näytetään Ylen kanavilla suorina lähetyksinä televisiossa ja Yle Areenassa, ja lähetystunteja kertyy yhteensä lähes 150.

– Se tarkoittaa ihan käsittämätöntä määrää puhetta, toteaa kisojen studioisäntänä ja selostajana työskentelevä Tapio Suominen.

Suomisen lisäksi studioisäntinä nähdään Antti-Jussi Sipilä, Riku Salminen ja Niki Juusela, ja selostajina Tero Karhu, Matti Härkönen ja Hannu-Pekka Hänninen.

Selostajat seuraavat suorana lähetettäviä EM-otteluita koti-Suomesta käsin eli he näkevät saman lähetyksen kuin katsojatkin. Välillä kamera on niin kaukana, etteivät selostajatkaan näe juuri muuta kuin juoksevan pisteen keskellä kenttää.

– On hämmentävää, miten nopeasti pelaajat oppii tuntemaan juoksu- ja kävelytyylistä, Karhu sanoo.

Tv-lehden kuvauksiin saatiin lainaan myös futiksen EM-kisojen virallinen kisapallo ja viralliset pelipaidat.

Entinen SM-jalkapalloilija Tero Karhu selostaa kisojen aikana 12 ottelua. Otteluiden välillä on noin vuorokausi aikaa sisäistää seuraava peli.

Karhun mielestä selostajan tärkein tehtävä ei kuitenkaan ole välittää etukäteen opeteltua informaatiota.

– Tärkeintä on se, että on hetkessä kiinni. Itse jopa unohdan kymmenen minuutin kuluessa pelin alkamisesta sen, että selostan matsia yleisölle. Lähinnä seuraan matsia äänekkäästi ja puhun itsekseni, Karhu naurahtaa.

Mutta vaikka selostaja olisi kuinka hyvin valmistautunut, kritiikkiä tulee aina.

– Kynnys antaa palautetta on nykyään matalampi ja palaute on aika ankaraakin välillä, Suominen kertoo.

– Jos joku ei tykkää tavastani selostaa, niin se menee heti ihon alle. Futiksessa otteluita kuunnellaan tosi tarkalla korvalla ja tarkkaillaan, tietääkö selostaja asioita. Futisfanit ovat tunneherkästi liikenteessä, Karhu lisää.

Selostaja Tero Karhu (vas.) ja studioisännät Tapio Suominen sekä Antti-Jussi Sipilä aloittavat pian kolmiviikkoisen työrupeaman Yleisradion massiivisesta studiokompeksista.

EM-jalkapallon ympäriltä puuttuu samanlainen hypetys kuin jääkiekosta, koska Suomi ei pelaa kisoissa. Suomessa on kuitenkin vankat fanikunnat eri maiden joukkueille.

Etenkin Englanti, Ruotsi, Saksa ja Espanja ovat suomalaisfanien mieleen, ja jakautunut fanikunta vaikuttaa selvästi myös palautteen laatuun. Jalkapalloa analysoidaan tarkemmin.

– Jalkapallo on palautteissa ykkösenä. Siitä tulee eniten palautetta ja se aiheuttaa tunnetta, Sipilä paljastaa.

– Lätkän MM-kisoissa fanit innostuvat sitä enemmän, mitä enemmän Leijonat pärjäävät, joten silloin selostaja voi vain hypettää mukana, ja palautetta tulee vähemmän.

Lue lisää studioisäntien ja selostajien työskentelytavoista ja jalkapallon EM-kisoihin valmistautumisesta tuoreesta Tv-lehdestä (23/16)!

Lehti on myynnissä 9.–15.6.2016 yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Uudessa Tv-lehdessä lisäksi

  • Amanda Harkimo paljastaa: Paratiisihotelli Ruotsi -kuvaukset henkisesti raskaat

  • Tällainen oli 1940-luvun leffatähti Eeva-Kaarina Volanen

  • Taas uusi luonto-ohjelma: uutuussarja Metsien kätkemä alkaa

  • Kuningatar Elisabetin massiivinen juhlaparaati nähdään tv:ssä

  • Juonipaljastukset kertovat, että keskeinen Emmerdale-hahmo joutuu tajuttomana sairaalaan

  • Mukana myös 60 kanavan ohjelmatiedot, kaikkien viikon elokuvien arvostelut, ristikkoextra ja paljon muuta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?