Elämä yllätti Maria Guzeninan: ”Isäni oli adoptoitu” - Viihde - Ilta-Sanomat

Elämä yllätti Maria Guzeninan: ”Isäni oli adoptoitu”

Kansanedustaja Maria Guzenina löysi isoäitinsä jäämistöstä vanhoja kirjeitä. Niistä paljastui suvun vaiettuja salaisuuksia. Suurimpana se, että Marian isä oli adoptoitu.

Maria Guzenina löysi sukunsa kirjeenvaihtoa isoäitinsä jäämistöstä vuosi sitten.

23.4.2016 9:00

Haalistuneessa kirjeessä lukee: Kenttäpostia.

Maria Guzenina avaa kirjekuoren, joka on päivätty 21.12.1943.

On jatkosota.

Pentti Oskari Salonen on lähettänyt käsin kirjoitetun kirjeen vaimolleen Irene Saloselle rintamalta.

Maria Guzenina alkaa lukea: ”Toivottelen kaikkein ensimmäiseksi sinulle oikein onnistunutta joulua ja pyydän sinua välittämään joulutervehdyksen myös Ilkka-pojallemme, vaikka en nyt saakaan olla luonanne ensimmäisenä koko perheen jouluna. Olen kuitenkin ajatuksissani siellä.”

Vielä muutama vuosi sitten Maria Guzenina ei tiennyt paljoakaan miehestä nimeltä Pentti Oskari Salonen. Salosen elämä ja merkitys Marian oman elämään aukeni vasta, kun hän löysi isoäitinsä Irene Stierenin (ent. Salonen) jäämistöstä pinkan kirjeitä.

Kirjeistä ja muusta aineistosta selvisi muun muassa, että komppanianpäällikkönä jatkosodassa palvellut Salonen oli sodan jälkeen pidätettynä osallisuudesta asekätkentään.

Kirjeistä selviää, että Maria Guzeninan isoäiti Irene Salonen oli vanhempiensa talutusnuorassa.

Vielä suurempi yllätys oli tieto, että Pentti Oskari Salonen on Maria Guzeninan biologinen isoisä.

Maria oli aina pitänyt ukkinaan Hans Olof Stiereniä. Tämä olikin hänen Irene-mummonsa isä. Hans Olof oli adoptoinut tyttärensä pojan Ilkan maaliskuussa 1947. Ilkka Stieren on Maria Guzeninan isä.

SUVUN salaisuudet alkoivat paljastua, kun Maria tutustui melkein satavuotiaaseen isoäitiinsä Irene Stiereniin tämän elämän loppumetreillä.

Isoäiti oli nähnyt Marian muutaman kerran pikkutyttönä, mutta yhteys katkesi.

– Isäni meni neuvostoliittolaisen naisen kanssa naimisiin, ja sehän oli kauhistuttavaa tälle perheelle, Maria Guzenina kertoo.

Vanhalta naapurilta Maria on kuullut, että isovanhemmat Hans Olof ja Irene Stieren olivat toivoneet miniäkseen kuuliaista ja nöyrää naista Karjalasta. Marian äiti oli Baikalin rannalta Ulan Udesta – ja äärimmäisen jääräpäinen ja omanarvontuntoinen nainen.

– Sehän ei sitten toiminut. Heiltä meni välit täysin.

–kirjeet ovat aarteita. Ne kertovat sukuni historiasta, Maria Guzenina sanoo.

Maria sai syntyessään 1969 isänsä sukunimen Stieren. Vanhemmat erosivat isän alkoholiongelman ja väkivaltaisuuden takia Marian ollessa 12-vuotias.

Välit isään lämpenivät vasta 30 vuotta myöhemmin, kun vakava sairaus sai isän ottamaan yhteyttä 2010. Isä kuoli kolme vuotta sitten.

– Uskon, että isoäidin kirjeet selittävät myös paljon isän rikkinäistä elämää ja kyvyttömyyttä elää pitkäjänteisesti. Suvussamme on ollut paljon tragedioita.

Isän kautta Maria tutustui isoäitiinsä. Irenellä oli jo silloin takanaan leikkauksen vaatinut suusyöpä, eikä hän pystynyt enää puhumaan. Hän viesti käsin kirjoittamalla.

Kaikkiin sukuaan koskeviin kysymyksiinsä Maria ei ehtinyt saada vastausta isoäidiltään ennen tämän kuolemaa. Kirjeet hän sai käsiinsä vasta isoäitinsä kuoleman jälkeen.

Miksi Hans Olof Stieren adoptoi oman lapsenlapsensa Ilkan? Miksi Irene ja Pentti Oskari Salonen erosivat?

– Tämä kaikki on hyvin epäselvää. Minulla ei enää ole ketään, jolta kysyä. Vanhat kirjeet ja muu aineisto on suureksi avuksi.

Taustatyössä Guzeninan avopuoliso Kari Mokko on ollut korvaamaton apu. Historiaa pääaineena opiskellut Mokko teki gradunsakin saman aikakauden Suomesta.

MARIA Guzenina avaa toisen Pentti Oskari Salosen kirjeen, joka on päivätty 17.1.1944 ja alkaa lukea ääneen: ”En mahda sille mitään, että tulen aina huonolle tuulelle tietäessäsi sinun olevasi vanhempiesi luona. Se on kyllä selvää mustasukkaisuutta ja järkeni sanoo kyllä, että niin on hyvä, mutta siitä huolimatta tiedän heidän joka hetki riistävän sitä, mikä kuuluu vain minulle, minulle yksinään ja ehdottomasti kokonaan ja jakamattomasti vain minulle.”

– Tästä alkaa tragedia. Nuoripari on mennyt naimisiin, ja isoäitini ei ole päässyt irti omista vanhemmistaan.

Irene ja Pentti Oskari salonen poikansa Ilkan kanssa 1944. Ilkka on Maria Guzeninan isä.

Irenen isä Hans Olof Stieren oli suojeluskuntalainen. Hän palveli jatkosodassa sotilasvirkamiehenä Päämajan tiedustelu­osastolla Karjalankannaksella ja värväsi sekä koulutti neuvostoliittolaisista sotavangeista vakoojia. Hän oli hyvin valkoinen ja hyvin uskollinen marsalkka Mannerheimille ja isänmaalle.

– Hänen puolisonsa Tekla Stieren oli äärimmäisen dominoiva ja hallitsi kaikkia ja kaikkea ja piti tiukkaa kuria taloudessa. Hän ei oikein koskaan hyväksynyt, että hänen tyttärensä meni naimisiin.

– Pentti Oskari Salonen oli myöskin hyvin isänmaallinen, kadettiupseeri ja kapteeni. Hän oli jatkosodan jälkeisessä asekätkennässä vahvasti mukana. Hänen lähimmät esimiehensä Päämajan operatiivisella osastolla olivat asekätkennän päätekijöitä.

Asekätkijät eivät uskoneet Venäjän kanssa solmittuun rauhaan. He kätkivät aseita mahdollisen sodan varalle.

KIRJEIDEN sävy muuttuu 10.2.1944. Pentti Oskari Salosen mielestä Irenen pitäisi lähteä Tampereelle Helsingin pommituksia pakoon. ”Nyt on syytä oikein vakavasti miettiä sijoittumista maalle, kunnes sota on loppunut. Paikan pitää vain olla hyvien liikenneyhteyksien varrella sisämaassa ja luonnollisemmin Tampereen lähettyvillä sinun seuraasi ja lomia ajatellen.”

– Tässä hän alkaa huomattavan voimallisesti järjestellä mummun ja isän siirtoa sisämaahan.

Irene ei halua lähteä. Myöhemmissä kirjeissä 22.2.1944 Irene ei enää puhu koko asiasta. Hän vaikenee täysin.

Pentti Oskari Salonen haluaisi vaimonsa ja poikansa omaan kotikaupunkiinsa Tampereelle. Kirjeen sävy on muuttunut. Pentti Oskari on ärsyyntynyt. ”Asunnon on järjestyttävä ensi lomaksi pysyväiselle kannalle, ja siihen on kyllä hyviä toiveita. Sain tänään Eino Suolahdelta kirjeen, missä hän edellytti, että olen ryhtynyt puuhiin teidän evakuoimiseksi Tampereen lähelle. Hän myös piti Hesan ympäristöä kaikkea muuta kuin suositeltavana. Oletko jo lähettänyt rahat Tampereelle?”

Appivanhempien dominoiva ote nuorenparin elämään tulee taas näkyviin kirjeessä: ”Minä haluaisin taas hirveän pitkän tauon jälkeen kuulla äänesi ja keskustella kanssasi. Huomaan taas jääväni pahasti tappiolle sinun suhteesi. Munji ja Kunji (Irenen vanhemmat) ovat liiaksi voitolla. Et ehkä itse huomaakaan, kuinka selvästi sen täältä kaukaa käsin havaitsee.”

Kirje päättyy sanoihin: 1367 suukkoa.

Sodan varjo on koko ajan taustalla. ”Kyllä minäkin olin täällä melkein sairas levottomuudesta, kunnes sain tiedon siitä, että kaikki on teillä toistaiseksi hyvin”, Pentti Oskari kirjoittaa vaimolleen.

KIRJEISSÄ on paljon romantiikkaa. Niissä ollaan huolestuneita venäläisten hyökkäämisestä, mutta hormonit hyrräävät silti. ”Jollei yläkerrassa olevien soittokellojen painaminen auta, voin myöskin koputtaa alaovelle, ja olen huomannut sen useimmiten tehoavan”, Pentti Oskari Salonen haaveilee tulevista petipuuhista.

Kesällä 1942 naimisiin mennyt nuoripari on ollut selvästi rakastunut.

– Tässä on vielä onnellinen perhe, Maria Guzenina esittelee Irene ja Pentti Oskari Salosen valokuvaa keväältä 1944. Keskellä on heidän syyskuussa 1943 syntynyt poikansa Ilkka.

Kaksi vuonna myöhemmin Irene ja Pentti Oskari Salonen eroavat. On vuosi 1946, ja on kulunut vain neljä kuukautta siitä, kun Salonen on ollut viisi kuukautta tutkintavankeudessa asekätkennästä.

Tapahtuiko ero siksi, että Irenen vanhemmat olivat hyvin vahvoja eikä tytär tehnyt mitään ilman heidän suostumustaan? Vai pakottivatko vanhemmat Irenen eroamaan, koska Pentti Oskarilla oli asekätkentäjupakka?

– Ehkä he pelkäsivät, että asekätkentämenneisyys vaarantaa heidän tyttärensä ja lapsenlapsensa ja sillä pyrittiin suojaamaan isäni. Ettei minun isääni yhdistetä mieheen, joka on osallisena.

Siihen aikaan pelättiin, että asekätkentään osallistuminen saattaa leimata loppu­elämäksi. Myös puolisot ja lapset. Moni asekätkijöistä lähti Amerikkaan karkuun, sillä ei tiedetty, miten Neuvostoliitto suhtautuu. Asekätkijät saatettaisiin luovuttaa Neuvostoliittoon. Pelättiin päätymistä Siperiaan.

HANS Olof Stieren adoptoi tyttärenpoikansa Ilkka Salosen maaliskuussa 1947. Hänestä tuli Stieren.

– Tämä on hyvin outo ja sekava kuvio. Se on määritellyt myöhemmin paitsi minun, myös isäni elämää. Hän joutui kasvamaan isättömänä huolimatta siitä, että taustalla oli isovanhempien hyvin vahva vaikutus.

– Ehkä juuri se vahva vaikutus johti siihen, että isältäni jäivät elämänhallinnan taidot puuttumaan. Joku määräsi aina, mitä pitää tehdä. Isää ei päästetty itsenäistymään rauhassa. Isä otettiin heidän valtapiirinsä perheyritykseen kielenkääntäjän töihin eikä siitä piiristä saanut poistua.

Pieni Ilkka ei enää koskaan nähnyt isäänsä. Pentti Oskari Salonen eli hyvin lyhyen ja traagisen lopun saaneen elämän sen jälkeen, kun häneltä vietiin isän oikeudet. Hän meni naimisiin näyttelijä Pirkko Karpin kanssa vuonna 1948. He saivat kaksi lasta.

 Kun katson tätä sukutarinaa, tässä on haluttu näyttäytyävirheettöminä. On haluttu elää virheetöntä elämää.”

Pentti Oskari Salonen kuoli 1953 vain 32-vuotiaana matkalla elokuvan karonkkaan Hämeenlinnassa. Juna ajoi hänen päälleen tasoristeyksessä.

– Jos Pentti Oskari olisi jäänyt henkiin, isälläni olisi ollut mahdollisuus myöhemmällä iällä etsiä isänsä, mutta sekin vietiin häneltä pois.

Maria Guzenina esittelee isoisänsä valokuvaa. Pojantyttären ulkonäössä on paljon samaa.

– Tässä on mun nenä, Maria Guzenina osoittaa Pentti Oskari Salosen valokuvaa.

– Minulla on samantyyppinen leuka ja ehkä vähän suukin. Pentti Oskari on tosi paljon poikani näköinen. Isämme suvun vaietuin ja salatuin henkilö näkyy nyt meidän piirteissämme.

JOS asiat olisivat loksahtaneet vähän toisella tavalla, Maria Guzenina olisi omaa sukua Salonen. Hän on miettinyt, millä lailla sukunimi olisi vaikuttanut identiteettiin. Hänellä on aina ollut erikoinen sukunimi. Maria kasvoi venäläisen maahanmuuttajaäidin tyttärenä, jolla on saksalaissukuinen isä.

– Tämä kertoo myös siitä, että sukujuuret eivät kuitenkaan ratkaise aivan kaikkea. Usein ajatellaan, että syntyminen johonkin tiettyyn taustaan tekee meistä sen, mitä olemme.

– Jos olisin ehtinyt tuntea Pentti Oskarin ja Hans Olofin ja siirtynyt politiikkaan, niin todennäköisesti ihmiset olisivat sanoneet, että niinpä tietenkin, kun on tuollaisesta suvusta ja muutkin ovat olleet isänmaan palveluksessa. Olen löytänyt yhteiskunnallisen kutsumukseni omia polkuja kulkien tietämättä sukutaustasta.

SUVUN kirjeet ovat opettaneet Marialle entistäkin enemmän myötätuntoa ja sympatiaa. Paitsi, että kuuluisi oppia omista virheistään, voisi olla ihan hyödyllistä, että ihmiset tarkastelisivat enemmän omaa historiaansa ja oppisivat myös aiempien sukupolvien virheistä.

– On opettavaista miettiä, miten ihmiset ovat toimineet eri aikakausina ja miten he ovat rakastaneet ja tunteneet. Olisi tärkeää, että osaisimme olla armeliaita tässä ajassa myös itsellemme. Meiltä vaaditaan jatkuvasti täydellisyyttä.

Virheiden tekeminen ei ole Marian mielestä lainkaan huono asia. Ihmiset, jotka eivät koskaan tee virheitä, eivät hänen mukaansa kyllä elämäänsäkään elä.

– Kun katson tätä sukutarinaa, tässä on haluttu näyttäytyä virheettöminä. On haluttu elää virheetöntä elämää. Puhun nyt liian tiukasta perheyhteisöstä, jossa ei ole päästetty lastakaan elämään omaa elämäänsä. Ei ole tajuttu, että lapsi ei opi kävelemään, ellei se pari kertaa muksahda matkalla. Ja tämä pätee koko elämän läpi. Rohkeita eivät ole varovaiset, vaan rohkeita ovat ne, jotka tekevät siitä huolimatta, että saattavat kompuroida.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?