Suomalaiset näyttelijättäret puhuvat suunsa puhtaaksi: Yli 40-vuotiaat naiset eivät kelpaa miesten tekemiin elokuviin - Viihde - Ilta-Sanomat

Suomalaiset näyttelijättäret puhuvat suunsa puhtaaksi: Yli 40-vuotiaat naiset eivät kelpaa miesten tekemiin elokuviin

Naisnäyttelijöiden työt vähenevät ja yksipuolistuvat neljänkympin rajapyykissä.

17.4.2016 16:23

Yli 40-vuotiaat naisnäyttelijät eivät kelpaa miesten tekemiin elokuviin ja sarjoihin, ja jos kelpaavatkin, on naisen rooli lähinnä tukea päähenkilönä olevaa keski-ikäistä miestä.

Näin näyttelijä ja Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professori Elina Knihtilä, 44, väitti Helsingin Sanomien kuukausiliitteen haastattelussa, jossa käsiteltiin muun muassa mies- ja naisnäyttelijöiden epätasa-arvoa.

Ongelmat ovat tuttuja monille Knihtilän kollegoille ja ikätovereille.

– Kaikkinensa tämä on hyvin maskuliininen maailma. Miehet ovat usein päättävässä asemassa, joten se vaikuttaa myös sisällöllisesti, näyttelijä Anu Sinisalo, 50, toteaa.

– Plus 40-vuotiaiden naisten roolien vähyys varsinkin elokuva- ja tv-rooleissa, on yleisesti tunnettu asia ja faktat tukevat sitä, kommentoi puolestaan näyttelijä-ohjaaja Mari Rantasila, 53.

Mari Rantasila puhui keski-ikäisten naisnäyttelijöiden roolien saannin vaikeudesta myös Jussi-gaalan kiitospuheessaan.­

Sekä Sinisalo että Rantasila pitävät Knihtilää rohkeana, että hän uskalsi ottaa asian esiin. Ongelmasta on puhuttu alalla jo pitkään, mutta kukaan ei ole halunnut tai uskaltanut tuoda asiaa julkiseen keskusteluun.

– On erittäin tärkeää, että Taideyliopistossa on näyttelijäntyön professorina ihminen, joka haluaa vaikuttaa tähän problematiikkaan jo koulutuksessa, Rantasila sanoo ja korostaa, että kyse ei missään tapauksessa ole ruikuttamisesta eikä uhriutumisesta vaan vuosikymmeniä vallalla olleen vinoutuman korjaamisesta.

– Eihän mikään ikinä muutu jos siitä ei puhuta. On kaikkien kannalta parempi, että asia nostetaan esille, Sinisalo sanoo.

Selkein esimerkki epätasa-arvosta on Sinisalon mielestä roolijako. Yli 40-vuotiaiden naisten on haasteellisempaa saada päärooleja elokuvista ja näytelmistä, sillä keskiössä on yleensä mies tai nuorempi nainen.

– Naisten roolit ovat edelleen usein niin sanottuja kohteita eikä varsinaisia toimijoita.

Anu Sinisalon oma työtilanne on tällä hetkellä hyvä. –Ideaalitilannehan olisi, että tämä työtilanne olisi jatkuva. Mutta tulevaisuudesta ei ikinä tiedä.­

Sinisalo huomauttaa, että tämä ei ole aina pelkästään huono asia, jos tilanne on tasapainossa.

– Sehän tämän ammatin rikkaus on, että saa tehdä isompia ja pienempiä osia. Kyse ei ole siitä, että vaakakupin pitäisi heilahtaa vastakkaiseen suuntaan vaan rikastuttaa kaikkien työkenttää. Mutta nykyään naisen kuva on hyvin yksioikoinen.

– Naisten on vaikea saada kunnon rooleja, koska niitä ei yksinkertaisesti ole paljon tarjolla, Rantasila kertoo.

– Nythän ”ihmisten” tarinat ovat useimmiten miespääosien kerrottavana, ja naispääosatarinat ovat ”naisten elokuvia”. Näin ei tarvitse olla. Miehille vaan tällä hetkellä kirjoitetaan näitä ”ihmisten” tarinoita enemmän, ikään kuin he edustaisivat ihmisiä ja naiset vain naisia. Naiset ovat samastuneet vuosikymmeniä hyviin miespääosiin. Ei ole mitään syytä, miksi miehet eivät kykenisi samaan.

Anu Sinisalo näkyy parhaillaan televisiossa Mustat lesket -sarjassa Bror ”Buntta” Pentikäisen (Kari Heiskanen) Mirjami-vaimon roolissa.­

Molemmat näyttelijättäret tietävät ja uskovat, että tilanne on muuttunut parempaan ja suunta jatkuu edelleen.

– Olen optimistinen ja menemme koko ajan parempaan päin. Muutaman vuoden päästä tilanne voi olla jo ihan toinen, Sinisalo toteaa toiveikkaana.

– Nykyään nuoremmille naisille kirjoitetaan jo enemmän monipuolisempia rooleja, mikä on loistava asia. Heitä ei enää niin paljon määritellä vain miespääosan kautta kuin ennen. Mutta mitä vanhemmaksi nainen tulee, sitä vähemmän heitä toistaiseksi näkyy kameran edessä, Rantasila sanoo.

 Miehet saavat olla ikäisensä näköisiä, rypyt ja silmäpussit tuovat vaan karismaa. Naisille harvemmin näin käy.

Rantasilan mukaan roolien saamista vaikeuttaa myös se, että vanhemmat naiset eivät saa näyttää ikäisiltään.

– Naisen pitää näyttää hyvältä, mikä tuntuu tarkoittavan nuorelta tai nuoremmalta kuin on. Miehet saavat olla ikäisensä näköisiä, rypyt ja silmäpussit tuovat vaan karismaa. Naisille harvemmin näin käy. Elokuva tarvitsee kaikenikäisiä ja kaikennäköisiä naisia ja miehiä kertomaan katsojille erilaisia tarinoita.

– Haluan korostaa, että en todellakaan toivo miehiä samaan asemaan kuin itse olemme olleet, määritetyiksi vain naisen kautta, Rantasila jatkaa.

Mari Rantasila sai maaliskuussa parhaan naissivuosan Jussi-palkinnon roolistaan Henkesi edestä -elokuvassa. Pääosassa esiintyi Laura Birn (vas.).­

Sinisalon oma työtilanne on ollut hyvä ja iän myötä työt ovat jopa lisääntyneet.

– Saisi niitä töitä tulla lisääkin,mutta sen tulevaisuus näyttää.

– Ideaalihan olisi, että työtilanne olisi jatkuva noususuhdanne. Mutta kokemuksesta tiedän, että näin ei ole.

Viime kuussa Jussi-patsaalla parhaasta naissivuosasta palkittu Rantasila on puolestaan rooleja vailla vaikka muita töitä riittääkin.

– Minulla ei ole tällä hetkellä tiedossa yhtään kameraroolia. Kehittelen kahta ohjaustyötä elokuvaksi vuosille 2017–2018 ja yhtä ohjaustyötä teatteriin sekä opetan ja teen laulukeikkoja ja olen keskustelijana Ylen Jälkiviisaissa. Hyvin mahtuisi kesälle ja syksylle kameran eteen näyttelijäntöitäkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?