Näin viitot suomen kielen tärkeimmät sanat – Signmark opettaa

Ulkoministeriön erityisedustajana toimiva kuuro rap-artisti Signmark neuvoo perusviittomien ohella, miten viitot Facebookin, Instagramin ja Twitterin.

13.4.2016 13:46

Marko Vuoriheimo eli Signmark lähtee tällä viikolla Washingtoniin Maailmanpankin kevätkokoukseen. Ulkoministeriön erityisedustajana vuodesta 2010 toiminut Vuoriheimo, 37, muun muassa puhuu siellä vammaisten oikeuksista. Hän on työnsä puolesta kiertänyt jo 43 maassa esiintymässä sekä puhumassa eri foorumeissa.

Uraauurtava kuuro rap-artisti kehuu, kuinka paljon edellä Yhdysvallat on Suomea kuurojen oikeuksissa. Asioidessaan Yhdysvalloissa Vuoriheimo saa useasti palvelua viittomakielellä. Suomessa asiakaspalvelija ei hänen kokemuksiensa mukaan juurikaan yritä palvella kuuroa asiakasta.

Yhdysvalloissa kuuro voi seurata useimpia tv-ohjelmia ja elokuvia, suomalaisia suoria lähetyksiä ei simultaanitulkata eikä tekstitetä, ja jos tekstitetään, niin viiveellä.

– Miltä sinusta tuntuisi esimerkiksi katsoa Leijonien MM-finaalipeli vasta seuraavana päivänä? hän huomauttaa.

Vuoriheimo ei katso suomalaisia tv-ohjelmia.

– Luovutan, koska en jaksa lukea huulilta koko ohjelmaa, hän selittää.

Vuoriheimo toivoisi, että kuulevat suomalaiset rohkaistuisivat viittomaan kohdatessaan viittomakielisen. Tällä hetkellä on pulaa mobiilitulkkauksesta, joka helpottaisi niin kuuron ja kuulevan vuorovaikutusta.

– Olisi mahtavaa, että törmätessäni kaupungilla ihmiseen, joka ei osaa viittoa, mulla olisikin tulkki kännykässä, jonka ottaisin mukaan keskusteluun. Ehkä jonakin päivänä sitten Suomessa.

Kouluissa erilaisuuden puolesta puhuvan Team Haloo -ryhmänsä kanssa kiertävä ja Tulkkauspalvelu Mirealia pyörittävä Vuoriheimo kannustaa ihmisiä menemään viittomakielen kursseille.

– Olkaa rohkeita ja kokeilkaa omia rajoja, hän toivoo.

Videolla Vuoriheimo opettaa IS:n lukijoille perusviittomia, kuten muun muassa tärkeimpänä sanana pidetyn kiitoksen. Videolta myös selviää, miten viitot sosiaalisen median ilmiöt, kuten Facebookin, Instagramin ja Twitterin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?