Peppi Pitkätossun luoja saa kiitosta tyttäreltään: Astrid Lindgren oli tosi hyvä äiti! - Viihde - Ilta-Sanomat

Tiedätkö, mistä Peppi Pitkätossun nimi on peräisin?

– Astrid oli tosi hyvä äiti, sanoo Lindgrenin tytär Karin Nyman. Perhettä varjostaneet ongelmat nousivat julkisuuteen vasta tuoreen Lindgren-elämäkerran myötä.

Kuvassa Astrid Lindgren lukee Vaahteramäen Eemeliä tyttärensä Karinin (kuvassa oik.) lapsille Karl-Johanille ja Malinille.

12.3.2016 10:56

Valkoinen laatikon näköinen talo eroaa ympäristöstään, kun Lidingön huvila-alue Tukholman kupeessa kylpee talven harmautta. Vieri vieressä on Huvikummun näköisiä monikerroksisia puuhuviloita, mutta lastenkirjailija Astrid Lindgrenin tyttären Karin Nymanin ja hänen miehensä funkkistalo on yksikerroksinen eikä sisällä yhtään rappusta.

– Asuimme rivitalossa tässä lähellä 52 vuotta Carl Olofin kanssa, ja aina talon nähdessämme ajattelimme, kuinka ruma se on! Nyt asumme tässä ja viihdymme tosi hyvin, Karin Nyman sanoo iloisesti valoisassa avokeittiössään.

–Halasimme paljon, muistelee Karin Nyman, 81, lapsuuttaan.

Sisustus on ilmavan modernia, ja seinän peittävä kirjahylly kertoo omistajistaan. Karin Nyman toimii 81 vuoden iästään huolimatta vieläkin kääntäjänä. Tekeillä on parhaillaan ruotsinnos norjalaisesta lastenkirjasta.

Kahden vessan luksusta

Edellisenä päivänä Karin Nyman oli käynyt lapsuudenkodissaan Vasastadin Dalagatanilla, joka on hiljattain avattu Astrid Lindgrenin museoksi. Paikalla oli vapaaehtoisia kirjailijakodin oppaita, joille Karin Nyman kertoi kodin salaisuuksista.

Pieni onnellinen perhe Tukholmassa 1933. Vuoden päästä syntyi tytär Karin.

Vasastan ei ollut Nymanin lapsuudessa niin hieno asuinalue kuin nyt.

– Siellä oli paljon pieniä asuntoja, ja perheet tungeksivat niissä. Muistan hirveän ankeat takapihat. Missään ei kukkinut mitään. Joka puolella oli harmaata ja köyhää, Nyman muistelee.

Lindgrenien nelihenkinen perhe muutti Dalagatanille Karinin ollessa 7-vuotias vuonna 1941. Muutos oli suuri, kaksiosta neljän huoneen asuntoon. Karin ja hänen veljensä Lasse saivat omat huoneet.

– Oma huone ei minusta ollut niin ihmeellistä. Se oli ehkä yksinäisempää. Mutta se, että meillä oli kaksi vessaa, sepä oli mieleenpainuvan hienoa, Nyman sanoo naurahtaen.

Hän muistelee, miten Astrid-äiti aina aamuisin kirjoitti pikakirjoituksella tarinoitaan sängyssä. Kun jotain meni pieleen, koko paperi lensi roskakoriin. Sitten Astrid nousi ylös ja kirjoitti koneella käsikirjoituksen puhtaaksi.

 Astrid oli tosi hyvä äiti. Hänellä oli tapana huudahtaa: Tule tänne, niin saan halata munuaisrasvat sinusta!

Nyman muistaa erityisesti maailmansotien aikaiset talvet. Asunnossa oli kylmä, koska myös Ruotsissa oli puute polttoaineesta. Perhe kokoontui avotakan ympärille lämmittelemään, ja jutustelua riitti.

– Astrid oli tosi hyvä äiti. Halasimme paljon. Hänellä oli tapana huudahtaa: ”Tule tänne niin saan halata munuaisrasvat sinusta”. Hän piti lapsista, varsinkin omistaan ja lastenlapsistaan. Kun tulimme myöhemmin Dalagatanille päivällisille, hän alkoi heti leikkiä ja hassutella lasteni kanssa. Ja sitä leikkiä kesti, Nyman naurahtaa.

Nymanilla itsellään on neljä lasta ja kymmenen lastenlasta. Nykyään kolme hänen lapsistaan ja yksi lastenlapsi pyörittävät Saltkråkan-kustantamoa, joka omistaa oikeudet Astrid Lindgrenin kirjoihin.

Toimitusjohtajan ammattitauti

Vuosi sitten ilmestynyt Jens Andersenin Lindgren-elämäkerta Tämä päivä, yksi elämä nosti Ruotsissa keskustelun Karin Nymanin isän Sturen alkoholismista ja naisseikkailuista. Kirja ilmestyi alkuvuodesta myös suomeksi.

Astridin ja toimitusjohtaja Sture Lindgrenin rakkaustarina alkoi Kungliga Automobilklubben -järjestön toimistossa, kun Astrid pestautui sinne sihteeriksi.

– Kuva isästä on ollut julkisuudessa liian yksipuolinen. Että hän oli alkoholisti. Piste. Loppu. Eihän alkoholismi ole mikään ominaisuus. Ikävää on, että kukaan, joka hänet tunsi ja voisi kertoa isästä, ei ole enää elossa, Karin Nyman sanoo hiljaa.

Perheen uintiretki Furusundissa.

Sture Lindgrenillä kyse oli ammattitaudista. Hänellä oli hulppea edustustili, ja kosteat lounaat ja illalliset seurasivat toisiaan. Hän kävi myös paljon Suomessa ja ryyppäsi kollegojensa kanssa. Hän pystyi hoitamaan työnsä, vaikka viimeisinä vuosina työteho oli kyseenalaista. Sture Lindgren kuoli 1952 vain 52-vuotiaana ruokatorven verenvuotoon.

– Hän oli kiltti, hyväsydäminen, reilu ja halusi kaikille vain hyvää. Mutta hän ei ottanut samalla tavalla vastuuta perheestä kuin äiti. Hän oli viimeisinä vuosinaan niin huonossa kunnossa, että kuolema ei tullut yllätyksenä, Nyman kertoo.

Myös Karin Nymanin kahdeksan vuotta vanhemmasta velipuolesta Larsista eli Lassesta tuli alkoholisti.

Pois Vimmerbysta, ja pian

Lassen elämä oli täynnä traagisia vaiheita. Pojan oikea isä Reinhold Blomberg oli Vimmerby Tidning -lehden päätoimittaja ja Astridia 30 vuotta vanhempi. Blomberg oli eroamassa ja halusi mennä naimisiin vain 17-vuotiaan toimittajaharjoittelijansa kanssa.

– Äiti ymmärsi jo aika aikaisessa vaiheessa, ettei halunnut elää Reinholdin kanssa ja jäädä Vimmerbyhyn, Nyman kertoo.

 Ikävää, että kukaan, joka tunsi isän ja voisi kertoa hänestä, ei ole enää elossa.

Suhde Astridiin piti pitää salassa, ettei se vaikuttaisi avioeron ehtoihin. He päättivät yhdessä, että Astrid synnyttäisi lapsen Tanskassa, jossa lapsen isän nimeä ei tarvinnut ilmoittaa viranomaisille.

Lasse ja Karin poseeraavat valokuvaajalle 1930-luvun lopulla.

Viikkoa ennen synnytystä Astrid tapasi Tanskassa Marie Stevensin, josta tuli Lassen kasvatusäiti tämän ensimmäisten elinvuosien ajaksi. Vasta Sture Lindgrenin naituaan Astrid sai Lassen pysyvästi takaisin luokseen. Pojan ja äidin surulliset varhaisvuodet jättivät pysyvän jäljen myös Astrid Lindgrenin tuotantoon.

Lasse valmistui vaikeuksien kautta ylioppilaaksi 1947. Äiti huokaisi helpotuksesta.

Lasse kuoli aivokasvaimeen 1986, vain 59-vuotiaana. Äidille pojan kuolema oli suunnaton menetys. Karin Nyman kertoo Andersenin elämäkerrassa, että vuonna 1998 vakavasti sairastunut Astrid Lindgren eli viimeiset vuotensa muistoissaan vain aikaa, jolloin Lasse oli elossa.

Peppi Pitkätossun kummi

Harva tietää, kuka oikeastaan keksi Peppi Pitkätossun nimen. Idea tuli Karinilta, kun hän seitsenvuotiaana makasi sängyssä kuumeessa keuhkotulehduksen jälkimainingeissa.

– Olin jo vähän toipunut, mutta sängyssä piti olla vielä, ja oli todella tylsää. Iltaisin vaadin, että äiti lukisi tai kertoisi jotain. Eräänä iltana hän kysyi, mistä nyt kertoisi. Minä vain heitin spontaanisti, että kerro Peppi Pitkätossusta. Niin tarina sai alkunsa. Ja aina tilaisuuden tullen myöhemmin jankutimme äidille Lassen kanssa, että kerro nyt enemmän Pepistä, Karin Nyman muistelee.

Astrid Lindgren kertoi lapsilleen Pepistä neljän vuoden ajan. Tarinan alkuasetelma oli sama: röyhkeä tyttö, joka oli niin vahva, että pystyi nostamaan hevosen, ja jolla oli matkalaukku täynnä kultarahoja. Tarinoista syntyi ensimmäinen Peppi-kirja vuonna 1945. Karin sai tuon käsikirjoituksen syntymäpäivälahjakseen. Yhteensä Lindgren kirjoitti 14 Peppi-kirjaa.

Ruotsin kautta aikojen kansainvälisesti menestynein kirjailija Lindgren on ikuistettu Ruotsissa myös 20 kruunun seteliin. Oman äidin kuva setelissä ei Karin Nymania hetkauta.

– Pidän seteleitä harvoin kädessäni. Maksan mieluummin kortilla, Nyman sanoo huvittuneena.

Astrid Lindgren vuonna 1963 lukemassa ensimmäistä Vaahteramäen Eemeli -kirjaa lapsenlapsilleen Karl-Johanille ja Malinille. Idea Eemelistä syntyi edellisenä vuonna Karl-Johanin raivokohtauksen inspiroimana.

Perhekuva 1970-luvun alusta. Astrid istuu lastenlasten ympäröimänä. Ylärivissä keskellä poika Lasse ja oikealla tytär Karin. Heidän välissään Karinin mies Carl Olof.

Astrid Lindgren vieraili Helsingissä Ruotsalaisen teatterin Ronja Ryövärintyttären ensi-illassa 1987. Rakastettu kirjailija kuoli 94-vuotiaana vuonna 2002.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?