Uusi tv-sarja pohjautuu historiaan – verinen rikollisjengi terrorisoi Birminghamia yli 100 vuotta sitten - Viihde - Ilta-Sanomat

Uusi tv-sarja pohjautuu historiaan – verinen rikollisjengi terrorisoi Birminghamia yli 100 vuotta sitten

Jengiläinen piilotti lakkinsa lippaan partakoneenteriä ja pukkasi niillä vastustajaa päähän.

John (Joe Cole), Thomas (Cillian Murphy) ja Arthur (Paul Anderson) Shelby.­

5.2.2016 17:22

Peaky Blinders – gangsteriklaani, perjantaina 5.2. TV1 klo 22.00

Steven Knightin luoma, Shelbyn fiktiivisestä rikollisesta perheestä kertova sarja on saanut inspiraationsa todellisuudesta.

Peaky Blinders -jengi terrorisoi Birminghamia 1900-luvun vaihteessa. Gangsteriklaani sai ilmeisesti nimensä partakoneenteristä, joita jokainen jengiläinen piilotti lakkinsa lippaan. Kun jengiläinen pukkasi päällään vastustajaansa tappelussa, hän saattoi sokaista tämän, kertoi Daily Mail syyskuussa 2013.

Silloin oli helppo ryöstää kuka tahansa, vaikka avuton lapsi. Lisäksi jengit kävivät verisiä taisteluita toisiaan vastaan, sillä Peaky Blinders ei ollut seudun ainoa gangsteriporukka.

Tv-sarja Peaky Blinders – gangsteriklaani sijoittuu ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Sota-aikana laitonta bisnestä pyörittivät naiset Pol-tädin johdolla (Helen McCrory). Nyt sodasta palanneet veljekset ovat taas ottaneet ohjat käsiinsä, eivätkä aina onnistunein seurauksin.

Gangsteriklaaniin kuuluva Tommy (Cillian Murphy) viihtyy siellä, missä on tukalaa: vedonlyöntihuijausta, ryöstöjä ja taisteluja.­

Pääosassa on Cillian Murphy Tommyna, joka haastaa isoveljensä Arthurin (Paul Anderson). Murphy tekee hyvän roolin vaiteliaana, sisäisesti myrskyisenä miehenä, jolla on liian monta rautaa tulessa. Hän vaarantaa koko klaaninsa olemassaolon, vaikka hänen älykkyytensä avaa samalla gangstereille uusia mahdollisuuksia.

Winston Churchill lähettää kovapintaisen ylikomisario Campbellin selvittämään aseryöstöä Birminghamiin. Shelbyt ovat ovat sekaantuneet juttuun – luonnollisesti – mutta IRA:stakin huhutaan. Poliisin roolissa on vakuuttava Sam Neill ja miehen apuriksi nousee alkujaksossa yllättävä Grace Burgess, jota esittää Annabelle Wallis.

Annabelle Wallis esittää Grace Burgessia, jolla on salaisuus.­

Otto Bathurst on ohjannut kelpo epookkisarjan, joka on paljon vetävämpi kuin amerikkalainen, sille selvästi sukua oleva gangsteritarina Boardwalk Empire.

Erityisesti sarjassa ilahduttaa hieno musiikkimaailma. Siitä vastaa säveltäjä Martin Phippsin johtama Mearl-projekti, jossa muusikot ovat yhdistäneet voimansa tuottaakseen upeaa musiikkia tämänkaltaisiin teoksiin. Tunnarina toimii Nick Caven ja The Bad Seedsin Red Right Hand.

Sarjaan tehdään BBC:lle jo kolmatta kautta. Suomessa sitä voi seurata myös Netflix-palvelusta.

Katso kaikki ohjelmatiedot Iltapulusta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?