Sean Penn auttoi pahamaineisen huumepomon nappaamisessa – ”El Chapolla” oli elokuvahaaveita - Viihde - Ilta-Sanomat

Sean Penn auttoi pahamaineisen huumepomon nappaamisessa – ”El Chapolla” oli elokuvahaaveita

Amerikkalainen aikakauslehti Rolling Stone on julkaissut haastattelun meksikolaisesta huumeparonista Joaquin ”El Chapo” Guzmanista. Haastattelun teki amerikkalaisnäyttelijä Sean Penn.

10.1.2016 7:17

Haastattelun on tehnyt amerikkalaisnäyttelijä Sean Penn sinä aikana, kun Guzman oli karussa vankilapaon jälkeen.

Meksikon viranomaiset tiesivät amerikkalaisnäyttelijä Pennin aikeista haastatella huumeparoni Joaquin ”El Chapo” Guzmania, kertovat nimettömät lähteet Meksikon hallinnosta. Lähteiden mukaan Pennin liikkeitä seurattiin tarkkaan, ja se oli yksi syy siihen, että Guzman saatiin kiinni.

Guzman saatiin kiinni perjantaina. Rolling Stone -lehdessä julkaistun haastattelun voi lukea täältä. Yllä oleva video käsittelee ”El Chapon” pidätystä.

Rolling Stonen mukaan Penn tapasi Guzmanin lokakuussa viidakossa jossain päin Meksikoa. Sen lisäksi hän haastatteli huumepomoa puhelimitse ja videoyhteyden välityksellä.

Jutussa Penn muun muassa kertoo Guzmanin heinäkuisen vankilapaon taustoista. Guzman pakeni Altiplanon huippuvartioidusta vankilasta sellinsä suihkunurkkaukseen kaivetun tunnelin kautta. Pennin mukaan Guzmanin alaisia kävi Saksassa asti saamassa oppia siihen, miten rakentaa tunneli vankilan alle.

Aiemmin Meksikon viranomaiset ovat kertoneet, että Guzmanin elokuvahaaveet auttoivat poliisia pääsemään huumepomon jäljille.

Viranomaisten mukaan Guzman oli halunnut, että hänestä tehtäisiin elämäkerrallinen elokuva. Sen vuoksi hän ja hänen edustajansa olivat olleet yhteydessä elokuvatuottajiin ja näyttelijöihin. Ei ole tiedossa, kuuluiko Penn näihin henkilöihin.

Tutkijat saivat vihiä yhteydenpidosta, ja se auttoi heitä jäljittämään Guzmanin Los Mochisissa Luoteis-Meksikossa sijaitsevaan taloon.

Luovutusta Yhdysvaltoihin harkitaan

Eilen Meksiko ilmoitti, että se harkitsee Guzmanin luovuttamista Yhdysvaltoihin.

Aiemmin Meksiko on torjunut Yhdysvaltojen vaateet Guzmanin luovuttamisesta. Nyt maa aikoo kuitenkin aloittaa oikeusprosessin luovutuspyynnöistä.

Yhdysvalloissa Guzmania vastaan on nostettu syytteitä useissa osavaltioissa muun muassa huumeiden salakuljetuksesta ja murhista.

Guzmanin asianajajien mukaan oikeustaistelusta tulee pitkä. He uhkaavat viedä luovutuksen aina Meksikon korkeimpaan oikeuteen asti, jos tarpeen.

Guzman pakeni vankilasta myös vuonna 2001. Yhdysvalloissa onkin kyseenalaistettu Meksikon kyky pitää huumepomo telkien takana.

– Ottaen huomioon, että El Chapo on paennut meksikolaisesta vankilasta jo kaksi kertaa, emme voi haaskata tätä kolmatta mahdollisuutta saada hänet oikeuden eteen, sanoi republikaanisenaattori ja presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Marco Rubio.

Guzmanin naapurit ällistyivät

Guzmanin naapurit Los Mochisissa sanoivat, ettei heillä ollut aavistustakaan, että yksi maailman etsityimmistä huumepomoista asui heidän kadullaan.

Los Mochis sijaitsee Sinaloan osavaltiossa, joka on Guzmanin samannimisen huumekartellin ydinaluetta. Merenrantakaupunki on kuitenkin Meksikon mittakaavassa verrattain rauhallinen.

Alue, jolla Guzman piileskeli, on asukkaiden mukaan niin turvallinen, että vanhemmat antavat lastensa leikkiä kadulla iltaisin. Myös paikallisen kuvernöörin äiti asuu alueella, he kertoivat.

– On vaikea uskoa, että hänen kaltaisensa etsintäkuulutettu ihminen oli täällä, näin rauhallisessa kaupungissa, eräs naapureista päivitteli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?