Tapio Rautavaaran elämässä oli asioita, joista ei saanut puhua kotona - Viihde - Ilta-Sanomat

Tapio Rautavaaran elämässä oli asioita, joista ei saanut puhua kotona

Ihan oikean oulunkyläläisen tuntee siitä, että se kävelee keskellä tietä.

26.12.2015 7:00 | Päivitetty 26.12.2015 10:39

Ihan oikean oulunkyläläisen tuntee siitä, että se kävelee keskellä tietä.

Ennen Oulunkylä oli oma kylänsä pääkaupungin kupeessa: maataloja, peltoja ja lehmiä. Nyt kaikkialla on vaaleita matalia kerrostaloja. Sellaisia ei voinut kuvitellakaan Tapio Rautavaaran lapsuudessa 1920-luvulla. Hänen vanhimman tyttärensä Irma Rautavaara-Lehmuskosken ja nuorimman Leena Rautavaaran lapsuudessa 1950-luvulla tänne nousivat vasta omakotitalot.

– Silloin tämä oli ihan periferiaa, yksi nokkabussi kulki tänne. Nyt tämä on niin keskustaa kuin voi olla, Irma sanoo.

Bussilla Oulynkylästä Rautatientorille kestää varttitunti.

OULUNKYLÄN vanhan aseman edessä, ihan keskellä kaikkea kohoaa Rautavaaran patsas. Leena oli puheenjohtajana ja puuhanaisena, kun Rautavaara-seura ajoi patsashanketta, joka toteutui vuonna 2000.

Veikko Myller otti veistoksen aiheeksi yhden Rautavaaran tunnetuimmista lauluista, Kulkurin ja joutsenen. Patsaan Rautavaara on suuri ja pitkä, joutsen hänen edessään pieni ja matala.

 Rautavaara osti vuonna 1949 tontin Teinintieltä, jonka varrella oli käynyt kouluakin.

– Ajatus oli, että lapset voivat kiipeillä ja istua joutsenella, Leena kertoo.

MUUTAMAN sadan metrin päässä siitä, missä patsas on nyt, oli Rautavaarojen omakotitalo. Rautavaara osti vuonna 1949 tontin Teinintieltä, jonka varrella oli käynyt kouluakin. Myöhemmin siellä kävivät koulua hänen kolme tytärtään. Koulu on yhä osin opetuskäytössä.

Irma Rautavaara-Lehmuskoski ja Leena Rautavaara ja isän muistopatsas Helsingin Oulunkylässä.­

Maineikkaan miehen suhteet auttoivat paljon, kun hän rakennutti ja rakensi taloa sodanjälkeisenä pula-aikana. Talosta tuli rintamamiestalon näköinen, mutta isompi ja komeampi kuin ne olivat.

Piha riitti myöhemmin hyvin siihen, kun isäntä harjoitteli jousiammuntaa. Arkiliikuntaa tuli kesällä nurmikon leikkaamisesta, talvella lumenluonnista.

Enää taloa ei ole. Sen purkamisesta reilu kymmenen vuotta sitten tuli pieni kulttuuriskandaali. Nyt paikalla on uusi iso talo.

RAUTAVAARALLA oli iso työhuone. Rautavaara hankki isoja valkosivuisia kirjoja, joihin hän vaimonsa Liisan kanssa piirsi viivoittimen avulla sarakkeet. Niihin merkattiin keikat. Niin kauan kuin tietyssä sarakkeessa sijainnut ympyrä oli mustaamatta, palkkio oli saamatta.

– Kerran suttasin yhden ympyrän. He sanoivat, että älä ikinä tee niin luvatta, Leena kertoo.

Kappaleitaan Rautavaara ei työhuoneessa hionut.

– Hän meni kellariin, siellä oli hyvin tilaa. Vaikea sanoa, paljonko aikaa hän käytti. Emme me silloin olleet niin kiinnostuneita aikuisten asioista.

Tapio Rautavaara perheineen 1950-luvun alussa.­

Rautavaara oli tarkka esittämiensä kappaleiden laadusta.

– Hän sanoi, että iskelmät ovat vain hetkelmiä. Hän lauloi laulelmia, joissa oli tarina: alku ja loppu ja ne johtivat johonkin.

Tekstit olivat lukumiehelle tärkeitä.

– Hän piti runoudesta paljon. Aina yöpöydällä oli joku kirja auki.

 Hän sanoi, että iskelmät ovat vain hetkelmiä.

TAPIO Rautavaaran elämässä oli asioita, joista hän ei halunnut kotona puhua. Lapsuudessa oli paljon ikävää.

– Aviottomana lapsena kasvaminen oli kipeä kohta. Silloin, kun hän syntyi vuonna 1915, se oli kauhea asia, hirveä häpeä, tyttäret pohtivat.

Tapio Rautavaaran kuuluisa olkihattu.­

Olkihatun sisäpuolella on Urho Kekkosen kirjoitus.­

Rautavaaran isä Henrik Kerttula lähti, kun avoliitosta syntynyt poika oli vielä pieni. Kerttula meni naimisiin vuonna 1930, mutta vaimo kuoli vuonna 1941.

Sen jälkeen Kerttula muutti Oulunkylään, jossa Rautavaaran äiti Hilda yhä eli. He olivat ystävällisissä väleissä ja kävivät yhdessä pojan perheen luona jouluisin.

– Isoisä oli vain Heikki-setä monta vuotta, Irma sanoo.

– Kerran isoäiti sanoi, että eivätkö tytöt tiedä, kuka Heikki-setä on. Kynttilä kävi päässä, että ahaa, vaikka mitään ei sanottu.

RAUTAVAARAN tyttäret uskovat, että Hilda toivoi Henrikin vielä kosivan vanhoille päivilleen asti.

– Mutta mies meni puihin. Varmaan siinä oli paljon henkilökohtaisia katkeruuksia ja suruja taustalla.

Hilda kuoli vuonna 1965, Henrik viisi vuotta myöhemmin. Ilmeisesti isän ja pojan välit taas viilenivät.

Muistelmiensa mukaan Rautavaara ei tarkkaan tiennyt, milloin Henrik kuoli. Lasse Erolan elämäkerran mukaan hän kuitenkin oli Kerttulan hautajaisissa vuonna 1970.

MYÖSKÄÄN nuoruuden köyhyydestä ja raatamisesta Rautavaara ei mielellään kotona puhunut, vaikka niistä muistelmissaan avautuikin. Sama koski sotaa.

– Eihän kukaan sodassa ollut kertonut sotakokemuksiaan perheelle. Nehän juttelivat keskenään saunassa tai silloin, kun ottivat viinaa, Leena sanoo.

Rautavaaran urista tärkein oli laulu, sillä leipä tuli siitä.

– Mutta kyllä hohdokkain oli urheilu-ura.

ELOKUVAURAN hiipuminen taas harmitti. Se haihtui suomalaisen filmin kultaisten vuosien myötä 1960-luvun alussa. Vielä kerran Rautavaara sai mahdollisuuden Jörn Donnerin elokuvassa Anna.

– Isä piti Donnerista. Ja siinä elokuvassa hän sai kerrankin esittää muuta kuin ensirakastajaa.

Rautavaara esitti alkoholisoitunutta poliitikkoa. Elokuva tehtiin vuonna 1971, kun Rautavaara oli kiertänyt korkin vuosiksi kiinni.

– Kun elokuvaa tehtiin, hän oli täysraitis ja näytteli humalaista.

TYTTÄRIEN mielestä Rautavaara ei vielä 1950-luvulla ottanut juurikaan alkoholia. Myöhemmin siitä tuli ongelma.

Kotona oli piilotettuna vodkapulloja vähän siellä sun täällä. Me, jotka hänet tunsimme, näimme heti, että nyt oli käyty pullolla. Välillä se riistäytyi käsistä. Välillä oli kuukausia, että ei mitään. Tupakan kanssa oli sama juttu.

Mestarin hautajaiset. Tapio Rautavaara haudattiin lokakuussa 1979.­

Liisa joutui seuraamaan miehensä juomista.

– Äiti suhtautui kaikkeen – siis aivan kaikkeen – hyvin asiallisesti. Tästä keskusteltiin paljon. Eihän sellainen tietysti ole mukava asia.

Millaista oli kasvaa aikansa tunnetuimpiin kuuluvan suomalaisen tyttärinä? Eihän se miltään tuntunut, kun ei muusta tiennyt.

– Me kasvettiin siinä mukana hissun kissun. Hän oli aina kuuluisa.

OULUNKYLÄSSÄ tuttuun perheeseen osattiin suhtautua.

– Kyllähän koulussa tiedettiin, että olimme Rautavaaroja. Jos kouluun tuli uusi oppilas, muut sipisivät vähän ja sitten hänkin tiesi.

 Kaikkeen mihin ryhtyi, hän paneutui koko sydämellään.

Kun Tapio Rautavaaran maine oli suurimmillaan 1950-luvulla, julkisuus oli hyvin toisenlaista kuin nykyään. Televisio oli vasta tulossa.

Tapio Rautavaaran viimeinen elokuvarooli. Jörn Donnerin ohjaama Anna valmistui 1971.­

– Ihmisetkin olivat erilaisia. Ei ollut päälle karkaavaa fanitusta, vaan ihmiset osasivat ihailla hillitysti kaukaa. Jotain ihailijapostia ja nimikirjoituspyyntöjä kyllä tuli.

TAPIO Rautavaara oli olympiavoittaja, huippu-urheilija kahdessa lajissa, elokuvatähti ja laulaja, jonka parhaat levytykset ovat eläneet vuosikymmeniä.

Mikä tyttärien mielestä oli hänen salaisuutensa?

– Kaikkeen mihin ryhtyi, hän paneutui koko sydämellään. Tarkoitus hänellä oli, että minä tulen hyväksi kaikessa, mitä teen.

Artikkeli on julkaistu aiemmin Ilta-Sanomien erikoislehdessä Rautavaara, joka ilmestyi 26. helmikuuta 2015. Tapio Rautavaaran syntymästä tuli silloin kuluneeksi 100 vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?