Sofi Oksasesta tehty pahviveistos paljastettiin Virossa: ”Tukasta tuli majavanhäntä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Sofi Oksasesta tehty pahviveistos paljastettiin Virossa: ”Tukasta tuli majavanhäntä”

Aaltopahvista tehty kirjailijaryhmä tervehtii matkaajia Lennart Meri -lentokentällä.

17.11.2015 17:54

Suomalais-virolainen kirjailija Sofi Oksanen sai tänään harvinaisen kunnianosoituksen Virossa. Oksasesta tehty patsas on yksi neljästä modernilla tyylillä toteutetusta veistoksesta, jotka paljastettiin tänään Lennart Meri -lentokentällä Tallinnassa.

Näköispatsaat kirjailijoiden päistä on valmistettu 3D-tulostimella, ja niiden materiaali on aaltopahvia.

– Mä mietin, että mitä ne tekee mun tukalle, koska olin nähnyt vain kuvan tuosta Lennart Merestä. Vähähiuksinen mies on tietenkin toinen asia, kuin nainen jolla on enemmän tukkaa. Mutta tuosta tuli tuommonen majavanhäntä. Se on aika kiva, sellainen graafinen Oksanen naurahtaa tarkastellessaan pahvista veistosta.

Sofi Oksanen piti puheen tilaisuudessa viroksi. –Luen paljon vironkielellä, mutta kirjoituskieleni on suomi.­

Kirjailijoiden portti -niminen veistosryhmä on osa Viron valmistautumista 100-vuotisjuhliinsa, jotka koittavat vuonna 2018. Ne tervehtivät kaikkia Tallinan lähtöterminaalin läpi käveleviä matkalaisia kirjahyllyjen päältä.

Oksanen on patsaan saaneista neljästä kirjailijasta ainoa elossa oleva. Muut merkkihenkilöt ovat Viron kansalliskirjailija A.H. Tammsaare (1878-1940), pakolaiskirjailija ja runoilija Marie Under (1883-1980), sekä Viron neuvostomiehityksen jälkeisen ajan ensimmäinen presidentti, elokuvaohjaaja ja kirjailija Lennart Meri 1929–2006.

– Tämä on hurjaa. Olen erittäin kunnianarvoisassa seurassa ja ihailemieni ihmisten seurassa, niin tietenkin tämä on kova juttu, Oksanen kommentoi.

Hän piti tilaisuudessa puheen viroksi.

– Kirjoitan Viron lähihistoriasta siksi, että kirjat ovat yksi tapa tehdä maata olemassa olevaksi muille. Mikään mahti maailmassa ei voi pyyhkiä pois maata ja kansankuntaa, joka on olemassa maailman kirjallisella kartalla. Kirjalliset kulttuurit ovat aina vahvempia kuin kulttuurit, joiden perintö on vain suullista, Oksanen lausui puheessaan.

Pahvipäät on sijoitettu kirjahyllyjen päälle, joista matkaajat voivat lainata fyysisiä kirjoja tai ladata e-kirjoja lukemalla viivakoodit kirjankansien kuvista, jotka on painettu hyllyjen seiniin.­

Oksanen muistutti tilaisuuden virolaiselle kuulijakunnalle myös propagandasta, jonka tuottamia haitallisia mielikuvia, kuten fiktiivisiä vihollisia, vastaan kirjallisuus voi iskeä.

– Diktaattorit tarvitsevat mielikuvia vihollisista, joita vastaan vain diktaattori voi kansaa puolustaa. Tällä hetkellä elämme jälleen aikaa, jolloin itäinen imperialismi tahtoo tehdä kielletyksi sen dominoivia tarinoita kyseenalaistavat kertomukset ja sitä narratiivia kyseenalaistavat kaikki ne tarinat, jotka eivät myötäile neuvostoimperiumin glorifiointia. Sitä tärkeämpää on vakiinnuttaa Viro kirjalliseen maailmaan myös kansainvälisesti, Oksanen lausui.

Veistosryhmä edustaa myös Viron edelläkävijyyttä tietoyhteiskuntana. Kunkin pahvipään alla on kirjahylly, josta matkustajat voivat napata mukaansa kirjan paitsi fyysisenä kappaleena ja palauttaa sen palatessaan, mutta hyllyihin liimatuista kirjankansista voi viivakoodin avulla ladata mukaansa e-kirjan. Tarjolla on ilmaisia ja maksullisia kirjoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?