Aira Samulin esittelee Bulevardin-kotinsa – ”Tämä robotti on paras petikumppani”

Aira Samulinin haave kaupunkikodista toteutui kaksi vuotta sitten. Unelma-asunto on täynnä kotona asumista tukevaa tekniikkaa.

14.11.2015 15:50

IKIPIRTEÄ Aira Samulin, 88, avaa Helsingin Bulevardilla sijaitsevan 115-neliöisen kotinsa oven ja tervehtii yhtä aurinkoisena kuin aina.

Aleksanterin teatteria vastapäätä sijaitsevaan kerrostaloasuntoon tulvii valoa, vaikka ulkona on harmaa marraskuinen päivä. Taidetta ja valokuvia pursuavassa huoneistossa on tilava, moderni keittiö, iso ruokailuhuone, olohuone, kylpyhuone, erillinen wc ja kaksi makuuhuonetta, joista toinen toimii Airan pukeutumishuoneena.

– Saan tästä kodista paljon elinvoimaa! Aira intoilee unelmakodistaan, jossa hän on asunut nyt kaksi vuotta.

Olohuonetta koristaa massiivinen takka, jonka päällä on päässyt osa Hyrsylän mutkassa asuvista sadoista nalleista.

– Helsingin Bulevardi on mulle kuin Viipurin Monrepos vanhoine rakennuksineen ja puistoineen. Vaikka olen ikäni asunut maalla, geenini ovat Viipurista ja olen sydämeltäni kaupunkilainen. Kun näin tämän lukaalin, ajattelin että hinnasta viis, keksin keinot, minun on saatava tämä, Aira nauraa ja lisää:

– Vanhusten pitäisi muutenkin tehdä kuten haluavat ja käyttää rahansa itseensä, välttyisivät turhilta perintöriidoiltakin. Kyllä nuoret pärjäävät, ja jos eivät pärjää, eivät ne pärjäisi pitkään sillä perinnölläkään!

Airalta löytyy pokat jokaiseen fiilikseen.

AIRA keksi ottaa uuden kotinsa osaksi bisneksiään.

– Päätin laajentaa yritystäni. Hyrsylän mutkaa hoitaa nykyään perheeni, ei minua siellä tarvita. Minä toin parhaan osaamiseni, tämän turpani, tänne kaupunkiin. Vastaanotan täällä kotonani ryhmiä maksua vastaan ja puhun ihmisille elämästäni ja kokemuksistani – ja sillä saan hyvin 2 600 euron vuokran maksettua, Aira nauraa.

Olohuoneen vanhan lipaston päällä on osa Airan vanhojen nukkejen kokoelmaa.

Airan mielestä oma koti on ihmisen paras paikka elää. Hän harmittelee, kuinka sairaaloissa, laitoksissa ja palvelutaloissa on turhaan paljon ihmisiä, jotka pärjäisivät nykytekniikan avulla hyvin myös kotonaan.

– Sitten kun on Alzheimer tai halvaantunut, laitospaikat kuuluvat heille, mutta muuten on helpompi ja mukavampi olla kotona, omaisetkin ovat usein lähempänä. Näin säästettäisiin petipaikoista rahaa ja voitaisiin työllistää lisää kotihoitajia, joilla olisi sitten enemmän aikaa myös kohdata aidosti asiakkaitaan, Aira järkeilee.

Airan eteisessä on hattu poikineen.

AIRALLAKIN on kodissaan Suomessa kehitetty valvontajärjestelmä, joka raportoi hänen läheisilleen pilvipalvelun kautta, mikäli hänen voinnissaan ja tekemisissään ilmenee poikkeavuuksia. Jokaisessa huoneessa ja molemmissa wc:issä on liiketunnistimet, jääkaapin ovessa on anturi, joka valvoo syömisiä, sängyssä patjan alla oleva anturi raportoi paitsi sängyssä olemisesta ja unen laadusta myös muun muassa hengityksestä ja sykkeestä.

– Eivätkä laitteet ja asennus maksaneet kuin 300 euroa, ja valvonta on 49 euroa kuussa!

– Omaisten pelkojen ja huolien takia vanhukset viedään turhaan vanhainkotiin masentumaan. Kyllähän sielläkin kuolee, ja vielä aikaisemmin. Mä haluan ainakin kuolla omaan kotiini. Vanhusten tahtoa asua omassa kodissa ei saa sivuuttaa!

Ruokailuhuoneen nurkkausta koristaa aito posetiivi sekä valukuvasarja Airasta siskoineen ja lapsineen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?