Angela Lansburyn traaginen elämä ja palkittu ura – Murhasta tuli totta -sarjan herttaisen etsivän elämäntarina

Suosikkisarja Murhasta tuli totta teki Angela Lansburysta 1980-luvulla maailmanlaajuisen tähden. Palkittu näyttelijä esiintyy Lontoon suurilla teatterilavoilla vielä 90-vuotiaanakin.

Angela Lansbury on kuvaillut Jessica Fletcherin roolihahmoa ”Amerikan Neiti Marpleksi”.

14.11.2015 7:29

Varmasti lähes kaikki 1980-luvun innokkaat tv-katsojat muistavat Jessica Fletcherin – nokkelan, älykkään ja uteliaan, mutta myös äärimmäisen lämminhenkisen ja hyväntuulisen salapoliisikirjailijan.

Tämä eläkkeelle jäänyt, bleisereitä, olkatoppauksia ja koruja rakastanut opettaja fiktiivisestä Cabot Coven kaupungista Mainesta tuli tv-katsojille tutuksi vuonna 1984. Silloin starttasi yksi tv-historian pitkäaikaisimmista etsiväsarjoista Murhasta tuli totta (Murder, She Wrote).

Pääosaan valittu Angela Lansbury osasi tuskin aavistaa, millainen vaikutus ohjelmalla olisi hänen uralleen. Tuolloin 59-vuotias Lansbury joutui vieläpä vaikean valinnan eteen, sillä hänelle tarjottiin samanaikaisesti kahta isoa roolia; toinen komediasarjasta, toinen salapoliisisarjasta. Agenttiensa mielipiteistä huolimatta hän valitsi jälkimmäisen.

Roolia oli alunperin tarjottu näyttelijä Jean Stapletonille, joka kieltäytyi roolista.

Murhasta tuli totta -sarjan takana oli jo Columbo-hittisarjasta tuttu tiimi, ja sarjaa kuvattiin aina vuoteen 1996 saakka. Sen pohjalta tehtiin myös neljä tv-elokuvaa vuosina 1997–2003. Lansburysta tuli aikansa menestyneimpiä tv-kasvoja.

Myös Fletcherin ystäväpiiristä muodostui iso osa Murhasta tuli totta -sarjaa. Mukana nähtiin muun muassa seriffit Amos Tupper (Tom Bosley, vas.) ja Mort Metzger (Ron Masak, oik.).

Sarja oli kriitikoiden vastustuksesta huolimatta nopeasti hitti paitsi Yhdysvalloissa myös ympäri maailmaa. Sarjan leppoisa tahti ja musiikki, idyllinen miljöö sekä Fletcherin lempeä persoona ja rauhallinen tapa ratkoa murhamysteereitä upposivat kaikenikäisiin katsojiin.

– Luulen, että Jessicasta tuli maailmanlaajuisesti suosittu siksi, että hän on niin tavallinen nainen.

– Kaikista parasta sarjassa on se, ettei siinä ole väkivaltaa. Vihaan väkivaltaa, Lansbury on kommentoinut sarjan suosiota.

”Nuoret tuntevat minut Jessica Fletcherinä”

Ohjelma pyörii edelleen ympäri maailmaa uusintoina – myös Suomessa. Meillä sarjan viikottainen esittäminen alkoi alusta lauantaina 7. marraskuuta. Jaksoja on kuvattu peräti 264.

– Olen siitä hyvin kiitollinen, että ohjelmaa esitetään edelleen, Lansbury totesi sanomalehti The Guardianille palatessaan viime vuonna teatterilavalle Lontoon West Endiin Madame Arcatin roolissa.

Lokakuussa 90 vuotta täyttänyt Lansbury on joutunut myöntämään myös itselleen, että upeista elokuva- ja teatterirooleista huolimatta hän tulee olemaan loppuelämänsä tunnettu tv-sarjasta.

– Tiedostan sen tosiasian, että etenkin nuoremmat ihmiset tulevat katsomaan minua teatterilavoille siksi, että he tuntevat minut ensisijaisesti Jessica Fletcherinä, Lansbury totesi Irish Timesille.

Angela Lansbury näyttelee edelleen ahkerasti. Kuva on vuodelta 2013.

Fletcherin hahmosta osa on täysin Lansburyn omaa tuotosta, sillä hän halusi luoda hahmosta vahvan ja itsenäisen naisen roolimallin. Lansbury valitsi Fletcherin asut, korut ja hiustyylin, teki korjauksia repliikkeihin, jos ne eivät olleet hänen mielestään roolihahmolle sopivia, ja vaati, että roolihahmon on pysyttävä leskenä, vaikka tv-tuottajat yrittivät kehitellä hahmolle parisuhdetta.

Lansbury työskenteli myös sarjan vastaavana tuottajana useita vuosia.

– Halusin vaikuttaa enemmän tarinoihin, joita kerroimme.

Lansburyn Anthony-poika oli mukana tuottajana ja ohjaajana.

Yhdysvalloissa tv-kanava NBC suunnitteli syksyllä 2013 tekevänsä Murhasta tuli totta -sarjasta uuden, nykyaikaisen version, mutta kanava luopui aikeesta myöhemmin.

Kolme Oscar-ehdokkuutta

Lontoossa syntynyt, mutta toisen maailmansodan alkaessa Yhdysvaltoihin teini-ikäisenä muuttanut Lansbury sai Murhasta tuli totta -sarjan roolistaan neljä Golden Globe -patsasta ja kuusi ehdokkuutta. Lisäksi hän oli Emmy-ehdokkaana peräti 12 kertaa.

Todelliset alan saavutukset ja palkinnot eivät pääty siihen. New Yorkissa näyttelemistä opiskellut ja Hollywoodiin muuttanut Lansbury sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa jo vuonna 1944 elokuvasta Kaasuvalo. Lansbury on ollut Oscar-ehdokkaana kolmesti, ja vuonna 2013 hän sai kunnia-Oscarin elämäntyöstään elokuvien parissa.

Angela Lansbury on ratkaissut rikoksia myös valkokankaalla. Tuijottavassa katseessa (1980) hän näytteli Agatha Christien kuuluisaa etsivähahmoa neiti Marplea.

Broadway-musikaalitähtenä hän on saanut viisi Tony-palkintoa. Vastikään lokakuussa hänet palkittiin Broadwayn Oscar Hammerstein -palkinnolla seitsemän vuosikymmenen pituisesta elämäntyöstään musikaalien hyväksi.

Lansbury on seurannut Pohjois-Irlannissa syntyneen näyttelijä-äitinsä Moyna Macgillin jalanjälkiä. Hänen äitinsä teki oman West End -debyyttinsä vuonna 1918.

Pojalla huumeongelma, tytär Mansonin kommuunissa

Lansburyn elämä monilla muilla osa-alueilla ei ole ollut aina yhtä onnekasta ja hohdokasta. Lansburyn poliitikkoisä kuoli hänen ollessaan vasta 9-vuotias.

– Mikään muu elämässäni ei ole koskettanut minua niin syvältä. Se muutti elämäni suunnan. Menetin mielenkiintoni koulunkäyntiin ja minusta tuli haaveilija. Myöhemmin aloin seurata äitini jalanjälkiä, Lansbury on kertonut Daily Mailille.

Lansbury elää nykyään Corkissa Irlannissa ja omistaa asunnot myös Los Angelesissa ja New Yorkissa. Hän on omistautunut ALS-työlle menetettyään sisarensa tämän lihasrappeumasairauden vuoksi.

Irlannissa sijaitseva koti oli aluksi tarkoitettu pakopaikaksi ja kakkoskodiksi. Lansbury hankki sieltä talon jo 1970-luvulla, kun hänen lapsillaan oli vaikeaa; poika Anthony yritti päästä eroon kokaiiniriippuvuudesta, ja tytär Deirdre oli liittynyt joukkomurhista myöhemmin tuomitun Charles Mansonin kommuuniperheeseen.

Deirdre, 4, ja Anthony, 5, kävivät tapaamassa äitiään Angelaa, joka näytteli New Yorkissa Hotel Paradiso -näytelmässä vuonna 1957.

Liikaa alkoholia 1970-luvulla

Nykyään Lansbury on moninkertainen isoäiti. Hän on kiitellyt irlantilaista leppoisaa elämäntapaa siitä, että teini-ikäiset lapset säästyivät kalifornialaisilta huumepiireiltä, ja hän itse suuremmilta juomisongelmilta. Lansbury muistelee 1970-luvun alkua aikana, jolloin hän heräsi aivan liian usein kylpyhuoneen lattialta liiallisen alkoholinkäytön vuoksi.

– Se oli hyvin vaikeaa aikaa elämässäni, Lansbury kertoi vuosi sitten Irish Timesille.

Lansbury vietti Irlannin ja Iso-Britannian teatteripiireissä lähes vuosikymmenen, ennen kuin hänet pestattiin Jessica Fletcheriksi.

Irlannin-talonsa puutarhassa vapaa-ajalla viihtyvä näyttelijä on asunut yksin vuosia, sillä hän jäi leskeksi 2003. Hän oli naimisissa näyttelijä-liikemies Peter Shaw’n kanssa 55 vuotta. He avioituivat 1948 Lansburyn lyhyeksi jääneen ensimmäisen avioliiton jälkeen. Shaw oli merkittävä tuki vaimonsa uralla.

Angela ja Peter Shaw menivät naimisiin 1948. Avioliitto kesti 55 vuotta.

Murhasta tuli totta, lauantaisin TV5 klo 17.00.

Katso kaikki päivän ohjelmatiedot Iltapulusta!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?