Finlandia-ehdokas Panu Rajala vastaa kopiointisyytökseen: ”Kustannustoimittajani hieman toppuutteli” - Viihde - Ilta-Sanomat

Finlandia-ehdokas Panu Rajala vastaa kopiointisyytökseen: ”Kustannustoimittajani hieman toppuutteli”

Ylen mukaan Panu Rajalan Intoilija-teoksessa on useita sivuja I.K. Inhan tekstiä.

12.11.2015 12:19

Panu Rajala käsittelee Finlandia-ehdokkaana olevaa Intoilija - fotografin muistikuvat -kirjassaan I.K. Inhan elämää.

Ylen mukaan Panu Rajala on käyttänyt kirjassaan parikymmentä sivua sanasta sanaan kopioitua Inhan tekstiä.

Hän oli Ylen aamu tv:ssä vastaamassa ihmettelyihin siitä, miksi Inhan tekstiä ei ole merkattu kirjassa lainauksina.

– Toimin näin, koska siinä, minä itse - Inha on kertojana ja ajattelin, että hän on ylittämätön kertoja, enkä halunnut luoda tekstiä uusiksi. Merkitsin lähdeteokset romaanin loppuun, kuten usein romaaneissa on nykyään tapana ja tässä lähdeluettelo on vähän tavallista pidempikin, Rajala perusteli Ylen aamu tv:n haastattelussa.

Rajala kertoi, että ihastui Inhan omiin matkakertomuksiin niin paljon, että käytti niitä runsaasti kirjassaan. Kustannustoimittaja oli Rajalan mukaan yrittänyt toppuutella niiden määrää.

IS tavoitti Rajalan, joka kertoo oman versionsa tapahtumista.

– Aina eri teosten julkaiseminen aiheuttaa kähinää ja keskustelua. On totta, että olen käyttänyt Inhan tekstejä, mutta se lukee myös lähdeluettelossa, Rajala sanoo Ilta-Sanomille ja jatkaa.

– Upotin paljon Inhan tekstiä, varsinkin matkakertomusosuuksia. Minun teoksenihan on dokumenttiromaani. Se on kunnianosoitus Inhalle, hän sanoo.

– Koska se on kunnianosoitus Inhalle, hän saa kertoa itsestään ”omalla äänellään”. Siksi olen laittanut hänen tekstejään kirjaan. Tosin kustannustoimittajani hieman toppuutteli, että taitaa tulla matkoista liian paljon tekstiä. Olin kuitenkin sitä mieltä, että se on oleellinen osa Inhan tarinaa.

– Kun runoilija Helena Sinervo sai aikoinaan teoksestaan Runoilijan talossa, hänellä oli tekstiä mm. Eeva-Liisa Mannerilta ja Anna-Liisa Mäenpäältä. Jopa Elias Lönnrot on kerännyt Kalevalan muiden kertomuksista, Panu Rajala huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?