Aira Samulinin raju muisto: löysi 14-vuotiaana isänsä kuolleena - Viihde - Ilta-Sanomat

Aira Samulinin raju muisto: löysi 14-vuotiaana isänsä kuolleena

Aira Samulin muistelee Parempi elämä -kirjassa, kunka hän löysi jatkosodassa kaatuneen isänsä.

10.11.2015 14:31

Tanssiyrittäjä ja hyvän mielen lähettiläs Aira Samulin, 88, kertoo Mari Sainion Parempi elämä -kirjassa, kuinka sota muutti hänen elämänsä kulkua ja kuinka hän löysi isänsä kaatuneena.

Aira oli lapsena luokkansa paras oppilas ja odotti innolla opiskelemaan pääsyä Viipuriin. Jatkosodan sytyttyä perhe evakuoitiin Helsinkiin.

– Sitten tuli sota ja kaikki meni. Isä kaatui ja arvosanat alkoivat pudota. Perheemme elintaso romahti ja oli mentävä mukaan työelämään, Samulin muistelee kirjassa.

Kun sota päättyi, Aira oli vasta 17-vuotias.

– Taloudelliset olosuhteet olivat kurjat, eikä minulla ollut mitään ammattia. Tanssi oli se, mitä osasin. Ei voinut olla unelmia ja tavoitteita, piti vain selvitä, Samulin kertoo.

Tanssista tuli siis ikään kuin olosuhteiden pakosta hänen elämänsä punainen lanka ja ammatti ja yhä näihin päiviin asti iloa ja hyvinvointia tuova asia.

Aira Samulin oli mukana Parempi elämä –15 tarinaa hyvinvoinnista -kirjan julkistamistilaisuudessa lokakuussa Helsingissä.

Rakkaan isän kaatumisen muisteleminen on yhä Airalle liikuttava kokemus. Hänen isänsä kaatui jatkosodan alkuvaiheissa 27. heinäkuuta 1941 Airan ollessa vasta 14-vuotias.

Kun isää ei ollut kuulunut kotiin sovitusti, Aira, perheen esikoinen, lähti äitinsä kanssa etsimään isää. Isä löytyi pian kaatuneiden joukosta paareilta.

– Isä oli hyvin vaaleaihoinen, kuten minäkin, musta kihara tukka ja ruskeat silmät. Iho näytti niin valkoiselta. Ympärillä oli kaatuneita, jotka olivat oikein pahan näköisiä, osa kappaleina. Isä oli joukkueenjohtaja. Muistan ajatelleeni, että nämä muut ovat niin mustuneita ja ruman näköisiä, etteivät varmasti pääse taivaaseen. Isä taas on aivan kuin enkeli, hän vie tämän oman porukkansa taivaaseen. minulla on hyvin kaunis muisto siitä hetkestä, Samulin kuvailee kirjassa.

Katso videolta, mitä muuta Aira Samulin kertoo kaatuneen isänsä löytämishetkestä Parempi elämä -kirjan kirjoittajalle Mari Sainiolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?