Mitä hänelle kuuluu nyt? IS saunoi Miesten vuoro –elokuvan tähden kanssa - Viihde - Ilta-Sanomat

Mitä hänelle kuuluu nyt? IS saunoi Miesten vuoro –elokuvan tähden kanssa

Menestysdokumentti Miesten vuoron ensi-illasta on jo viisi vuotta. IS selvitti, mitä yhdelle saunojista kuuluu tänään.

8.11.2015 8:15

Keltainen mummonmökki kylpee syysauringon paisteessa kantahämäläisessä maisemassa. Pihalla vastaan jolkottelee sotakissa-Göbbels ja mulkaisee tulijoita epäluuloisesti. Kaksi muuta saksalaisten sotamarsalkkojen mukaan nimettyä sotakissaa pysyttelee piilossa. Pihan perällä puhisee sauna. Eläkkeellä oleva ylivääpeli Kari Tenhunen heittää pökköä pesään ja kutsuu seurakseen ylälauteille. Kiuas sihahtaa leppoisasti.

Miesten vuoro on Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaama dokumenttielokuva suomalaisesta saunasta ja miehistä. Se tuli teatteriensi-iltaan maaliskuussa 2010. Elokuva oli Suomen ehdokas vuoden 2011 Oscar-gaalaan ja se voitti parhaan dokumentin Jussin vuonna 2011. Leffa on palkittu muun muassa Tel Avivissa, Varsovassa ja Pärnussa.

Vaimo ja muutto maalle

– Miesten vuoron jälkeen olen jäänyt eläkkeelle ja mennyt naimisiin. Tapasin vaimoni lentokoneessa. Lentoemäntä istutti hänet viereeni ja siellä me tutustuimme korkeuksissa. Lähetin kyseiselle lentoemännälle kiitokset ja kukkapuskan, Tenhunen virnistää ja heittää jälleen kuupallisen vettä kiukaalle.

Tenhusen liitto on kolmeen kertaan vahvistettu, joten siitä ei lähdetä pois kevein mielin.

– Maistraatissa meidät tuomittiin naimisiin, Tuomiokirkon edessä siunattiin ja lopulta Santahaminassa esimies määräsi naimisiin, ylivääpeli vitsailee.

Ylivääpelin saunassa on pehmeät löylyt.­

Stadin kundille sopii asuminen Forssan kupeessa.

– Teen nykyisin portsarin hommia ja opetan henkilösuojausta ja Krav Magaa. Ei täältä aja kuin tunnin Helsinkiin.

Tenhunen on elänyt kovan elämän. Hän on kova mies.

– Olen alunperin poikakotitavaraa. Isäukko oli kova ryyppäämään. Nelivuotiaana jouduin poikakotiin ja 16-vuotiaana pääsin sieltä ulos. Jollain tavalla halusin näyttää, että minusta on johonkin. Vaihtoehdot eivät olleet hyviä. Sisko ja vanhin veli kuolivat parikymppisinä. Keskimmäinen veli joi itsensä hengiltä Ruotsissa. Minä olin sen verran laitostunut, että sotaväki sopi hyvin. Siinä mies ja tehtävä kohtasivat täysin.

Menestys yllätti

Miesten vuoro vei jo valmiiksi maailmaa nähneen miehen entistä kauemmas. Sotilas ei ollut uskoa, kuinka suurta luottamusta Suomen armeija osoitti upseerilleen.

– Kun kyselin, että pitäisi päästä promoamaan elokuvaa, komentaja vastasi, että eihän se nyt ihme ole jos ylivääpeli saunoo. Mutta kun se sauna on Hollywoodissa, vastasin. No ylivääpeli saunoo vaan, oli komentajan kommentti. Minulla on taatusti puolustusvoimien kuuluisimmat pakarat, Tenhunen virnistää.

Hollywoodissa itse Michael Douglas tunnisti Tenhusen ja toisen saunojan Mikko Rissasen.

– Hän totesi, että tehän olette ne saunamiehet. Olin hetken jonkinlainen tähti. Ainakin pyrstötähti.

Kanta-Häme on paljasjalkaisen stadilaisen uusi koti.­

Afganistanin komennus kouli

Tenhunen istuu saunan portailla. Höyry nousee hyväkuntoisen miehen kropasta. Hän haluaa esitellä vanhaan kanalaan rakentamansa aliupseerikerhon.

– Täällä on hyvä istua poikien kanssa ja laittaa maailma ojennukseen, mies touhuaa sotilasmuistojensa keskellä.

Afganistanin komennus näkyy seinillä. Tenhusen vaimo kutsuu niitä I love me -seiniksi. Tenhusta vaimon leikkimielinen kiusoittelu naurattaa.

 Jollain tavalla halusin näyttää, että minusta on johonkin.

– Kun olin Afganistanissa, äitini kuoli. Samalla särkyi parisuhde. Miesten vuoro ja ystävyys Mikko Rissasen kanssa oli parasta toipumista.

Toinen saunamies Rissanen on tuttu näky Tenhusten saunassa.

– Hän on minulle kuin veli. Osaamme olla keskenämme myös hiljaa. Mutta haluan korostaa, ettei suomalainen sotilas ole kivikasvoinen mies, joka suorittaa tunteettomasti tappamisen. Ei se perkele niin mene. En haluaisi rinnalleni taisteluparia, joka ei osaa jutella.

  Suurisydäminen isä

Tenhusella on poika, 24-vuotias nuorimies. Miesten vuorossa ylivääpeli toivoi hiljaa, että poika seuraisi isänsä jälkiä. Ei seurannut.

– Hänestä tuli erittäin hyvä siviilipalvelusmies, se oli hänelle parempi vaihtoehto. Istuttiin kerran meillä ja katselin poikaa, että sillä on jotain sanottavaa. Ei se saanut kakaistua sitä ulos, että menisi siviilipalvelukseen. Sanoin, että kuule poika, se on sinun valintasi ja se on hyvä valinta. Suoritat sen kunnialla.

Tenhunen on kouluttanut paljon miehiä, tehnyt paljon, seissyt vartiossa siellä sun täällä. Miesten vuoro on silti parasta, mitä Tenhunen kokee tehneensä.

– Elokuva on kunnianosoitus suomalaiselle miehelle ja hänen suoraselkäisyydelleen. Kyllähän roikaleitakin mahtuu joukkoon, mutta niin kelvotonta miestä ei olekaan, ettei hänessä jotain hyvää olisi.

Ylivääpeli katsoo pihan lehtikasoja, antaa auringon tehdä kehrän kasvoilleen. Huokaisee. Elämä on hyvä juuri nyt. Sotakissa-Horstkin kehrää tyytyväisenä.

Lue lisää miestenvuorolaisten kuulumisista viikonvaihteen Ilta-Sanomista.

Tenhusen miesluola ja ”aliupseerikerho” on täynnä muistoja.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?