Viihde

Viihdelegenda Matti Kuuslan, 82, raskas arki: omaishoitaja, ei taiteilijaeläkettä... ”Olemme täysin syrjäytettyjä”

Julkaistu:

Tv-viihteen pioneeri
Tv-viihteen legendoihin kuuluva Matti Kuusla ei koskaan halunnut näyttelijäksi tai elokuviin – niin vain kävi.
Espoon Matinkylässä sijaitsevan rivitaloasunnon oven avaa tovin odottelun jälkeen harmaantunut, verkkaisesti liikkuva mies.

– Tervetuloa, näyttelijä, käsikirjoittaja ja kotimaisen tv-viihteen pioneereihin kuuluva Matti Kuusla, 82, toivottaa hiljaisella äänellä.

Kamarin perukoilta kuuluu 92-vuotiaan Kaisu-rouvan kirkas ääni. Hän on kovin pahoillaan kotinsa sotkuisuudesta, kalliisiin siivoajiin ei ole varaa kuin kerran viikossa eikä itsekään enää jaksa.

– On se kiva, että pääsitte tulemaan. Matti niin kovasti kärsii, kun minä olen niin kova puhumaan. Pääsee hänkin nyt ääneen, Kaisu sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Meillä on raivostuttava tilanne. Vaimoni puhuu edelleen käsittämättömän taitavasti, ja minä taas olen pohtija. Siinä on vakava ristiriita: en osallistu keskusteluun vaan pohdin – ja yleensä en edes samaa asiaa, Matti naurahtaa lakonisesti.

– En ole edes vanhus, olen erittäin iäkäs pikkupoika.MATTI ja Kaisu Kuusla elävät varsin yksinkertaista elämää rivitaloasunnossaan. Kaisun jalat ovat olleet jo vuosia huonossa kunnossa, ja liikkuminen on vaikeaa. Kaisu hoitaa perheen raha-asioita, ja Matti koettaa pitää huolta kodista ja ruoasta.

– Mähän olen aivan surkea kokki, Matti säälii vaimoaan.

– Olen käytännössä ollut vaimoni omaishoitaja jo pitkään, mutta en kuitenkaan saa omaistukea. Meillä ei ole vuosikausiin ollut mitään apua. Olen kyyninen ihminen: systeemi on välttämätön mutta vaarallinen.

Kuusla kertoo myös aikanaan hakeneensa monena vuonna taiteilijaeläkettä sitä koskaan saamatta.

Pariskunnan arki kuluu paljolti sisätiloissa lyhyitä ulkoilulenkkejä lukuun ottamatta. Suurin ilo löytyy pojasta ja lapsenlapsista.

 

Olen käytännössä ollut vaimoni omaishoitaja jo pitkään, mutta en kuitenkaan saa omaistukea. Meillä ei ole vuosikausiin ollut mitään apua.

– Poika käy täällä säännöllisesti ja pääsemme silloin Isoon Omenaan käymään, Kaisu sanoo.

Tänä kesänä Kuuslat eivät surkeiden kelien takia uskaltautuneet edes rakkaalle kesäpaikalleen Hirvensalmelle, jossa aikanaan oli myös Kuuslien omistama, Suomen ensimmäinen Futuro-talo.


Matti tuntuu olevan kovin murheissaan parin nykytilanteesta.

– Vaimo on Sibelius-akatemian läpikäynyt sopraano, jonka elämä on aina ollut maailmalla, ja nyt olemme vain kotona. Me olemme täysin syrjäytettyjä.


ISTUMME Matin kanssa olohuoneen pöydän ääressä. Vastakkaisella seinällä on kirjoja notkuva kirjahylly. Siellä täällä on kuvia parin pojasta ja lapsenlapsista. Televisio on pimeänä, mutta sieltä kuuluu silti vanhan kotimaisen elokuvan äänet.

– Juuri tuli televisiosta Seitsemän veljestä. Isäni näytteli siinä Eeroa. Minä ja veljenikin olimme mukana kohtauksessa, jossa sudet ajavat meidät pakoon pankolle. Lopullisessa versiossa meistä tosin näkyy vain vilahtavat varjot.

 

Vaimo on Sibelius-akatemian läpikäynyt sopraano, jonka elämä on aina ollut maailmalla, ja nyt olemme vain kotona. Me olemme täysin syrjäytettyjä.

Matti Kuusla oli tuolloin vasta viisivuotias. Näyttelijäpariskunta Arvo ja Irja Kuuslan poika kirjaimellisesti varttui teatterien kulisseissa ja elokuvien kuvauksissa. Kuusla kertoo olleensa mukana kaikkiaan viidessäkymmenessä elokuvassa. Lisäksi hän toimi kamera-assistenttina ja leikkaamoassistenttina.

– Olen elänyt tätä elämää, mutta en ole ikinä halunnut näyttelijäksi tai elokuviin, Kuusla sanoo.


Rakkaimmaksi roolikseen Kuusla nostaa pienen roolin Edvin Laineen Tuntemattomassa sotilaassa. Kuuslan mukaan alunperin hänestä piti tulla Määttä, mutta lopulta roolin sai vanhempi ja kokeneempi Pentti Siimes.

– Laine oli hahmotellut tekevänsä elokuvan nuorilla karjalaisilla opiskelijoilla. Kerättiin valokuva, jossa minäkin istun ylioppilaslakin kanssa, Kuusla muistelee.

– Lopulta suunnitelma kävikin mahdottomaksi, ja Laine tekikin elokuvan niiden kanssa, jotka hän jo entuudestaan tunsi enkä enää sopinut sen vanhemman kaartin joukkoon.

 

Olen elänyt tätä elämää, mutta en ole ikinä halunnut näyttelijäksi tai elokuviin.

Kuuslan silmiin syttyy valo, kun hän kertaa omaa lyhyttä kohtaustaan elokuvassa. Talvisessa kohtauksessa venäläiset ampuvat kranaattitulta, jota kuvaamaan lumihankeen oli asetettu tarkoin suunnitellusti räjähdepanoksia. Kuuslan oli määrä lähteä juoksemaan lumihangessa ja heittäytyä kuoppaan, jossa oli juuri räjähtänyt.

– Se viimeinen panos mun syöksymispaikalla ei sitten räjähtänytkään, vaan mä makasin sen panoksen päällä ja huusin repliikkini ”Älkää jättäkö! Älkää jättäkö!”

Kuuslan ei tarvinnut näytellä nuoren sotamiehen tunnetilaa, sillä hän oli aidosti kauhuissaan allaan olevasta suutarista. Kohtauksesta ja repliikistä tuli niin riipivä, että se tuli vielä paljon myöhemmin puheeksi ohjaaja Laineen kanssa kahvikupin äärellä Munkkivuoressa.

– Kohtaus oli kansainvälisessä katselutilaisuudessakin nostettu esiin. Olin huutanut sen niin tuskaisesti, että se oli jäänyt kaikkien mieleen.

 

Hassuttelu on ihan eri asia kuin viihde. Viihteessä tärkeintä on vaivannäön leima.

TOISEKSI uransa kohokohdaksi Kuusla nostaa Montreaux’n Kultaisella Ruusulla vuonna 1965 palkitun Lumilinna-viihdelyhytelokuvan. Kuusla oli yksi ohjelman käsikirjoittajista ja ohjaajista yhdessä Jukka Virtasen ja Aarre Elon kanssa. Kolmikko muodosti aikanaan kotimaisen tv-viihteen pioneerikolmikon, VEK-tiimin.

– Se oli nimenomaan mun tajunnallinen rakennelma, joka Lumilinnan mahdollisti, hän painottaa.

– En halunnut ohjelmasta hauskaa vaan huvittavan. En minäkään mielestäni ole oikein naurattaja, olen huvittava. Olen homo ludensin, leikkivän ihmisen, ruumiillistuma – vaimolleni kiusallisuuteen asti, Kuusla nauraa.

Mutta mitä mieltä viihteen konkari on nykypäivän tv-viihteestä?

– Niin mistä viihteestä? Ei se riitä, että mennään vain lavalle temppuilemaan, se on liian helppoa. Hassuttelu on ihan eri asia kuin viihde. Viihteessä tärkeintä on vaivannäön leima, vain sillä voi lunastaa arvostuksen.

Kuka?

  • Syntynyt 7.8.1933 Helsingissä. Asuu Espoossa.
  • Vaimo Kaisu Kuusla, yksi poika ja kaksi lastenlasta.
  • Näyttelijä, käsikirjoittaja ja tuottaja sekä yksi Uuden Iloisen Teatterin perustajista. Vastasi UIT:n tuotannoista 1979–2001.
  • Oma sketsisarja Piikkis 1964, 1975 ja 1987.
  • Kuuluu kotimaisen tv-viihteen pioneereihin. Muodosti Jukka Virtasen ja Aarre Elon kanssa kuuluisan VEK-tiimin, joka oli tekemässä muun muassa Euroopan televisioyhtiöiden Kultaisen ruusun vuonna 1965 voittanutta Lumilinna-ohjelmaa.
  • Omisti ensimmäisen Futuro-talon, joka siirrettiin perheen kesäpaikalta Hirvensalmelta Espoon WeeGee-museoon 2011.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt