Digihaitarin maailmanmestaruus Suomeen – tangokuningatarkandidaatti soitti heviä ja Sibeliusta - Viihde - Ilta-Sanomat

Digihaitarin maailmanmestaruus Suomeen – tangokuningatarkandidaatti soitti heviä ja Sibeliusta

Netta Skogilta taittuu niin hevi, kuin klassinenkin musiikki.

Julkaistu: 28.10.2015 15:38

Kansainvälinen Coupe Mondiale -harmonikkakilpailu kisattiin tänä vuonna Turussa.

Coupe Mondiale on yksi maailman tunnetuimmista harmonikkakilpailuista. Sen merkitys harmonikansoittajalle on sama kuin esimerkiksi kansainvälisen Frédéric Chopin -kilpailun pianisteille, Jean Sibelius -viulukilpailun viulisteille tai Mirjam Helin -kilpailun laulajille.

Coupe Mondiale on järjestetty keskeytyksettä kansainvälisen harmonikkaliiton jäsenmaissa vuodesta 1948 lähtien. Suomessa kilpailu on järjestetty vain kerran aikaisemmin, vuonna 1975 Finlandia-talossa.

Tänä vuonna Coupe Mondiale kisattiin 6. -11.10.2015 Turun Logomossa.

Kilpailuun osallistuvat maailman parhaat nuoret harmonikkataiteilijat Euroopasta, Aasiasta, Pohjois-Amerikasta, Etelä-Amerikasta sekä Tyynen meren alueelta. Osanottajia oli yli sata ja he tulivat noin 25 eri maasta, pääosin musiikkiyliopistojen piiristä.

Tangokuningatarfinalistit Netta Skog, Mervi Kovero, Heidi Pakarinen, Johanna Louhivuori, Marianna Närhi ja Mia Leivo vuonna 2013.

Suomesta digiharmonikka-sarjaan osallistui Netta Skog.

Skog voitti vuonna 2006 Kultaisen Harmonikan ja hän oli tangokuningatar-finaalissa vuonna 2013. Lisäksi Skog on soittanut aiemmin metalliyhtye Turisaksessa ja nyt Ensiferumissa.

Itse kilpailuun Skog lähti rikkomaan rajoja.

– Päätin soittaa kilpailussa nimen omaan kappaleita, joita ei ole sävellettyjä harmonikalle, tuore maailmanmestari kertoo Ilta-Sanomille.

Netta lavalla Ensiferumin kanssa.

Skog esitti loppukilpailussa Lets party -potpurin, joka sisälsi muun muassa Pandoran kappaleen Don't you know. Toisessa potpurissa Skog soitti heviä ja päätti osuutensa Sibeliuksen Finlandiaan.

– Soitan tosiaan kaiken itse haitarilla. Rummut, bassot, kitarat, kaiken, Skog myhäilee.

– Fiilis oli ihan uskomaton. Ylitin itseni täysin, ja totta kai maailmanmestaria katsotaan ihan eri silmin, joten tämä todellakin avaa mulle paljon uusia ovia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?