Illalla televisiossa: Pian hampurilaisesi kasvatetaan laboratoriossa - Viihde - Ilta-Sanomat

Illalla televisiossa: Tiesitkö, että pian hampurilaisesi kasvatetaan laboratoriossa?

Jos kaikki suut tahdotaan ruokkia, on perinteiselle lihansyönnille keksittävä vaihtoehtoja.

Tutkija Mark Post näyttää laboratoriossa kasvatettua hampurilaispihviä.­

28.10.2015 6:00

Prisma: Syömmekö pian keinolihaa? Keskiviikkona 28.10. TV1 klo 19.00

Kun tulevaisuudessa aikeenasi on grillata, on sinun tehtävä supermarketin kylmähyllyllä seuraava valinta: otatko laboratoriossa kasvatettua keinolihaa sämpylän väliin vai valitsetko aitoa pihviä?

Tuotteiden maussa ja ulkonäössä ei ole eroa. Erot ovat tuotteen hinnassa ja eettisyydessä. Keinoliha on edullisempaa, sillä ympäristölle haitallista aitoa lihaa verotetaan raskaasti. Keinoliha on eettisempää, sillä farmin tehotuotannon sijaan se on syntynyt lihassoluja laboratoriossa monistamalla.

Muutos on luvassa jo viidentoista vuoden kuluttua, sanoo tutkija Mark Post Maastrichtin yliopistosta. Tutkimusryhmineen hän on tehnyt maailman ensimmäisen laboratoriossa kasvatetun hampurilaispihvin. Postin ja muiden asiantuntijoiden näkemyksiä keinolihasta kuullaan dokumentissa Prisma: Syömmekö pian keinolihaa? (La viande in vitro, bientôt dans notre assiette?, Ranska 2013).

Keinoliha kuulostaa hullulta, mutta sille on tulevaisuudessa kysyntää. Maailman väestömäärä kasvaa ja lihankulutus kaksinkertaistuu seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. Samalla luonnonvarat vähenevät. Jos kaikki suut tahdotaan ruokkia, on perinteiselle lihansyönnille keksittävä vaihtoehtoja.

Keinotekoiseen lihaan uskovat paitsi tutkijat, myös yrittäjät ja eläinsuojelujärjestöt. Amerikassa hekumoidaan keinolihan bisnespotentiaalilla. Lihantuotannon julmuuksia vastaan kampanjoiva eläinsuojelujärjestö PETA on luvannut miljoonan dollarin palkinnon sille, joka tuo keinotekoisen broilerin markkinoille.

Katso kaikki tv-ohjelmat Iltapulusta!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?