Viihde

Et kai ole yhtä nolo kuin tämä ”Matti”? – Karoliina, 26, tekee pilaa suomalaisten kiusallisista hetkistä

Julkaistu:

Finnish Nightmares
Stereotyyppisestä suomalaismiehestä nimeltä Matti kertova Finnish Nightmares -sarjakuva hurmaa netissä.
Jos vietit viime viikolla aikaa sosiaalisessa mediassa, saatoit törmätä mitä todennäköisimmin sarjakuvaan nimeltä Finnish Nightmares.

Englanninkielisessä sarjakuvassa kalevalaishattuinen päähenkilö nimeltä Matti joutuu suomalaiselle toinen toistaan tukalampiin sosiaalisiin tilanteisiin: puhumaan small talkkia, tulemaan julkisesti kehutuksi, kohtaamaan hymyilevän vieraan...

Toisin sanoen tilanteisiin, joihin suomalaiset ovat stereotyyppisesti huonoja sulautumaan.


Sarjakuvan takana on Karoliina Korhonen. Korhonen on 26-vuotias kuopiolaislähtöinen graafinen suunnittelija, joka on täysin ymmällään ensimmäisen tekemänsä sarjakuvan suosiosta. Koko homma lähti täysin spontaanisti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

–  Olen käyttänyt termiä "aivopieru". Eli tässä ei ollut mitään korkealentoista ajatustyötä tai taustatutkimusta taustalla. Olin juonut aamun ensimmäisen kupin kahvia ja totesin, että olisipa hauskaa tehdä tilannekuvaus ahdistavista sosiaalisista tilanteista.

Sarjakuvan päähenkilö sai nimen Matti, koska se on yleisin suomalaismiesten etunimi. Väinämöisen lakki on muisto Korhosen omasta lapsuudesta, jolloin hänen isänsä kulki ulkomaanmatkoilla samanlainen lakki päässään.


Ensimmäisen toimintaviikkonsa aikana Finnish Nightmares FB-sivu on kerännyt jo yli 80 000 tykkääjää. Sarjakuvaa julkaistaan myös blogissa, joka joutui jo kerran vaihtamaan osoitetta liian suuren suosion vuoksi.

”Suomalaisista painajaisista” tykkäävät paitsi suomalaiset, Suomessa asuvat ulkomaiset niin myös ulkosuomalaiset ja suomalaisia sukujuuria omaavat. Kaikki tunnistavat huumorisarjakuvista jotain tuttua.

–  Yksi suurin yksittäinen faniryhmä Facebook-sivulla on amerikansuomalaiset, joilta olen saanut aivan mielettömästi positiivista palautetta. Yleisesti ottaen muutenkin palaute on pääosin positiivista, Korhonen kertoo.

–  Ainoat negatiiviset kommentit ovat tulleet niiltä suomalaisilta, jotka eivät ole Matin kaltaisia stereotyyppisiä suomalaisia. Se on toki ihan ymmärrettävää. Onneksi lukijat ovat ymmärtäneet sen, että kyseessä on karikatyyri ja parodia, joka ei todellakaan päde kaikkiin suomalaisiin. Toki pientä nyreyttä aiheuttaa myös se, kun ”ei tästä saisi tehdä numeroa”.


Korhonen ei ole ehtinyt suunnitella, mitä kaikkea nopeasti suursuosioon nousseellaan sarjakuvallaan tekee. Varmaa on kuitenkin, että Matti seikkailee pitkään.

–  Ideoita tulee koko ajan ja monet fanit ovat lähetelleet mulle lisää ideoita, mikä on tosi kivaa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt