Siskonpedin Niina Lahtinen ja Pirjo Heikkilä: Idea sarjaan syntyi baarista palatessa - Viihde - Ilta-Sanomat

Siskonpedin naiset: Idea sarjaan syntyi baarista palatessa – lue koko haastattelu!

Siskonpedin odotettu toinen kausi alkoi, ja luvassa on esimerkiksi kung-fu-synnytys ensi torstain jaksossa. IS Tv-lehti tapasi Niina Lahtisen ja Pirjo Heikkilän. Lue tästä koko haastattelu, ja katso improvisoitu video!

24.10.2015 8:45

Siskonpeti torstaisin TV2 klo 21.00

Pitkänhuiskea Niina Lahtinen harppoo takinhelmat liehuen studioon. Hiukset hapsottavat vielä, mutta tuokion kuluttua meikkitaiteilija Ida Jokikunnas loihtii hänelle ihanat kiharat ja upeat sumusilmät.

Perässä astelee rauhallisemmin Pirjo Heikkilä, jolla on sama kohtalo Idan hoivissa. Molemmat aikovat käyttää tilaisuutta hyväkseen sen jälkeen, kun haastattelu ja kuvaus Tv-lehteä varten on tehty.

– Ihanaa, kun on meikit valmiina. Menen erään ruskeatukkaisen, isonenäisen suomalainen näyttelijän kanssa syömään ennen Napapiirin sankarit 2 -leffan ensi-iltaa. Mä näytän hyvältä! Niina ilakoi.

Niina sovittaa Sisikonpedin musiikkinumerot yhdessä Katja Lapin kanssa.­

Treffikumppanina Niinalla on tietenkin miehensä Aku Hirviniemi. Niina kertoo, että näytöksen jälkeen suunnataan kotiin lasten luo.

– Tänään ei ole viinapäivä, hän vitsailee.

– No, mutta mulla kyllä on, sanoo Pirjo Heikkilä, joka on menossa juhlimaan samaista elokuvaa illalla.

Sketsisarjassa nähdään myös stand up -paloja Pirjon omasta elämästä.­

Omat lapset mukaan näyttelemään

Siskonpedin tähdet Pirjo ja Niina nauravat yhdessä Viinapäivä-sketsille, jossa Niina ja Jarkko Niemi esittävät vanhempia lapsineen kaupassa. Siskonpeti-sketsisarjan toinen kausi alkoi 15.10., ja Viinapäivä-makupala pyöri netissä jo jonkin aikaa ennen sitä. Sen voi edelleen katsoa muun muassa Yle Areenasta ja YouTubesta.

Viinapäivä-sketsissä roolit ovat kääntyneet päälaelleen, kun pikkuvanhat lapset komentavat aikuisia kuin vanhemmat jälkikasvuaan karkkipäivänä.

– Mukana ovat oma tyttäreni ja Krisse Salmisen poika, Niina Lahtinen sanoo.

Ohjelmaan ovat päässeet myös Sanna Stellanin lapset.

Sanna Stellan, Pirjo Heikkilä, Krisse Salminen ja Niina Lahtinen muodostavat Siskonpedin hulvattoman esiintyjäkvartetin.­

Eräässä sketsissä Niinalla on kainalossaan jopa siskonsa lapset, joista toinen on yksivuotias ja toinen kaksi.

– Siinä jutussa mies tulee kotiin, ja joku on piirrellyt kauheita kuvia pitkin seiniä. Taaperot eivät vaan tunnusta, Niina kertoo.

Kun pienet ovat mukana, kuvausvalot ja muut järjestelyt valmistellaan huolellisesti etukäteen. Kovin monta ottoa ei silloin voi tehdä.

Lasten lisäksi sketseissä vierailee joukko muita avustajia ja julkkiksia, kuten Anssi Kela, Sebastian Rejman ja Sabina Särkkä.

– Olemme pakottaneet kapellimestarimme Katja Lapinkin mukaan esimerkiksi Himokkaat nunnat -sketsiin. Häntä jännitti aluksi ihan hirveästi, mutta sitten hän suostui abbedissaksi, Pirjo Heikkilä kertoo.

 Ideoimme sketsisarjaa yöllä baarista tullessa ja sitten aamulla soitimme Sannalla ja Krisselle, että tuutteko mukaan.

Sarja syntyi siskonpedissä Niinan luona erään revyyillan jälkeen.

– Ideoimme sketsisarjaa yöllä baarista tullessa ja sitten aamulla soitimme Sannalle ja Krisselle, että tuutteko mukaan, Pirjo muistelee.

Mukana oli jo tuolloin Anna Dahlman. Hän johtaa käsikirjoitusporukkaa, johon kuuluu esiintyvän naisnelikon lisäksi myös sketseissä näyttelevä Joonas Nordman.

Ryhmässä vain työnarkomaaneja

Kaikki tv-työryhmän jäsenet ovat samoja kuin ensimmäisellä kaudella ja Pirjon sanoin ”noin kolmekymppisiä työnarkomaaneja”.

– Toiminta on tosi tehokasta verrattuna muihin tv-juttuihin, joissa olen ollut mukana. Porukka on kunnianhimoista, eikä mukana ole yhtään mulkkua. Kuvaaja ottaa ilman lupaa lisäkuvia, ja äänimies huutelee sketseissä väliin hyviä omia juttujaan, jotka ohjaaja ottaa huomioon.

Pirjo ja Niina haluavat tehdä uusia kausia Siskonpeti-sarjaan.

– Materiaalia on suunniteltu jo, naiset paljastavat.

Ideoita riittää, ja uutta kautta suunnitellaan Siskonpetiin jo.­

Kirjoittaminen sujuu molempien mielestä mukavasti.

– Ensin porukalla hölistään, ja sitten vetäydytään kirjoittamaan kotiin omia osuuksia. Kun ne tuodaan kasaan, Anna Dahlman raakkaa niistä parhaat, eikä muuten kovin tasapuolisesti. Hän liimaa palat yhteen hienoksi kokonaisuudeksi.

Musiikkivideo kung-fu-synnytyksestä

Musiikkinumerot ovat Niina Lahtisen ja kapellimestari Katja Lapin heiniä. Kaikki saavat ehdottaa biisejä. Katja sovittaa musiikin ja Niina lyriikan sikermissä eli mash upeissa.

– Homma toimii niin, että Katja huomaa joidenkin kappaleiden menevän hyvin yhteen soinnullisesti, ja minä mietin, mitkä sopisivat yhteen sanoituksien puolesta. Sitten mennään pianon ääreen transponoimaan ja kokeilemaan, Niina valaisee.

Hän halusi tehdä mash upin, jossa sulautettiin yhteen 21 Eppu Normaalin biisiä.

– Kaikkihan ne laulut kertovat alkoholisoituneesta miehestä, joka kaipaa hänet jättänyttä rakastet­tuaan, Niina naurahtaa.

Joskus Katja moittii, että Niinan valitsema kappale ei istu millään mukaan sointujen puolesta.

– Minä sanon siihen, että runno se sisään vaan, kyllä sä onnistut. Jos hän vielä valittaa, niin itse runnon sen sinne jollain tavalla.

Esimerkki tästä on Synnytyssali-kung-fu-numero, joka on Kill Bill -pastissi Karate Kid -maustein ryyditettynä muun muassa Ennio Morriconen spagettiwesternien musiikilla sekä Olavi Uusivirran ja Matin ja Tepon biiseillä.

Kung-fu-synnytys on raaka, mutta tulos sitäkin hellyttävämpi.­

Esimerkkinä nuorisolle?

Improvisointi on yksi sarjan suola.

– Kun sketsi on kuvattu noin päällisin puolin, kaikilta tulee vielä jälkihöpinöitä, ja koko homma saattaa lähteä ihan uusille urille. Jarkko Niemi esimerkiksi on todella hyvä imp­rovisoimaan, Pirjo kertoo.

Hänen itsensä esittämistä hahmoista oma lemppari on muka-suvaitsevainen nainen, joka laukoo vahingossa aina jotain loukkaavaa.

– Näin tapahtuu muun muassa sketsissä, jossa naisen tuttava menee muslimimiehen kanssa naimisiin. Tykkään tehdä vaivaannuttavia tilanteita. Varmaankin siksi, että olen itse usein vaivaantunut. Se on tuttu tunne, josta haluan tehdä pilkkaa, Pirjo sanoo.

Oheisella, IS Tv-lehden kansikuvausten yhteydessä tehdyllä videolla Pirjo Heikkilä ja Niina Lahtinen improvisoivat oman videohaastattelun annetuista, ajankohtaisista aiheista: päästöhuijaus, Windows 10, suvakki, lomarahalaki ja rakkaus.

Sekä Pirjo että Niina ovat iloisia siitä, että voivat olla esimerkkeinä nuorille naisille, jotka haluavat tehdä omaa sketsiviihdettä.

– Sitä ihan hämmästyy, kun joku teini sanoo, että sä olet mun esikuva. Katsovatko nuoret tätä? Ja pitäisiköhän yrittää käyttäytyä kunnollisemmin, jos on jonkun esikuva?

Niina Lahtinen pohtii, pitäisikö alkaa käyttäytyä kunnolla.­

Katso kaikki viikonlopun ohjelmatiedot Iltapulusta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?