Oletko aina kalastanut väärin? Vanha uskomus ei pidä paikkaansa – ”Se todellakin on vain myytti”

Arktiset vedet -ohjelman intohimoiset erämiehet Juhani ja Tapani Henriksson murtavat nyt suuren, lähes kaikkien kuuleman kalastusmyytin. – Kalastaessa ei tarvitse olla hiljaa.

18.10.2015 9:12

Arktiset vedet, sunnuntaisin 18.10. alkaen Jim klo 12.45

”Valitsemaanne numeroon ei juuri nyt saada yhteyttä.”

Näin kuuluu automaattinen puhelinvastaus, kun yritän tavoittaa Arktiset vedet -ohjelman kuvausporukkaa – tuloksetta.

Kalastamiseen hurahtaneet veljekset Juhani ja Tapani Henriksson sekä heidän tiiminsä ovat puheluyrityksen aikaan kuvaamassa syksyn jaksoja Arktisiin vesiin. Luontoa, matkailua ja kalastusta yhdistävää ohjelmaa kuvataan muun muassa Norrbottenissa Pohjois-Ruotsissa, jossa puhelinverkot ovat olemattomat ja puhelin tuuttaa tyhjää.

Arktiset vedet -ohjelmassa selvitetään kalastuksen saloja kansanomaisesti, koska kalastus on yksi suomalaisten yleisimmistä harrastuksista.

Näin ei käy ensimmäistä kertaa. Olemme yrittäneet sopia päivää Tv-lehden reportaasille jo aiemmin, ja lähes poikkeuksetta tuottaja ja juontaja Juhani Henriksson on puhelimen kantamattomissa; milloin Islannissa, Grönlannissa, Alaskassa tai Venäjän Murmanskissa.

– Hahaha, se on muuten ihan totta, että useimmissa meidän kuvauspaikoissa ei ole kenttää, Juhani Henriksson naurahtaa vastatessaan lopulta puhelimeen matkan varrelta kohti seuraavaa kuvauskohdetta, Tammisaarta.

Hankalille kuvauspaikoille ajetaan ensin bussilla. Loppumatka kuljetaan kopterilla tai mönkijällä.

– Se on rauhoittavaakin, kun kukaan ei saa kiinni. Suomestakin löytyy tällaisia paikkoja, muun muassa Inarin ja Utsjoen erämaiden jokivarsilta ja järviltä.

Kuvaustiimin bussimatka Pohjois-Ruotsista Tammisaareen kestää peräti 22 tuntia. Tapaamme perillä, kauniissa Tammisaaressa.

– Tänä vuonna teemme suurimman osan reissuistamme bussilla, koska kuvausten pääpaino on Ruotsin ja Suomen Lapissa, kuten Inarin takamailla Iijärvellä ja Näätämöjoella, Juhani kertoo.

 Jos kalaa ei tule, sille löytyy aina joku selitys; sää, ilmanpaineen muutokset, vesi on liian kylmää tai lämmintä tai se on liian korkealla.

– Bussilla ei kuitenkaan pääse yleensä ihan perille saakka, joten menemme kuvauspaikoille veneellä, helikopterilla, lautalla, vaeltaen tai mönkijällä.

Tammisaaressa tarvitaan kalaonnea

Vähemmän arktinen Tammisaari valikoitui yhdeksi kuvauskohteeksi, koska veljekset halusivat osallistua ensimmäistä kertaa järjestettävään World Predator Classic Qualifying Finland -heittokalastuskisaan. Kisa nähdään nyt Arktisten vesien neljännen kauden avausjaksossa.

– Mukana on 24 Suomen parasta kalastajakaksikkoa – sekä me, Juhani nauraa.

Hyvä kalaonni olisi nyt tarpeen, jos kisassa mielii menestyä – kuten kilpailuhenkiset Henrikssonit mielivät. Myös selitykset mahdolliselle häviölle ovat jo olemassa.

– Jos kalaa ei tule, sille löytyy aina joku selitys; sää, ilmanpaineen muutokset, vesi on liian kylmää tai lämmintä tai se on liian korkealla, Juhani kertoo.

Arto Laine esittelee kilpailun suurinta, 105-senttistä haukea.

Henrikssonin veljekset ovat pukeutuneet tällä kertaa huomattavasti kevyemmin kuin useimmissa kuvauksissa. Nyt päällä on pelastautumispuvut, joiden avulla pääsisi myös uimaan rantaan.

– Olemme pudonneet kuvauksissa monta kertaa veteen. Hyvät varusteet, kuten kylmää ja tuulta kestävät vaatteet, ovat tosi tärkeät, mutta niistä huolimatta kaikissa kuvauksissa tulee aina vähän kylmä, Juhani sanoo.

Kuvausryhmän tärkein varustus on tuulen- ja sateenkestävä vaatetus.

Se ei kuitenkaan ole kuvausten suurin murhe.

– Välillä koko porukka on vatsataudissa tai merisairaina. Aika vihreitä miehiä vietiin rantaan etenkin Jäämeren kuvausreissulla.

Kalastaessa saa pitää ääntä

Koko Arktisten vesien kuvaustiimi viettää pitkiä aikoja ulkoilmassa, ja useimmiten he myös nukkuvat kamiinalla lämmitetyssä teltassa. Luonnosta ja eräilystä täytyy todella nauttia, jotta tällaisille reissuille voi lähteä.

– Luonto on ainutlaatuista ja kaunista eri puolilla maailmaa, ja haluan kunnioittaa sitä. Nyt huolenaiheenani on villitaimen, joka on kuolemassa sukupuuttoon, Juhani selostaa kesken kalastuskisojen kuvaustiimi kannoillaan.

Arktiset vedet -kuvaustiimi osallistuu kauden avausjaksossa Suomen kovatasoisimpaan heittokalastuskilpailuun Tammisaaressa. Voittajatiimi pääsee Hollantiin Euroopan kovimpaan viehekalastuskilpailuun.

Tammisaaressa apuna on myös kalastusopas Antti Anttila.

– Tälläkin kaudella mukana on paljon erilaisia kohteita, kulttuureita, paikallisia oppaita ja persoonia. Kalamiesten keskuudesta löytyy useita erikoisia oman tiensä kulkijoita, Juhani Henriksson sanoo.

 Sillä ei ole kalasaaliin kannalta mitään merkitystä, kuinka kovaa ääntä ympärillä pidetään.

Ohjelmassa pyritään antamaan myös jaksokohtaiset kalastusvinkit katsojille.

– Murtaisin nyt myös sen myytin, että kalastaessa pitää olla hiljaa. Se todellakin on vain myytti, Juhani sanoo.

– Sillä ei ole kalasaaliin kannalta mitään merkitystä, kuinka kovaa ääntä ympärillä pidetään. Ehkä aikuiset kertovat tätä lapsille siksi, että lapset olisivat hetken hiljaa, Juhani nauraa.

– Lokakuu on hyvää kuha-aikaa, Juhani Henriksson lupaa.

Katso kaikki päivän ohjelmatiedot Iltapulusta!

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?