Viihde

Näyttelijälegenda Jussi Jurkan rakastettu Outi Pakkanen: ”Pidin häntä kädestä, ja hän kuoli”

Julkaistu:

Rakkaustarina
Outi Pakkanen ehti seurustella aikansa suurimman näyttelijän Jussi Jurkan kanssa vain runsaan vuoden.
Tammikuussa 70 vuotta täyttävä dekkarikirjailija Outi Pakkanen on juuri saanut luettua Lauri Meren kirjoittaman elämäkerran Tuntematon tähti Jussi Jurkka (Otava). Pakkanen kehuu kirjaa kattavaksi ja Jussi Jurkan näköiseksi.

– Kirja on hyvä ja perusteellinen ja antaa rehellisen sekä oikealla tavalla rosoisen kuvan Jussista sekä hänen urastaan ja yksityiselämästään, Outi Pakkanen sanoo.

Kirjassa tuli kuitenkin yksi asia Pakkaselle uutisena. Jussi Jurkka ei nimittäin koskaan kertonut Outille suhteestaan alkoholiin.

– Minulle tuli yllätyksensä, että Jussi käytti aikoinaan hyvinkin paljon alkoholia. Meidän seurustelumme aikana hän joi lähinnä viiniä ja olutta.


Pakkanen ahmi lähes 500-sivuisen kirjan melkein yhdeltä istumalta. Hän iloitsee siitä, että kirjailija Meri haastatteli teokseen niin häntä kuin muun muassa muita entisiä naisystäviä sekä tytär Lauraa ja veli Sakari Jurkkaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Hän oli äitinsä poika. Mielestäni osa Jussin käytöksestä johtui hänen epämääräisestä lapsuudestaan. Emmille oli tärkeintä vain teatteri, ja he muuttivat jatkuvasti paikasta toiseen. Jussillekin teatteri oli elämän ykkösasia. Koska lapsuus ja nuoruus olivat niin epävarmoja ja heittelehtiviä, Jussista tuli vanhemmiten hyvin porvarillinen, ja hän eli hyvin säntillistä elämää, Outi kertoo.

Salasuhde puolen vuoden ajan

Outi Pakkanen oli 34-vuotias, kun hän rakastui Jussi Jurkkaan. Parilla oli ikäeroa 16 vuotta. Molemmat salasivat suhteen puolisen vuotta, sillä he seurustelivat tahoillaan.

– Kun asiat oli selvitetty, aloimme olla julkisesti yhdessä. Päätimme, että meillä on yhteinen tulevaisuus ja menemme naimisiin, Outi Pakkanen muistelee.

Onnea kesti vain hetken, sillä pian seurustelun tultua julkisuuteen Jussi Jurkalla todettiin parantumaton keuhkosyöpä.

– Aika, jonka sain elää Jussin kanssa, oli intensiivinen. Sain kokea ihmisen, joka oli tarkkailija, hänellä oli huikea huumorintaju, hän ei pitänyt itsestään meteliä ja oli suuri taiteilija, mutta samalla myös yksinäinen susi. Jussi oli elämässäni tärkeä ihminen ja rakkaus.

– Keuhkosyöpä otti Jussille kuitenkin koville, eikä hän suostunut luopumaan edes tupakasta, jota poltti ketjussa. Hän poltti myös sairaalassa, Outi Pakkanen muistelee.


Syöpä oli suurelle taiteilijalle kova pala. Pakkanen kertoo Jurkan ottaneen sairautensa rankasti, mutta sulkeneensa tunteensa.

– Hän taisteli oman tuskansa kanssa ja purki sitä tuskaa näyttämöllä. Minun roolini oli olla hänen tukenaan, Outi kertoo.

Pakkasen mielestä Jussi Jurkka tunsi, että hänet oli jo viisikymppisenä sysätty hieman sivuun Kansallisteatterissa. Sekin rassasi miehen mieltä. Sitten tuli kuitenkin rooli, josta Jurkka innostui.

– Hän sai Salierin roolin, jonka hän näytteli sairastuneena ja joka jäi Jussin viimeiseksi. Osa oli hänelle äärimmäisen tärkeä, ja uskon roolin pitkittäneen hänen elämäänsä. Sairaus taas sitten vanhensi häntä, Outi Pakkanen miettii.

Vierellä kuolinvuoteella

Kun Jussi Jurkka kuoli 51-vuotiaana huhtikuussa 1982, Outi Pakkanen oli juuri täyttänyt 36 vuotta. Outi kertoo Jussin viimeisestä hetkestä.

– Olin Laakson sairaalassa pitkänäperjantaina iltapäivällä hänen luonaan. Pidin häntä kädestä, ja hän kuoli. Silloin alkoi juuri sataa lunta, ja huoneeseen tuli merkillinen tunnelma, josta ymmärsin, että henki oli jo jossain muualla. Sängyssä oli vain ruumis, Outi muistelee.


Jussin kuoltua Outille tuli surunvalitteluja, ja yksi soittaja oli legendaarinen elokuvaohjaaja Edvin Laine.

– Hänen kuoltua Edvin Laine soitti minulle ja kertoi, mitä Jussi oli sanonut hänelle, että hän suree vain sitä, ettei ollut tavannut minua aiemmin.

Outille Jurkan kuolema oli kova pala. Hän kertoo sysänneensä surua sivuun.

– En antanut itseni surra. Surutyöni alkoi silloin, kun kirjoitin kirjani Rakas Emmi. Jussi oli suuri ihminen ja rakkaus, Outi sanoo.

Sittemmin Outi Pakkanen on mennyt naimisiin, eronnut ja hänellä on aikuinen poika. Elämänsä aikana Pakkanen on kirjoittanut 25 dekkaria, joista uusin on Helle (Otava).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt