Toni Wirtanen kirjoitti englanninkielisen teoksen talvisodasta – ”Runsaasti ennen julkaisematonta materiaalia”

Julkaistu:

kirjallisuus
Apulanta-yhtyeen keulahahmo on ylpeä uudesta maailmanlaajuisesti julkaistusta teoksesta.
Apulanta-yhtyeen keulahahmo Toni Wirtanen on kirjoittanut englanninkielisen tietoteoksen Suomen taipaleesta toisessa maailmansodassa. Kaksiosaisen Finland at War -kirjasarjan ensimmäinen osa, talvisodan vaiheista kertova The Winter War 1939–40 on kuluvan syksyn aikana julkaistu maailmanlaajuisesti.

Kirjan julkaisi englantilainen sotahistoriallisiin kirjoihin erikoistunut kustannusyhtiö Osprey Publishing. Wirtasen ohella kirjaa ovat olleet kirjoittamassa sotahistoriaa pitkään harrastaneet Vesa Nenye ja Peter Munter.

Kirjasarjan toinen, jatko- ja Lapin sodan vaiheista kertova osa on parhaillaan työn alla ja lähestyy hyvää vauhtia loppusuoraa. Wirtanen kertoo projektin saaneen alkunsa vuonna 2012, kun hän kirjoitti kaveriporukalla erääseen sotapeliin Suomi-aiheiset lisäsäännöt. Pelin julkaisija toimi tiiviissä yhteistyössä Osprey Publishingin kanssa, jossa innostuttiin aiheesta.

”Ennen julkaisematonta lähdemateriaalia”

– Osprey oli pitkään halunnut julkaista kattavan Suomen sotataipaleesta kertovan teoksen, ja he päätyivät kysymään meidän porukkaa kirjoittamaan sellaisen, Wirtanen kertoo tiedotteessa.

– Tarkoituksemme oli kertoa viime sotiemme vaiheista kattavasti ja selkeästi niin, että kirja olisi myös hyvää luettavaa. Suomenkielisessä kirjallisuudessahan aihe on ansiokkaasti koko lailla läpeensä kaluttu, mutta tällä kirjalla meillä oli tähtäimessä ensisijaisesti kansainvälinen yleisö, joille aihe ei välttämättä ole niin tuttu, Wirtanen kertoo ja jatkaa.

– Saimme kerättyä kirjaamme runsaasti ennen julkaisematonta lähdemateriaalia, kuten kuvia ja muistelmia, joten sikäli sillä on varmasti annettavaa myös sellaisille, ketkä ovat harrastaneet sotahistoriaa pidemmältikin.


Elokuun lopulla pienen tyttövauvan isäksi tullut Wirtanen pysyy kiireisenä, sillä Apulanta julkaisi 9.10. kahdennentoista albuminsa Kunnes siitä tuli totta. Wirtanen myöntää , että ”aikamoista kiirettä ja hässäkkää” on myös musiikkipuolella ollut

– Vaikka tämä kirjaproggis on välillä ollut uuvuttavaakin, on se kumminkin ollut toisaalta semmoinen henkireikä. Tätä on tehty suurella sydämellä ja rakkaudesta lajiin ja nyt voi ylpeänä esitellä ensimmäistä osaa, Wirtanen toteaa tyytyväisenä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt