Illalla tv:ssä: 1970-luvun Ihmenainen teki omat stunttinsa, Teräsmiehen lihakset olivatkin vaahtomuovia - Viihde - Ilta-Sanomat

Illalla tv:ssä: 1970-luvun Ihmenainen teki omat stunttinsa, Teräsmiehen lihakset olivatkin vaahtomuovia

Kuusiosainen dokumenttisarja kertoo television uranuurtajista. Avausjakson aiheena ovat supersankarisarjat.

Batman oli Adam Westin tähtirooli, josta hänen uransa ei ikinä oikein toipunut.­

13.10.2015 6:11

Television uranuurtajat, tiistaisin 13.10. alkaen Teema klo 20.00

Television uranuurtajat -dokumenttisarjan avausjakso tekee vaikutuksen haastateltavillaan. Sarjaan on saatu puhumaan suunnilleen kaikki elossa olevat tv-supersankarit Adam ”Batman” Westistä ja Lynda ”Ihmenainen” Carterista lähtien.

Ja mikä ettei olisi saatu; jakson sävy kun on suorastaan ylistävä. Se, miksi juuri supersankarit olivat keskeisiä tv-historialle, ei katsojalle ihan aukene, mutta hehkutuksen puutteesta se ei jää kiinni.

”Kaikkihan rakastavat supersankareita”, tiivistää Hulkia näytellyt Lou Ferrigno löysästi.

Avausjakso tarjoaa silti viihdyttävän ja maanläheisen koosteen supersankarisarjoista. Paljastuu esimerkiksi, että Lynda Carter teki pitkään omat stunttinsa, koska miesstuntmanien vartalot erosivat liikaa sankarittaren tiimalasiolemuksesta. Helikopterista roikkuminen kuitenkin oli tuotannolle liikaa, ja sen jälkeen tehtävään värvättiin harvinainen naispuolinen stuntti.

Teräsmiehen (George Reeves) lihakset taas saatiin aikaiseksi vaahtomuovitäytteillä.

Avausjakso kuitenkin kutistuu katalogimaiseksi kasaksi anekdootteja ja sarjaklippejä. Supersankarisarjojen yhteys tv-historian kokonaisuuteen jää löyhäksi. Jakson perusteella oikeastaan ainoa todellinen tv-uranuurtaja tuntuu olleen Ihmenainen, joka oli ensimmäisiä naisen tähdittämiä ja paljolti naisten tekemiä tv-sarjoja.

Yhdysvalloissa Pioneers of Television -sarjaa on tehty jo neljä kautta. Yle näyttää nyt useilta eri kausilta kootun kuusiosaisen version, jonka tulevissa jaksoissa pureudutaan muun muassa saippua-, sitcom- ja scifi-sarjojen alkuvaiheisiin.

Katso kaikki päivän ohjelmatiedot Iltapulusta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?