Vesa-Matti Loiri lataa suorat sanat Uuno Turhapurosta – ”Harmitti tosi paljon, satuttikin”

Eletään 1990-luvun loppupuolta. Vesa-Matti Loiri asuu tuolloisen avovaimonsa Stina Toljanderin kanssa Helsingin Pakilassa. Eräänä lumisena aamuna Toljander kiiruhtaa parin yhteisten poikien, Ukon ja Sampon, kanssa kaupungille, joten lumityöt jäivät aamu-unisen Loirin harteille.

Vesku Uunona elokuvassa Uunon muisti palailee pätkittäin.

11.10.2015 10:39

– Sinä aamuna mua harmitti tosi paljon. Ei olisi millään huvittanut tarttua lumikolaan, Loiri muistelee nyt.

Ulkona viihdetaiteilija koki yllätyksen, kun parisenkymmentä hänen aitansa taakse kokoontunutta koululaista alkoi puhua äänekkäästi outoja.

– Kun en aluksi saanut mitään selvää skidien puheesta, ajattelin heidän olevan kehityksellisesti jälkeen jääneitä. Kunnes yhtäkkiä tajusin, että ei perhana, nehän matkii Uuno Turhapuron ja tämän vaimon repliikkejä, Loiri sanoo, vaikuttaen yhä hämmentyneeltä.

– Silloin mä oikeastaan ensimmäistä kertaa tulin miettineeksi, että hei, minähän olen tähti. Tuli hyvä fiilis.

Toisaalta Loiri sanoo, ettei mieti sitä, pitääkö joku häntä tähtenä vai ei.

– Mä olen aina halunnut elää mahdollisimman tavallisesti, Loiri painottaa.

– Rakastan duuniani, mutta tähteys ei sinällään ole mulle merkityksellistä. Alun perin en innostunut juhlakonsertti-ideastakaan. Vaikka ei silti, näköjään se merkitsee mulle enemmän kuin aluksi funtsin.

Lähes 70 elokuvassa esiintynyt Loiri on monilahjakkuus, jota harvat kritisoivat.

Joku rakastaa Vesa-Matti Loiria koomikkona, joku draamanäyttelijänä, joku laulajana, joku kaikkina näinä.

Mitä Loiri itse arvostaa eniten taiteilija-Loirissa? Vastaus tulee empimättä.

– Musiikkia, hän toteaa painokkaasti.

 Olen aina halunnut, että mua arvostettaisiin ensisijaisesti laulajana. Jossain vaiheessa tuntui siltä, että mut nähtiin pelkkänä Uunona. Se harmitti tosi paljon, sattuikin.

Loiri nousi koko kansan tuntemaksi sankariksi 1970-luvulla erityisesti Uuno Turhapuro -roolinsa myötä. Monia varmasti yllättää se, että Loirille itselleen näytteleminen ei ole ollut kaikkein rakkain juttu.

– Olen aina halunnut, että mua arvostettaisiin ensisijaisesti laulajana. Jossain vaiheessa tuntui siltä, että mut nähtiin pelkkänä Uunona. Se harmitti tosi paljon, sattuikin, Loiri ruotii.

– Olen tietysti todella ylpeä Uuno-hahmostani. En vaan ole koskaan ajattelut niin, että ihminen ei voisi tehdä monenlaisia juttuja samanaikaisesti. Kaikki on itsestä kiinni.

Loirin haastattelu tehdään Tavastialla. Kun taiteilijalegenda klubin kuuluisan takahuoneen seinään, tuntuu kuin aika olisi hetkessä vierähtänyt yli 40 vuotta taaksepäin hänen uransa ensimmäisiin laulukeikkoihin.

–Tämä on mulle erityisen rakas paikka. Tavastialta kaikki tavallaan alkoi, Loiri kertoo.

– Tunnen oloni kotoisaksi myös täällä takahuoneessa. Tosin se ottaa päähän, että joku meni jossain vaiheessa maalaamaan tuon seinän ja samalla alkuperäiset nimmariraapustukset peittyivät. Sinne katosi omanikin.

Nimmareista Tavastian backstagen seinät peittyivät jo vuonna 1977, kun säveltäjä Perttu Hietanen toi Loirille kasetin, joka sisälsi Eino Leinon runoihin tehtyjä sävellyksiä. Siinä hetkessä oli tiettyä taikaa.

Tuolloisen Tavastia-keikkansa jälkeen Loiri kiirehti Helsingin yöhön ja unohti tärkeän kasetin takahuoneeseen. Kun Hietanen oli parin päivän päästä kysellyt pedanttisesti työhönsä suhtautuneelta Loirilta, miltä nauha kuulosti, tämä oli nolostunut ja valehdellut hätäpäissään olevansa kokouksessa. Saman tien Loiri oli ottanut taksin alleen ja hurauttanut Tavastialle.

– Onnekseni kasetti oli tallessa täällä. On selvää, että arvostukseni laulajana perustuu tosi paljon Eino Leinon runotulkintoihin, Loiri korostaa.

 Vaikea kysymys. Elämä on monesti pirun pienestä kiinni.

Tänään Loiri on yksi Suomen suosituimmista artisteista, joillakin mittareilla suosituin. Vaan millaiseksi hänen laulajanuransa olisikaan muodostunut, jos kasettia ei olisi enää löytynyt?

– Vaikea kysymys. Elämä on monesti pirun pienestä kiinni, Vesku sanoo.

”Tunne on kaiken perusta”

Samaan hengenvetoon Loiri palaa Eino Leinoon.

– Kun löysin Leinon, arvostukseni laulajana alkoi saman tien parantua, neljä Leino-albumia tehnyt Loiri sanoo.

– Nykyään olen erittäin otettu siitä, että myös monet nuoret ovat löytäneet musiikkini. Keikoilla näkee koko ajan nuorempaa ja nuorempaa jengiä, joulukonsertteja myöten. Vaikuttaa siltä, että uuden sukupolven myötä suomalaisten asenteellisuus on vähentynyt. Se lämmittää.

Kun Loiri tulkitsee, monella hengitys salpaantuu. Taiteilija omistautuu teksteihinsä koko sielullaan.

– Tunne on kaiken perusta. Se lähtee tekstistä. Kun mä luen tekstiä, päässäni alkaa syntyä mielikuvia omasta elämästäni. Niiden kautta alan elää biisiä ja heittäydyn joka solullani sille, Loiri kertoo metodeistaan.

– Tilanne on samanlainen kuin näyttämöllä esimerkiksi itkukohtauksissa. Siinä hetkessä pitää löytää mielikuvia omasta elämästään, jotta katsojille välittyisi mahdollisimman aito tunne.

Loiri tunnetaan hyvänä tulkitsijana.

Loirilla on mielikuvan aiheita riittänyt. Onhan nimittäin niitä tunteellisia hetkiä ollut, vaikeuksiakin: oman lapsen kuolema, kolme avioeroa, terveyden pettäminen, verohelvetti...

– Kyllä, kaikenlaista on joukkoon mahtunut.

Sitten Loiri vetää syvään henkeä.

– Teen tätä duunia aina sata lasissa. Kun en enää saa itsestäni kaikkea irti, lopetan. Jokainen keikka pitää ottaa niin kuin se olisi viimeinen, hän alleviivaa.

Vuosikymmenten kuluessa Loiri näkee muuttuneensa tulkitsijana selvästi.

– Kaunistelu on jäänyt pois. En enää häpeä omaa juttuani, ja siksi rakkauteni musiikkiin on entisestään syventynyt, Loiri selvittää.

– Mutta ei musiikkikaan sentään ole niin tärkeää kuin jalkapallo, hän jatkaa naurahdellen.

Kovana urheilumiehenä tunnettu Loiri haaveili nuorena jalkapallomaalivahdin urasta.

Mikäli ohjaaja Mikko Niskanen ei olisi kelpuuttanut 17-vuotiasta Loiria Pojat-elokuvaansa 1962, tämän uravalinta olisi saattanut olla toinen.

– Urheilu on edelleen suuri osa elämääni, Loiri sanoo.

Onko jotain, jota olisit halunnut tehdä enemmän taiteilijanurallasi?

– Näyttämöllä esiintymistä kaipaan jossain määrin, koska siinä pääsee tekemään pitkäjänteistä roolityötä. Roolihahmon löytymisestä syntyvä onnistumisen riemu on mitä mahtavinta, Loiri perustelee.

– Eikä haittaa, vaikka heti perään tulee kriitikoilta turpiin. Sehän kuuluu asiaan, hän nauraa.

 Kaikissa rooleissa ei tietysti aina onnistu, ja on selvää, että joitakin juttuja mun olisi pitänyt jättää tekemättä.

Loiri sanoo rakastavansa edelleen elokuvien tekemistä, mutta mitä hän on kenties jäänyt katumaan urallaan? Hän yskähtää kerran, toteaa sitten:

– Kaikissa rooleissa ei tietysti aina onnistu, ja on selvää, että joitakin juttuja mun olisi pitänyt jättää tekemättä. Olin aikanaan liian helposti vietävissä. En osannut sanoa kenellekään ei, Loiri sanoo.

Vesku ja Robin Veskun 70-vuotisjuhlakonsertissa.

Viikko sitten lauantaina Loiri nousi lavalle 70-vuotisjuhlakonserttinsa tähdeksi. Yhtä suuria keikkoja ei ole enää luvassa.

– Joo, todennäköisesti en enää tee näin isoja, Loiri vahvistaa.

– Marraskuussa lähden tutun porukan kanssa perinteiselle joulukiertueelleni. Se on kiva juttu, koska ryhmämme on niin harmoninen.

 Näyttämölle en enää palaa, koska liikkumiseni on sen verran rajallista. Elokuvat ovat mahdollisia.

Onko muita uusia projekteja luvassa?

– Tässä hetkessä ajatukseni ovat jo ensi kesässä, jolloin todella aion olla pitkiä aikoja mökilläni Lapissa. Se tarkoittaa, että uusia projekteja ei tällä tietoa ole luvassa, linjaa Loiri.

– Näyttämölle en enää palaa, koska liikkumiseni on sen verran rajallista. Elokuvat ovat mahdollisia.

Mitä haluat vielä elämässäsi kokea?

– Ei mulla ole mitään selkeitä juttuja mielessä. Olen onnellinen tervehtymisestäni ja toivon vain, että saisin jatkaa elämääni vielä mahdollisimman pitkään, Loiri summaa.

– Niin, ja toivottavasti saan kuolla muuten kuin tukehtumalla. Sitä pelkään enemmän kuin itse kuolemaa.

Vesa-Matti poikiensa Sampon (vas.), Joonaksen ja Ukon kanssa Elämältä kaiken sain -elokuvan yksityistilaisuudessa.

Loirin vuonna 1982 syntynyt Joonas-poika piipahtaa nopeasti Tavastialla. Isä ja poika juttelevat intohimoisesti. Aihekin selviää pian.

– Puhuin Joonakselle yhdelle uudesta pelistä, tietokonepelit ovat yhteinen juttumme, Loiri kertoo.

– Poikamaisuuteni on tallella. En mä millään ymmärrä olevani 70-vuotias, tunnen itseni ehkä nelikymppiseksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?