IS tapasi Downton Abbeyn naisia: ”Ajattelen mummoani, kun näyttelen” – lue koko haastattelu!

Julkaistu:

Erikoishaastattelu
Maggie Smith, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery ja Laura Carmichael näyttelevät Crawley-suvun naisia kolmessa polvessa – kenties viimeistä kertaa. Tv-lehti kävi lounaalla Downton Abbeyn tähtien kanssa.
Downton Abbey -sarjan kuudes ja viimeinen kausi alkoi TV1:llä tällä viikolla.

Uusi kausi sijoittuu vuoteen 1925. Tapahtumat jatkuvat puoli vuotta siitä, mihin ne päättyivät viidennellä kaudella. Crawleyn suvulla on vero-ongelmia, ja lady Mary, josta on tullut kartanon pää, joutuu irtisanomaan palkollisia.

– Maailma muuttuu, ja sarjan henkilöiden pitää muuttua sen mukana ja sopeutua uusiin olosuhteisiin. Lady Mary on aikuistunut ja on valmis ottamaan vastuuta, sarjan luoja Julian Fellowes, 66, kertoo IS Tv-lehden haastattelussa sarjan kuvauspaikalla Hampshiressa.

Fellowes käyttää Maryn siskoa, lady Edithiä toisena esimerkkinä.

– Toisissa olosuhteissa hänestä olisi tullut rikas kotirouva, mutta nyt hän on itsenäinen uranainen. Hän ei viihdy vieläkään sukunsa tiloilla vaan palaa Lontooseen. Siihen ovat osasyynä sisaruskiistat.

Sisarusten äidistä lady Corasta taas on kasvanut sopeutuja.

– Sitä on edesauttanut aiempi muutto Yhdysvalloista Englantiin. Hän on joutunut opettelemaan asiat uudestaan jo kertaalleen, Fellowes pohtii.NÄIDEN rakastettujen naishahmojen näyttelijät kokoontuivat yhteisen lounaspöydän ääreen kuvausten välillä.

Juttutuokio Maggie Smithin kanssa on harvinaista herkkua, sillä 80-vuotias rautarouva ei haastatteluja juuri anna. Granthamin leskikreivittärenä nähtävä englantilaisnäyttelijä on kuin hahmonsa Violet Crawley; tekee mielipiteensä kärkkäästi selväksi heti kättelyssä. Hän laukoo lyhyitä ja yksiselitteisiä kommentteja eikä päästä hetkeksikään lankoja käsistään.

– Violetin hahmo on sopinut minulle täydellisesti. Olen piikikäs ja suorapuheinen enkä siedä hölmöyttä. Vaikka Violet on töksäyttelijä, on hänellä loppujen lopuksi hyvä sydän, Smith toteaa Highclere-kartanon tiluksille pystytetyssä teltassa siemaillen samalla teetä.

Laura Carmichael ei voi sanoa samaa omasta hahmostaan, Crawley-suvun nuorimpiin naisiin kuuluvasta lady Edithistä.

– Edithiä on mielenkiintoista esittää, koska hän eroaa minusta. Hän on syntynyt hyväosaiseksi aateliseksi, ja tietää sen. Hänen arvonsa aistii, kun hän astuu huoneeseen. Hän noudattaa etikettejä, mutta hänen luonteensa ei ole aina kaunis. Joskus hänen käytöksensä huvittaa minua, ystävällinen Carmichael kuvaa.MAGGIE SMITHILLÄ on takanaan mittava näyttelijänura, mutta vasta Downton Abbey muutti hänen arkensa. Violetin hahmo on sarjan rakastetuimpia, ellei rakastetuin. Vastikään myös IS:n lukijat valitsivat Violetin suosikkihahmokseen murskaavalla 52 prosentin äänisaaliilla.

– Ennen sarjaa kukaan ei tunnistanut minua kadulla. Yllätyn vieläkin, kun ihmiset tulevat juttelemaan minulle, hän sanoo ja jatkaa:

– Olen onnellinen, että minulla on töitä tässä iässä. Jonkun on pidettävä huolta siitä, että lapsenlapseni koulukulut maksetaan.

 

Pidän työtovereistani, mutta hahmoni on jo ainakin 110-vuotias. Olen ihan tyytyväinen, että tarina loppuu.

Smith opiskeli näyttelemistä peruskoulun jälkeen ja aloitti uransa teatterissa.

– Parikymppisenä suhtauduin ammattiini kevyesti. Hiljalleen aloin ymmärtää sen syvyyden ja monimutkaisuuden ja nauttia näyttelemisestä. Nyt toivoisin, että minulla olisi samanlainen energia kuin 21-vuotiaana. Ihmettelen, mihin energiani on kadonnut. Se tuntuu olevan lopussa.VASTA 29-vuotiaalla Carmichaelilla on toisenlainen ongelma: hän yrittää ymmärtää viime vuosisadan alussa eläneiden naisten kohtaloita ja eläytyä aiempien sukupolvien kokemuksiin.

– Suuret sodat mullistivat naisten elämää. Sotavuosina naiset kävivät töissä ja heistä tuli aiempaa itsenäisempiä. Molemmat isoäitini olivat uranaisia, menivät naimisiin yli kolmekymppisinä ja saivat lapset suhteellisen vanhoina. Äitini taas meni naimisiin 19-vuotiaana. Joten ajattelen mummojani, kun esitän Edithiä.

Kuudennella kaudella Edithistä on tullut muotitietoinen, menestynyt uranainen. Hän on perinyt The Sketch -lehden Saksassa kuolleelta rakastajaltaan Michael Gregsonilta. Samalla, kun ura luistaa, Edith yrittää piilotella perheen ulkopuolisilta totuutta aviottomasta Marigold-tyttärestään.

– Skandaali saattaisi olla kohtalokas hänelle. Toivon, että hän selviää sydänsuruista ja löytää tosirakkauden, Carmichael maalaa – toivottavasti ei pilvilinnoja.EDITHIN vanhempaa siskoa, perijätär Mary Crawleyta, esittää Michelle Dockery, 33. Hän kertoo olevansa iloinen, että kylmänkiskoisen Maryn suruaika on ohi.

– Maryllä on aina ihailijoita, mutta hän on kranttu eikä kelpuuta ketä tahansa vierelleen. Hän on ennemmin yksin, ellei löydä tosirakkautta.

Dockeryn mielestä parisuhteet eivät ole pahemmin muuttuneet sadassa vuodessa.

– Nykyään länsimaisella naisella saa olla useita kumppaneita ennen vakiintunutta parisuhdetta, ja niistä saa puhua häpeilemättä. Perustarpeet, kuten himo, rakkaus ja huolenpito, ovat kuitenkin pysyneet samoina, hän pohtii.

Samaa mieltä on sisarusten äitiä, lady Coraa näyttelevä Elizabeth McGovern, 54.

– Yhteiskunta on muuttunut, tasa-arvo yleistynyt ja teknologia kehittynyt, mutta ihmiset ja ihmissuhteet ovat lopulta muuttuneet vähän. Kun Coralla oli pidempiaikaisia ongelmia avioliitossa, oli hän otettu ulkopuolisesta huomiosta, McGovern sanoo.MAGGIE SMITH taas ei kiinnostu rakkausasioista.

– Olen tyytyväinen, kun minulla on ristisanatehtävä ratkaistavana.

Smith laskee leikkiä asiasta kuin asiasta, kaunistelematta totuutta.

– Huumori auttaa elämässä, muutenhan sitä päätyisi narun jatkeeksi. Aloitin urani teatterissa, ja siellä esiintyminen on hullun hommaa. Teatterissahan on pitkälti kyse siitä, että jaksaa huutaa joka ilta yleisölle. Siihen tarvitaan hyvää huumorintajua. Olen selvinnyt myös monesta tragediasta naurun avulla.

 

Yhteiskunta on muuttunut, tasa-arvo yleistynyt ja teknologia kehittynyt, mutta ihmiset ja ihmissuhteet ovat lopulta muuttuneet vähän.

NYT ALKAVA kuudes kausi on supersuositun Downton Abbeyn viimeinen. McGovern, Dockery ja Carmichael kertovat, että he jäävät kaipaamaan Hampshiren kauniita maisemia ja keltaista Highclere-kartanoa.

– Suhtauduin niihin yhdessä vaiheessa itsestään selvyytenä, mutta opin arvostamaan niitä taas, Dockery sanoo.

Maggie Smithille sen sijaan ei tule sarjaa ikävä.

– Pidän työtovereistani, mutta hahmoni on jo ainakin 110-vuotias. Olen ihan tyytyväinen, että tarina loppuu.

Downton Abbey, tiistaisin TV1 klo 21.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt