Tampereen Tuomiokirkossa kajahti ruma sana – lauluvihkoon lipsahti pikkutuhmuus - Viihde - Ilta-Sanomat

Tampereen Tuomiokirkossa kajahti ruma sana – lauluvihkoon lipsahti pikkutuhmuus

Syntisten veisut -yhteislaulukonsertti sai kirkossa koomisen käänteen.

6.10.2015 14:08

– Voit vain kuvitella sen tunnekavalkadin, mikä yhden seurakuntien tiedottajan päässä myllersi, kun asia selvisi. Siinä oli myötähäpeää ja pakokauhumaisen paniikin tunnetta mielin määrin, Eva Wäljas sanoo.

Tampereen seurakuntien tiedottajana toimiva Wäljas viittaa sunnuntaina Tampereen Tuomiokirkossa järjestettyyn Syntisten veisut -yhteislaulutapahtumaan, joka sai surkuhupaisan käänteen kesken konsertin.

Tampereen Tapahtumien yössä järjestetyn Syntisten yö -laulutapahtuman jatkoksi pidetyssä konsertissa noin 1 500 -päinen yleisö lauloi kirkossa yhteislauluna virsiä, rippikoululauluja sekä hengellisissä tilaisuuksissa käytettyjä iskelmäkappaleita. Tapahtumassa kerättiin kolehtia Tampereen yliopistollisen sairaalan uutta lastenklinikkaa varten.

Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemän Väliaikainen-kappaleen oli tarkoitus olla yksi konsertin kappaleista, mutta inhimillisen kömmähdyksen takia yleisölle jaettuun yhteislauluvihkoseen olikin eksynyt Lama-punkyhtyeen versio samasta kappaleesta.

Laman versio on muutoin sama kuin Rautavaaran versio, mutta punkversiossa lauletaan huulten sijaan ”perseen purppurapunerruksesta”.

– Konsertin muusikot säätivät biisien ja biisilistan kanssa aika viime tippaan, ja siksi yhteislauluvihko jouduttiin tekemään kasaan kovalla kiireellä. Kiireen takia pastori Merja Halivaara kävi näppäränä naisena kopioimassa Väliaikaisen lyriikat Googlen kautta eikä huomannut, etteivät ne olleetkaan Rautavaaran sanoja, joita lauluvihkoon painettiin, tiedottaja Eva Wäljas sanoo.

Tältä näyttivät Väliaikainen-kappaleen lyriikat Syntisten veisut -tapahtuman yhteislauluvihkosessa sunnuntaina.­

Wäljas ja muu konsertin järjestäjätaho huomasi kömmähdyksen vasta noin tuntia ennen tilaisuuden alkua.

– Ei siinä voinut muuta kuin yrittää olla itselleen armollinen, Wäljas sanoo.

– Otan kopin tästä synnistä. Tämä ei missään nimessä ollut pelkästään Merjan syy, vaan kyllä tämä menee minunkin vastuulleni.

Wäljaksen mukaan ruma sana Väliaikainen-kappaleen keskellä aiheutti itse konsertissa lähinnä huvittuneen reaktion 1 500 -päiseltä yleisöltä.

– Moni ei ensin edes tajunnut sitä, miksi ihmiset alkoivat nauraa, koska suurin osa ihmisistä lauloi kappaletta ulkomuistista. Mutta kun koko kirkko remahti yhtä aikaa nauramaan, niin olihan se koomista, Wäljas kuvailee.

Wäljaksen mukaan kirkko tai konsertin järjestäjät eivät ole saaneet kömmähdyksestä negatiivista palautetta, vaikka kirkossa kajahtikin ruma sana.

– Ehkä sillä tavalla tässä on ollut mukana armollisuutta, että aika paljon reaktiot menivät huvittuneisuuden puolelle. Meille on tullut paljon sympatiaviestejä.

– Ja jotkut ihmiset ovat jopa ilahtuneesti sanoneet, että kiva nähdä, kun kirkko mokaa välillä, Wäljas naurahtaa.

Wäljas kuitenkin sanoo Tampereen seurakuntien suhtautuvan nöyrästi tapahtuneeseen.

– Vaikka ihmiset ovatkin suhtautuneet tapaukseen hyvin, eikä negatiivista palautetta ole tullut, niin totta kai me olemme todella pahoillamme tapahtuneesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?