Rokkitähden keikalla viskeltiin kananmunia – tähti lähetti avoimen kirjeen Putinille - Viihde - Ilta-Sanomat

Rokkitähden keikalla viskeltiin kananmunia – tähti lähetti avoimen kirjeen Putinille

Andrei Makarevitsh on lomaillut Suomessa useaan otteeseen, mutta konsertoi täällä ensimmäistä kertaa viime torstaina.

Julkaistu: 4.10.2015 10:38

Edes kaikkien arvostama rokkari ei saisi puhua Venäjällä Krimin valtausta vastaan.

Vielä viime vuosikymmenellä venäläismuusikko Andrei Makarevitsh istui samassa aitiossa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ja nautti valtavaa kansansuosiota.

Nyt Makarevitsh ei ole Venäjän mediassa rakastettu artisti, vaan hän on fasisti, kansallispetturi ja viidennen kolonnan jäsen.

Syynä on se, että hän uskaltautui ensimmäisten joukossa tuomitsemaan Venäjän aggression Ukrainaa vastaan vuoden 2014 alussa – eli siis siinä vaiheessa, kun pienet vihreät miehet eivät olleet vielä edes ilmestyneetkään Krimille.

Oman elämänkokemuksensa ansiosta Makarevitsh kuitenkin aavisti jo tuolloin, mitä oli tulossa.

– Olen aaltoteorian kannattaja. Maailman kehityksessä kaikki menee aaltoina. Aallot ovat aina samanlaisia ja niiden mukana nousee väistämättä pintaan sellaista, minkä kuuluisi olla pohjalla, hän filosofoi IS:n haastattelussa.

 Liikumme silti koko ajan eteenpäin. Ellen itse uskoisi tähän, olisin jo aikaa sitten hirttäytynyt.

Makarevitshin mukaan maailmassa näyttää nyt olevan kaikki sekaisin. Se tunne ei koske pelkästään Venäjää, jossa moni seikka näyttää kääntyneen takaisin kohti neuvostosysteemiä.

– Mutta tämäkin aalto menee ohi, uskokaa pois. Liikumme silti koko ajan eteenpäin. Ellen itse uskoisi tähän, olisin jo aikaa sitten hirttäytynyt.

Makarevitsh on kirjoittanut avoimia kirjeitä Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Viime vuosina Andrei Makarevitsh on pyrkinyt aktiivisesti vaikuttamaan Kremlin politiikkaan. Hän on kirjoittanut julkisuuteen avoimia kirjeitä Putinille muun muassa Mihail Hodorkovskin ja Pussy Riotin puolesta.

Tuoreimman kirjeensä Putinille Makarevitsh kirjoitti elokuussa 2014 sen jälkeen, kun hänen keikkojaan oli sabotoitu kanamunilla, tomaateilla ja kaasupanoksilla. Julkinen viha tähteä kohtaan oli äitynyt niin suureksi, että jopa Venäjän kansanedustajat olivat vaatineet hänen arvonimiensä perumista.

Alkusyynä mustamaalaukseen oli konsertti, jossa Makarevitsh oli esiintynyt venäläiskapinallisten valtaamilta alueilta paenneille ukrainalaislapsille.

”Minua kutsutaan Kiovan juntan kaveriksi, fasistien kätyriksi ja petturiksi. Herra presidentti, pyydän Teitä lopettamaan nämä noitaorgiat, joissa nimeäni tahrataan”, Makarevitsh kirjoitti ja signeerasi kirjeensä ”Vielä toistaiseksi Venäjän kansallis­artisti Andrei Makarevitsh”.

Sukupolvia yhdistävä tähti

Makarevitsh esiityi Helsingissä torstaina The Circus -klubilla Your 5 -kokoonpanonsa kanssa. Järjestäjät olivat varutuneet ylimääräisin turvatoimin siltä varalta, että joku yrittäisi sabotoida myös Suomen-keikkaa, mutta ilta sujui ilman häiriöitä.

Venäjällä Makarevitshia ei tarvitse esitellä kenellekään: hänen musiikkinsa tahdissa on varttunut jo usea sukupolvi aina vuodesta 1969 alkaen.

Makarevitshin torstain Helsingin-konsertti sujui ilman välikohtauksia, vaikka järjestäjät olivat varautuneet ylimääräisin turvatoimin mahdollisten sabotointiyritysten varalta.

Makarevitshin tunnetuinta bändiä (Mashina vremeni / Aikakone) ei ole myöskään turhaan kutsuttu Neuvostoliiton Beatlesiksi, sillä 1980-luvun alussa yhtye herätti neuvostofaneissa hyvin samantyyppistä hysteriaa kuin Beatles aikoinaan maailmalla.

Tämä siis siitäkin huolimatta, että Neuvostoliiton viranomaiset tekivät kaikkensa sabotoidakseen yhtyettä. Kun bändin lopulta sallittiin olla olemassa, sille määrättiin puolueen ”kuraattori” valvomaan ohjelmistoa eikä sitä silti päästetty televisioon eikä levyttämään.

Andrei Makarevitsh (istumassa) toi Helsinkiin Your 5 -yhtyeensä. Yhtye soitti jazzia slaavilaisella twistillä, mutta ei Makarevitshin neuvostohittejä.

Internetiä ei ollut tuolloin olemassakaan, mutta silti bändin kappaleet kulkivat korvasta korvaan epävirallisina kasettinauhoina – ja pian alettiin olla tilanteessa, jossa ”kaikki” neuvostonuoret tiesivät Makarevitshin.

Vuoden 1979 lopulla yhtyeen käyntikortiksi muodostui kepeäsävyinen laulu Povorot (Käänne), jossa ollaan mukamas automatkalla ja käännytään uusien mutkien taakse – mutta todellisuudessa laulun oli harvinaisen suorasukaista kritiikkiä silloista kommunistisysteemiä vastaan: ”Lupasimme itsellemme, ettemme poikkea suoralta tieltä, mutta niin vain määrätty on. Jos suoraan sanotaan, niin muutos pelottaa, mutta edes sillä ei ole enää väliä...”

”Kukaan meistä ei halua katsoa peiliin”

Noista ajoista on tapahtunut paljon tähän päivään – eli hetkeen, kun Makarevitsh istuu moskovalaisella biljardiklubilla antaakseen haastattelun ennen Suomen-konserttiaan.

Suurimman suosion aikana jokaista hänen levyään myytiin kymmeniä ja taas kymmeniä miljoonia kappaleita.

Vuosien saatossa Makarevitshista ehti tulla myös todellinen Kremlin tähti, sillä hänet nähtiin milloin Punaisella torilla Vladimir Putinin vip-aitiossa kuuntelemassa Paul McCartneya 2003 tai esiintymässä Putinin tandem-parin Dmitri Medvedevin presidentinvaalivoiton juhlakonsertissa 2008. Nyt häntä ei enää nähdä vip-aitioissa.

Kaikesta huolimatta Makarevitsh ei pidä itseään erityisen poliittisena laulajana. Hän jopa teki kaikkensa puhuakseen tässäkin haastattelussa mahdollisimman vähän politiikkaa, vaikka yksi hänen viime ajan kohutuimmista lauluistaan on voimakkaan sodanvastainen Maani on tullut hulluksi.

– Lauluni ovat ennen kaikkea inhimillisiä. Kun esitin 1970-luvulla laulua marioneteista, sätkynukeista, ihmiset luulivat, että laulu kertoo Neuvostoliiton kommunistisen puolueen kansanedustajista. Mutta ei, sanoin ihmisille, että minä kirjoitin sen teistä.

– Kaikki me haluamme sanoa, että me olemme hyviä ja valta on paha, mutta kukaan meistä ei halua katsoa peiliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?