Ensimmäiset supermallit tilittävät tv-dokumentissa: syömishäiriöitä, päihteitä ja seksuaalista häirintää - Viihde - Ilta-Sanomat

Ensimmäiset supermallit tilittävät tv-dokumentissa: syömishäiriöitä, päihteitä ja seksuaalista häirintää

Yle Teeman muotiviikko päättyy teemalauantaihin, jonka aiheena on kauneus. Sen nurjiakaan puolia ei peitellä.

Amerikkalaisdokumentissa haastatellaan muun muassa Rolling Stones -legenda Mick Jaggerin ex-puolisoa Jerry Hallia.­

3.10.2015 9:56

Ensimmäiset supermallit, la Teema klo 21.00

Teeman Kauneudesta-teemalauantain avaa HBO:n tuotantoa oleva amerikkalaisdokumentti Ensimmäiset supermallit (About Face: Supermodels Then and Now, 2012). Siinä muistelevat menneiden vuosikymmenten kansikuvatytöistä muun muassa Jerry Hall, Isabella Rossellini, Paulina Porizkova, Christy Turlington, Christie Brinkley, Beverly Johnson ja Cheryl Tiegs.

Naiset sanovat, että kauniita tyttöjä alalla tulee ja menee, mutta lopulta pärjääminen on kiinni henkisistä rahkeista. Menestyäkseen mallina tytöllä tulee olla ulkoisten avujen lisäksi myös persoonaa ja luonnetta. Naiset myös muistuttavat, että usein vähätelty mallintyö itse asiassa mahdollisti heille uran, omat rahat ja itsenäisen elämän jo silloin, kun naisten vielä odotettiin keskittyvän vain perheeseen.

Sujuvassa, viihdyttävässä ja kiinnostavassa dokumentissa kuullaan paljon kiehtovia ja koskettaviakin tarinoita takavuosilta. Kypsästi ja lämpimästi puhuvilla ex-malleilla on ollut kuuluisia ja originelleja sukulaisia, tuttavia ja työtovereita. Alan nurjaa puoltakaan ei onneksi peitellä, vaan naiset kertovat myös syömishäiriöistä, päihteistä ja seksuaalisesta häirinnästä.

Isabella Rossellini sai huomata, ettei kosmetiikkajätti enää halunnut yli nelikymppistä keulakuvaa.­

– Kun tyttö on meikattu ja laitettu, unohtuu, että hän on 15- tai 16-vuotias. Hänet nähdään parikymppisenä seksipupuna, ja sitä on vaikea kestää, Isabella Rossellini sanoo.

Paulina Porizkova ilmaisee asian vielä suoremmin.

– Me koimme kehuina sen, mikä oli seksuaalista häirintää. Kun joku mies ylistää 16-vuotiasta ja vetää elimensä esiin, sitä on imarreltu ja tuntee olevansa jotenkin merkittävä, hän sanoo.

84-vuotias Carmen Dell'Orefice tekee edelleen mallintöitä.­

Ohjelmassa puhutaan myös ikääntymisestä. Kun kahdeksankymppiseltä, edelleen mallintöitä tekevältä Carmen Dell'Oreficelta kysytään kantaa kauneusleikkauksiin, se lienee aika ilmeinen.

– Jos olohuoneen katto repsottaa, kai sen korjauttaa.

Katso kaikki viikonlopun ohjelmatiedot Iltapulusta!

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?