Jyrki synnytti nostalgiavyöryn IS:n lukijoissa – ”Jopa äiti ymmärsi, että ensin Jyrki, sitten läksyt” - Viihde - Ilta-Sanomat

Jyrki synnytti nostalgiavyöryn IS:n lukijoissa – ”Jopa äiti ymmärsi, että ensin Jyrki, sitten läksyt”

Yleisöä Lasipalatsin ikkunoiden takana tammikuussa 2000. Monet IS:n lukijat kertoivat haaveilleensa pääsevänsä seuramaan suoraa lähetystä studiolle.

Julkaistu: 25.9.2015 16:44

20 vuotta sitten aloittanut tv-ohjelma Jyrki herätti Ilta-Sanomien lukijoissa paljon muistoja.

Peräti 90 prosenttia IS:n keskiviikkona julkaiseman Jyrki-jutun kyselyyn vastanneista lukijoista kertoo katsoneensa ysärin suosikkiohjelmaa. Lukijat innostuivat myös muistelemaan Jyrkiä yli sadan kommentin verran, ja juttua jaettiin Facebookissa yli 10 000 kertaa.

Jyrkin ensimmäinen jakso esitettiin 1. syyskuuta 1995, ja kuusi vuotta myöhemmin, 21. joulukuuta 2001 Lasipalatsissa kuvattiin viimeinen lähetys. Kuuteen vuoteen mahtui 2901 jaksoa, yli 4000 musiikkivideota ja varmasti lähes yhtä monta haastattelua.

IS:n lukijat nostivat kommenteissaan esille muun muassa mieleenpainuvimpia bändihaastatteluja ja live-esiintymisiä:

”Ekana muistona tulee mieleen Andy McCoyn haastattelu, kaljatuopin kanssa heilui umpitunnelissa ja rööki paloi, esitti kuitenkin hienon akustisen vedon Wild horses - biisistä.” –StandUp

”Toisella luokalla olin kun Jyrki pyöri. Sitä aina luokkakaverin kanssa katsottiin kun koulusta päästiin. Muistan aina Apulannan keikan ja kuinka mua hirvitti se Tonin mikkitelineeseen laitettu örkki.” –Lollo

Juontajat Jussi Heikelä ja Olli ”Molli-Olli” Oikarinen vuoden 2001 Jyrki Video Awardseissa.

”Muistan vielä elävästi sen kun Micaela Metso antoi haastattelun aluksi banaanin epäuskoiselle jo nyt edesmenneelle Captain Jackille. Myöhemmin selvisi että Captain Jack oli ilmeisesti kourinut Micaelaa.” –Tilastokummajainen

”Yksi erikoisimmista hetkistä oli kun Apulannan Toni Wirtanen haastatteli Misfitsiä heidän Suomen keikalla. Nuori punkkari oli aivan jäässä ja paniikissa idolinsa Jerry Onlyn edessä. Haastattelu oli samaan aikaan kiusallinen ja hellyttävä.” –Seppo Noponen

Myös kuvaaja jäi mieleen

Monet kommentoijat muistelivat myös Jyrkin legendaarista kuvaajaa, Kristian ”Ylitornio” Juusoa. Ylitornio ei ollut pelkästään kuvaaja, vaan osallistui myös itse lähetyksiin.

– Parasta Jyrkissä oli se kameramies jonka nimeä en nyt muista, ilmestyi aina kuvaan kesken jonkun haastattelun ja lauloi jotain. Teki haastiksia myös itse, kommentoi nimimerkki Roope N.

Myös nimimerkki Ylenantotornio antoi kunniaa Ylitornion työlle.

– Ylitornion rebortaagi -96 Nummirockista oli helmi.

Jyrkin suora lähetys käynnissä 19. tammikuuta 2000.

Alkuperäisessä jutussa jäi mainitsematta myös Jyrkin Speakers Corner, Helsingissä ohjelman toimitilojen lähettyvillä sijainnut koppi, jonne kuka tahansa kadunkulkija pystyi pientä maksua vastaan menemään ja kertomaan videokameralle asiansa.

Onnekkaimpien videotervehdykset näytettiin myös lähetyksissä.

– Kalevankadun aikana Jyrkissä oli sellainen koppi missä nuoret känniset kävi kertomassa elämän viisauksia ja nämä näytettiin kaikelle kansalle, se oli hauskaa! Missähän on se nuori nainen tänä päivänä joka Jyrkissä esitteli tatuointiaan. Oli ottanut jonkun suomipop-bändin logon olkapäähän. Bändin, josta ei ole vähään aikaan kuulunu. Liekkö tatska vieläkin paikallaan, pohti Roope N.

Kilpailuvoittoja ja sattumuksia kuvauksissa

Osa lukijoista oli myös itse päässyt tavalla tai toisella osalliseksi Jyrkin tekemiseen. Nimimerkki Pete kirjoitti ikimuistoisesta kilpailuvoitostaan.

– Voitin Jyrkin kilpailusta liput Iron Maidenin keikalle. Päästiin bäkkärille ja hoilottamaan Heaven can wait -biisin loilotuskohta. Muistan vieläkin mitä vastasin kilpailukysymykseen, ketkä voisivat olla Eddie-maskotin vanhemmat? Vastasin: äiti on Lenita Airisto ja häneltä periytyy kauneus, isä on E.T. ja häneltä periytyy äly.

Dingon Neumann luovutti Jyrkin lähetyksessä Neljä Ruusua -yhtyeelle kultalevyn joulukuussa 2000.

Kommentoijat muistelivat myös ohjelmaan lähettämiään fakseja.

– Näyttivät mun faksin ruudussa, johon olin tuhertanut Rage Against the Machinen jonkun levyn kuvan, nimimerkki 1987 kirjoitti.

Jotkut katsojat pääsivät myös itse paikan päälle Jyrkin kuvauksiin. Nimimerkki Ysikytlukutakas kertoi erikoisen sattumuksen suorasta lähetyksestä.

– Muistan kun frendin kanssa mentiin tonne Lasipalatsin livekuvauksiin. Katja Ståhl juonsi, bändejä en muista mutta muistan, kun ei pistetty käsiä yhteen kun piti, niin mainoskatkolla Katjalta tuli sapiskaa! Huusi ihan tosissaan, että kun haastattelu tms, on tehty, niin sitten pitää antaa aplodit. Taidettiin olla joku 12–14 v. kun oltiin tota kattomassa. Oli kyllä hyvä ohjelma, todella aito, ei yrittänyt olla mitään muuta kun oli.

”Kuului nuoruuteen kuin nenä päähän”

Kaiken kaikkiaan lukijat muistelivat jutun kommenteissa Jyrkiä nostalgisissa tunnelmissa. Nimimerkki Jyrkin sanankääntein muisti jopa sen, kuinka salaperäisesti Jyrkiä mainostettiin ennen ohjelman varsinaista alkua.

– Muistan, että silloin vuonna -95 oli Aku Ankan takakannessa joku mainos, että "Jyrki tulee 1.9." Ihmettelin silloin että mikä ihmeen Jyrki. Ohjelma oli iloinen yllätys. Sellaista suoraa, monituntista nuortenohjelmaa ei oltu ennen täällä nähty. Olin tuolloin 17 v. ja kuului silloin nuoruuteen kuin nenä päähän. Sellaista ohjelmaa tarvittaisiin kyllä vieläkin.

Juontajat Ville Toivonen ja Tiina Kylmälä kesällä 2001.

Monet ysärin lopussa ala- tai ylä-asteella olleet kertoivat Jyrkin kuuluneen olennaisena osana iltapäiviin.

– Jyrki oli koulupäivän jälkeen ihan ehdottoman pakollinen ohjelmanumero. Jopa äitini ymmärsi, että ensin Jyrki, sitten läksyt. Muistan kaveripiirin huolen siitä, mistä nyt näkee musavideoita, kun ei ole enää Jyrkiä, kirjoitti nimimerkki Karo.

Monet toivoivat Jyrkin kaltaisen ohjelman tekevän paluun – myös ne, jotka olivat liian nuoria Jyrki-vuosina.

– Uusintoja ruutuun, pliis! En ehtiny katella Jyrkiä siihen aikaan kun se pyöri telkkarissa (olin 2 v. vuonna 2001), mutta, kiitos rakkaan ystävämme YouTuben, olen päässyt nettiä selaillessani näkemään pätkiä ko. ohjelmasta ja täyttä rautaahan se oli, nimimerkki Toiveuusintoja kehiin intoili.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?