Näin Kummeli-hahmot Mauno Ahonen ja Matti Näsä syntyivät: ”Täysi kuoliaaksinaurattaja!” - Viihde - Ilta-Sanomat

Näin Kummeli-hahmot Mauno Ahonen ja Matti Näsä syntyivät: ”Täysi kuoliaaksinaurattaja!”

Klassikoiksi nousseiden Kummeli-hahmojen tarinaa valotetaan uudessa kirjassa.

Mauno Ahonen on yksi suosituimpia Kummeli-hahmoja.­

25.9.2015 9:58

Sketsiryhmä Kummelin tarinasta eilen ilmestynyt kirja Kummeli – Erittäin hyvin sanottu, valottaa myös Kummelin legendaarisimpien hahmojen kuten Mauno Ahosen ja ensimmäisestä jaksosta lähtien mukana olleen Matti Näsän syntyä.

Jälkimmäinen syntyi jo ensimmäistä demonauhaa tehdessä. Heikki Silvennoinen halusi tehdä hahmon, joka olisi pomon selän takana jupiseva traktorimies. Silvennoisen ohjeistamana Olli Keskinen kirjoitti luonnehdinnan paperille.

”Elämänsyömän metallimiehen huolen ja suuttumuksen aiheita ovat käytännön pikkuharmit. Suorasukainen Näsä edustaa suomalaista urpologiikkaa mehevimmillään. Mielipiteet ehdottomia, näkökulma järkähtämättömän yksipuolinen, järjenkäyttö kirkkaan talonpoikaista. Mattinäsiä löytyy Suomesta kymmeniätuhansia. (...)”

Mauno Ahonen puolestaan sai alkunsa, kun ohjaaja Matti Grönberg ilmoitti, että seuraavasta jaksosta oli jäänyt uupumaan pari minuuttia. Keskinen ja Silvennoinen jäivät pohtimaan uutta hahmoa studiolle, kun Timo Kahilainen taas joutui lähtemään. Puolilta öin Kahilainen sai puhelun:

– Nyt tuli ihan, ihan mieletön sketsi. Täysi kuoliaaksinaurattaja, ei mitään rajaa, kirjassa kerrotaan Keskisen räkättäneen puhelimeen.

Seuraavana päivänä hahmo esiteltiin Kahilaiselle.

– Mustahampainen mies käveli hitaasti kameran eteen mikrofoni päässään, sanoi ”Härmälässä on nähty hirvi, menen paikalle” ja lähti pois. Se oli kuulemma Mauno Ahonen.

Kahilainen kertoo ymmärtäneensä hahmon hienouden vasta paljon myöhemmin.

–  En ole tänä päivänä saanut selville, miksi sellainen juoppo kolahti yleisöön, mutta kyllä se löysi heti paikkansa, Silvennoinen kertoo kirjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?