Illalla tv:ssä: Maija Poppasen äidillä oli traaginen lapsuus ja levoton elämä - Viihde - Ilta-Sanomat

Illalla tv:ssä: Maija Poppasen äidillä oli traaginen lapsuus ja levoton elämä

Dokumentin mukaan kirjailija P. L. Travers purki lapsuustraumansa rakastetuksi klassikoksi.

Ensimmäinen kahdeksasta Maija Poppanen -kirjasta ilmestyi 1934.­

22.9.2015 6:13

Oikea Maija Poppanen, ti 22.9. Teema klo 20.00

Moni rakastaa Maija Poppanen -kirjoista tehtyä Disney-elokuvaa, vaikka söpöllä, laulavalla Julie Andrewsilla ei ole paljoakaan tekemistä kirjoista tutun pinkeän lastenhoitajan kanssa. Maija Poppasen äiti, kirjailija P. L. Travers (1899–1996), sen sijaan ei rakastanut kirjojensa filmatisointia. Tiukka ja omanarvontuntoinen taiteilija oli tiettävästi hyvin katkera siitä, miten Walt Disney oli kohdellut hänen luomustaan.

Ensimmäinen kahdeksasta Poppas-kirjasta ilmestyi 1934. Sarjasta tuli jättimenestys. Dokumentti Oikea Maija Poppanen pureutuu Traversin elämäntarinaan ja hakee sieltä taustoja Maija Poppasen (Mary Poppins) hahmolle.

Jotain kertoo se, että Australiassa syntynyt Pamela Lyndon Travers (oik. Helen Lyndon Goff) otti kirjailijanimekseen isänsä etunimen. Pahoin alkoholisoitunut Travers Goff kuoli Helenin ollessa vain 7-vuotias. Aikuisena tytär sekoili monenlaisissa miessuhteissa isähahmoa etsien; uskonnollisen gurun kanssa koettua henkistä yhteyttä seurasi muun muassa suhde patologiseen avionrikkojaan.

Pysyvää parisuhdetta Travers ei löytänyt, mutta adoptoi keski-ikäisenä toisen tuttaviensa kaksospojista. Camillus-poika sai kuulla syntyperästään vasta aikuisena, kun hänen alkoholisoitunut kaksosveljensä koputti ovelle. Ohjelman mukaan Travers laittoi taloudenhoitajansa heittämään veljen ulos.

Pamela Lyndon Travers nappasi kirjailijanimensä isältään.­

Kirjailijan rikkonainen elämä saattaa olla peruja lapsuudenkodista, joka ei varsinaisesti huokunut turvaa tai luotettavuutta. Syntyikö Maija Poppasen hahmo paikkaamaan juuri tuota aukkoa?

Travers itse kertoi Maijan synnystä julkisesti muutamia tarinoita. Yhden mukaan hahmo vain ”leijui” hänen luokseen kerran, kun Travers oli toipumassa sairaudesta maaseutumökillä. Toisen tarinan mukaan Poppanen pohjautuisi Traversin omiin irlantilaisiin lastenhoitajiin, joista yhdellä oli papukaijapäinen sateenvarjo.

Dokumentissa kuitenkin mainitaan, että Traversin päiväkirjoissa ja perheen kirjeenvaihdossa lastenhoitajiin ei viitata kertaakaan. Maija Poppasen syntytarina on ohjelman mukaan luultua synkempi.

Koskettava ja erinomaisesti rakennettu dokumentti säilyttää salaisuuden aivan viime minuuteille saakka. Jos tahdot säilyttää jännityksen, älä lue pidemmälle!

Ohjelman mukaan Travers paljasti totuuden Maijasta vain pienelle amerikkalaiselle aikakauslehdelle. Siinä hän kertoi tarinan eräästä myrskyisestä yöstä: pikku-Helen oli 9-vuotias, kun hänen äitinsä ilmoitti, että aikoi hukuttautua läheiseen puroon. Äiti lähti ja jätti lapset yksin kotiin. Helen hoivasi pienempiä sisaruksiaan, jotka hakivat hänestä turvaa. Hän lisäsi puita takkaan, lapset käpertyivät sen eteen peiton alle ja Helen alkoi kertoa sisarustensa lohduksi tarinoita.

Äiti palasi lopulta kotiin hengissä, mutta lapsi löytänyt itsestään tarinankertojan. Samalla turvallisen pelastajahahmon ydin oli syntynyt.

Katso kaikki päivän ohjelmatiedot Iltapulusta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?