Sanoittajalegenda Pertsa Reposen leski maksoi miehensä velkoja 16 vuotta: Olin hänelle vihainen kymmenen vuotta - Viihde - Ilta-Sanomat

Sanoittajalegenda Pertsa Reposen leski maksoi miehensä velkoja 16 vuotta: Olin hänelle vihainen kymmenen vuotta

Angela Reposelle jäi sanoittajalegenda Pertsa Reposen kuoleman jälkeen jäljelle ikävän lisäksi yllätysvelat. 16 vuotta myöhemmin velkataakka on vihdoin poissa.

20.9.2015 17:46

Gran Canarian auringon alle, Playa del Inglésiin. Sinne sanoittaja- ja viihdelegenda Pertti ”Pertsa” Reposen leski Angela Reponen, 70, suuntaa lokakuun lopussa koiransa kanssa. Pakkaaminen Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevassa kodissa on jo hyvässä vauhdissa.

Innostus kuultaa syksyisen sateen jälkeen kosteaa puistotietä pitkin kävelevän Reposen puheesta. Tulevana talvena ei tarvitse palella Suomen pakkasissa. Kanarialla on auringon ja lämmön lisäksi myös ystäviä, brittiläisiä, kuten hän on itsekin juuriltaan.

Iloon on myös muuta aihetta. Kesäkuussa perhe maksoi viimeisen velka­erän isän kuolemaan liittyvistä veloista. Sanoitusten mestarilta jäi yli kahden miljoonan markan nettovelat. Niistä puolet oli pankkivelkaa, puolet verovelkaa useiden vuosien ajalta. Kuusitoista vuotta on pitkä aika, mutta nyt Angela Reposen velkataakka on ohitse.

– Olen todella iloinen, että sain uuden alun, hän sanoo.

Pertsa Reposen suuret velat tulivat Angela Reposelle täytenä yllätyksenä. Aviomies vakuutteli vaimolleen viimeiseen sakka, että raha-asiat ovat kunnossa. Niin tekivät Angela Reposen mukaan myös lakimiehet ja pankin henkilökunta. Todellisuudessa varaa ei ollut edes hautakiveen.

– Hän oli taiteilija. Uskon, ettei hän vain ajatellut ja että hänellekin vakuuteltiin, että asiat järjestyvät.

Kuusitoista vuotta Angela Reponen maksoi mieheltään jääneitä velkoja.­

Reponen on omien sanojensa mukaan vahva ihminen. Vuosi miehensä kuoleman jälkeen hän kuitenkin joutui sairaalaan sydänvaivojen vuoksi. Sairaalareissua seurasi puolen vuoden jakso, jolloin hän ei paniikkikohtausten vuoksi voinut liikkua kotiovensa ulkopuolelle. Uni tuli vain pillereiden avulla.

Myös perheen kaksi aikuista lasta saivat veloista oman osansa. Velkojen takia aikoinaan floristiksi kouluttautunut Reponen ei myöskään voinut aloittaa omaa yritystoimintaa, kuten olisi miehensä kuoltua halunnut.

– Nyt olen liian vanha, hän puistelee päätään.

Angela Reponen pääsi velkajärjestelyyn. 2000-luvun alussa Reponen käveli Helsingin keskustassa sijaitsevaan kukkakauppaan, jossa työskenteli vuosia selvitäkseen veloista. Reponen kiitteleekin Kaivokukan omistajaa siitä, että tämä auttoi häntä vaikeuksien keskellä. Suurin osa perheystävistä käänsi selkänsä.

– Muutama ystävä kuitenkin jäi, ja he ovat yhä tukena.

Angela Reponen suuntaa lokakuussa auringon lämpöön Kanarialle.­

Angela Reponen myöntää, että oli miehelleen vihainen kymmenen vuotta. Nyt suurin viha on jo laantunut, tilalle on tullut pettymys. Pariskunnan yhteinen taival avioliitossa kesti 34 vuotta, se on pitkä aika. Hyviä muistoja on paljon. Yhteiset lomamatkat koko perheen voimin olivat mahtavia. Pertsa Reponen otti myös aktiivisesti osaa lastensa kasvatukseen.

– Hän oli maailman paras isä lapsilleen ja hyvä ihminen. Ehkä minunkin olisi pitänyt olla vahvempi talousasioissa. Ottaa niitä myös omalle vastuulleni.

Pertsa Reponen kuoli pitkän sairastelun jälkeen 57-vuotiaana 31. elokuuta 1998. Angela Reposta surettaa, että tuntuu kuin hänen miehensä saavutukset olisivat unohtuneet.

– Hän ansaitsisi tulla muistetuksi siitä, mitä hän on tehnyt.

Pertsa ja Angela Reponen 1997.­

Vaikeat vuodet on nyt selätetty. Kolmen lapsen äiti ja neljän lapsenlapsen mummi katsoo tulevaa hyvillä mielin. Tärkeintä on, että perhe voi hyvin.

Nuorin poika on juuri muuttanut tyttöystävänä kanssa yhteen, vanhin tytär työskentelee yksityisyrittäjänä ja keskimmäinen poika luo uraa Hongkongissa. Reponen aikoo viihtyä Kanarialla ainakin ensi kevääseen saakka.

– Elämä on hallinnassa nyt, hän sanoo.

Uutta rakkautta Reposen elämässä ei ole hänen miehensä kuoleman jälkeen ollut. Sitä hän ei myöskään kaipaa.

– Tämä on ensimmäinen kerta elämässäni, kun olen yksin – ja nautin siitä.

Jutun otsikkoa muokattu 17:54.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?