Katri, Kaija

Viihde

Esikoistaan odottava Krista Kosonen: ”Annoin unelmalleni aikaa 10 vuotta”

Julkaistu:

Henkilö
Näyttelijä Krista Kososen sanavarastoon eivät kuulu huipulla, menestys tai ura. Sellainen ajattelu on hänen mielestään vähän petollista. – Haluaisin olla kymmenen vuoden kuluttua yhtä terve ja onnellinen kuin nyt.
Tommy Tabermannin puhelin soi. Soittaja on 15-vuotias lukiotyttö Krista Kosonen. Kirjailijan ammatista haaveileva espoolaistyttö haluaa tehdä esitelmän ihailemastaan runoilijasta.

– Kun Tommy vastasi puhelimeen, hän söi näkkileipää, Krista Kosonen kertoo.

Tommy Tabermann suostuu tapaamiseen.

– Muistan, että hän sanoi, että tärkeintä elämässä ovat intohimo ja hyvät pöytätavat. Olen painanut sanat mieleeni.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tunnetun runoilijan kohtaaminen oli nuoren naisen elämässä iso juttu. Sen takia Krista Kosonen vastaa aina kaikkiin saamiinsa kirjeisiin tai nuorten esitelmäpyyntöihin.

– Minullekin on soitettu samalla tavalla, ja olen tavannut nuoria, jotka ovat halunneet tehdä minusta esitelmän.


Nuorten maailma on tullut tutuksi myös Suomen lasten ja nuorten säätiön itsetuntolähettiläänä. Krista Kosonen pitää tunnin luentoja ympäri Suomea ja kertoo oman tarinansa. Kertominen on palkitsevaa, koska siihen liittyy oman itsetunnon kehittyminen.

– Olen aina saanut tehdä työtä, mistä olen tykännyt. Näyttelijän työssä ei tarvitse miettiä, miltä näytän, vaan miltä roolit näyttävät. Se on kauhean vapauttavaa. Voi olla minkälainen vain.

– Neuvon tyttöjä tekemään asioita, joista he itse pitävät. Itsetunto rakentuu sitä kautta. Olisi tärkeää, ettei itsetunto rakentuisi selfieiden varaan.

32-vuotias Kosonen toivoo, että nuoret lukisivat kirjoja.

– En olisi näyttelijä, jos en olisi lukenut niin paljon.

Nytkin hänellä on kesken monta kirjaa, kuten Aino Sibeliuksen elämäkerta sekä Timo K. Mukan elämäkerta.

Teini-iässä lähtemättömän vaikutuksen tekivät Milan Kunderan Olemisen sietämätön keveys ja Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan sekä Charlie Chaplinin elämäkerta.

–  Tykkään nähdä, miten joku on päässyt johonkin pisteeseen, ja miten paljon työtä se on vaatinut.


Teininä Krista Kosonen kirjoitti paljon. Se tuntui oikealta ilmaisumuodolta. Pikkuhiljaa kirjoittaminen jäi.

– Herään eloon, kun saan tehdä töitä muiden kanssa. Yksin tekeminen ei ole minun juttuni ollenkaan.

19-vuotiaana Krista Kosonen pääsi Teatterikorkeakouluun ensimmäisellä yrittämällä. Se tuntui hänestä aivan käsittämättömältä.

– Olin varannut unelmalle kymmenen vuotta aikaa. Ajattelin, että pyrin niin kauan, ja jos en pääse, keksin jotain muuta.

– Kun pääsin teatterikouluun, olin hyvin onnellinen. Vannoin tekeväni kaikkeni sen eteen, että minusta tulee näyttelijä.

Kätilö-elokuvan päähenkilö Helena on Tommy Tabermannin linjoilla. Intohimo on hänelle tärkeintä. Hänelle on olemassa vain rakkaus tai kuolema.

Krista Kosonen esittää Helenaa, suomalaista naista, joka rakastuu suomalais-saksalaiseen upseeriin Johannekseen Lapin sodan kynnyksellä.

Helena lähtee Johanneksen perään vankileirille.

– Olen näytellyt elokuvassa, joka sijoittuu sota-aikaan. On vaikea vastata maskituolissa, mitä tekisin, mutta jos kysytään, olisinko valmis tekemään äärimmäisiä tekoja rakkauden takia, vastaus on kyllä.

– Elokuva on oikeutus naisille, joita syyllistettiin rakkaudesta. Saksalaissotilaisiin rakastuneet naiset leimattiin lähes isänmaan pettureiksi. Heistä tehtiin jopa pilkkalauluja.


Krista Kosonen toivoo Kätilön nostavan keskusteluun vaietut suomalaisten ja saksalaisten rakkaussuhteet Lapin sodan ajalta. Osa naisista lähti Saksaan ja joutui pettymään.

– Erityisesti naiskohtalot ovat tärkeitä. Minulle tuli ikävä Helenaa kuvausten jälkeen. Minulla on vähän kankkunen roolin tekemisestä. Sitä oli ihana näytellä. Tuli sellainen olo, että kunpa niille ihmisille kävisi hyvin.

Antti J. Jokisen ohjaama elokuva on hyvin ajankohtainen. Ei ole pitkä aika siitä, kun suomalaiset lähtivät muualle paremman elämän perään.

– Ihminen etsii turvaa. On hyvin sanottu, että yhteiskunta mitataan siinä, miten se kohtelee vähempiosaisia. Hädässä olevia pitää auttaa, ja heidät pitää ottaa vastaan. Nytkin Suomessa avustuksia on leikattu sellaisista paikoista, että se ei ole tunnu oikealta.

– Toivon, että useampi kaupunki olisi myönteinen vastaanottokeskuksille.


Krista Kosonen on uudessa roolissa syksyllä: hänestä tulee äiti. Äitiys on luonnollinen asia, mutta toisaalta niin yksityinen, että hän ei halua siitä puhua.

Pyöreä vatsakumpu paljastaa, että laskettu aika on lähellä.

Perheeseen kuuluu ohjaajapuoliso Antti J. Jokisen lisäksi kolmevuotias labradorinnoutaja Hilma.

Krista Kosonen sanoo, että elämänlaatu on parantunut sen jälkeen, kun hän hankki koiran.

– Koirat ovat niin läsnä. Ei ole aamua, joka ei olisi niiden mielestä maailman siistein. Hilma on paras kaverini.

–  Kun lähden ulos ja katselen sen touhuilua, se on tosi rentouttavaa. Juttelen koiran kanssa ihan hirveästi, kertoilen päivän kuulumisia. Koira vaistoaa kaiken. Kyllä se varmaan tietää, että meille tulee vauva.

Piip, piip. Krista Kosonen saa tekstiviestin, kun otamme valokuvia Sanomatalon studiossa. Näyttelijä pyytää lupaa viiden minuutin taukoon.

Sormet näppäilevät kiivaasti. Välillä Kosonen tuijottaa kännykkää vastausta odottaen.

– Sori, minulla oli kiireinen työasia, Krista Kosonen pahoittelee jälkeenpäin.

– Ai, nyt tuli se Hollywood-rooli, valokuvaaja heittää.

– Joo, Krista Kosonen nauraa.

Kosonen on jalat maassa. Hän sanoo, ettei haaveile Havaijin-asunnosta eikä Hollywoodista.

– Minulla ei ole koskaan ollut Hollywood-haaveita.

– Kun olen lukenut amerikkalaisten näyttelijöiden haastatteluita, kadehdin sitä, miten paljon aikaa niillä on valmistautua rooliin. Voi treenata puoli vuotta yhtä asiaa.


Kun palkittu näyttelijä kävelee reippaasti pitkin studiota, hän vaikuttaa niin tavalliselta kuin olla voi. Odottava äiti on pukeutunut mustiin farkkuihin ja pitkään mustaan neuletakkiin. Jalassa ovat Adidas-lenkkarit.

– Vältän näyttelijän työn mystifiointia. En liity siihen koulukuntaan, että roolit ovat raskaita ja sieluni on revitty. Yleensä pyrin siihen, mitä voin tarjota katsojalle, Krista Kosonen sanoo.

– Kyllä ihan muut ammatit ovat raskaita. Kun kävin Naistenklinikalla tekemässä taustatyötä elokuvaa varten, istuin tuolilla kuuntelemassa kätilön kertomuksia ja tein muistiinpanoja. Kätilö tuo elämää maailmaan.

32-vuotiaaksi Krista Kosonen on saavuttanut paljon. Useissa menestyselokuvissa ja televisiosarjoissa näytellyt Kosonen on voittanut kaksi kertaa parhaan naisnäyttelijän Kultaisen Venlan. Toukokuussa hänet palkittiin Kiinassa Shanghain kansainvälisellä elokuvafestivaaleilla parhaana naisnäyttelijänä roolistaan elokuvassa Kätilö.

Huipulla ollaan harvoin vuosikymmeniä. Olipa ura mikä tahansa, kohta tulevat uudet kyvyt. Se ei Krista Kososta pelota.

– En ajattele elämästä siltä kantilta, että ”huipulla, menestys tai ura”. Se on vähän petollista. Ei tätä työtä voi tehdä niin, että katsokaa, olen menestynyt. Jokainen rooli alkaa nollasta. Näyttelijä ei voi vedota siihen, että lukekaa viimeiset arvostelut.

Kymmenen vuoden päästä Krista Kosonen toivoisi olevansa periaatteessa samassa tilanteessa kuin nyt.

– Haluaisin olla yhtä terve ja onnellinen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Anni, 29, julkaisi uimapukukuvan Instagramissa – paljastaa nyt, miltä otos todellisuudessa näytti: ”Päätin, että enää en tällaiseen alennu”

  2. 2

   Tämä kuosi vaatteissa on laiton monessa maassa – uhkana sakko tai jopa vankeusrangaistus

  3. 3

   Hallitus esittää autoverolain muuttamista – taustalla uudet liikennepalvelut

  4. 4

   Petteri Jussilan ex-puoliso kertoo tv:ssä, miten kuuli Jussilan ja Jutta Gustafsbergin salasuhteesta – tv:ssä vilahtanut lippis narautti parin

  5. 5

   Äidin poikkeuksellinen kasvatuspäätös kuohuttaa somessa – 2-vuotias tytär värjää hiuksia, meikkaa ja koristautuu siirtotatuoinneilla

  6. 6

   Suomalaisomisteiseen kelloliikkeeseen murtauduttiin elokuvatyyliin Ruotsissa

  7. 7

   Venäjän kohukansanedustaja yllättää: ”Talvisota tunnustettava miehityssodaksi – suomalais-ugrilaisia kieliä opetettava Venäjällä”

  8. 8

   Uusi feministinen Instagram-ilmiö leviää: naiset levittelevät haarojaan kuvissa – myös Maria Veitola osallistui

  9. 9

   Kevin Spaceyn tarina: näin nerosta tuli hirviö – rajut ahdistelusyytökset romuttivat koko uran hetkessä

  10. 10

   Suomalaisnaisille jättipettymys Rukalla: Krista Pärmäkoski kaatui kahdesti ja romahti kauas kärjestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi feministinen Instagram-ilmiö leviää: naiset levittelevät haarojaan kuvissa – myös Maria Veitola osallistui

  2. 2

   Aamulypsyn Jaajo Linnonmaa joutui kohun keskelle – näin juontaja itse kommentoi tilannetta

  3. 3

   Urheilijatähti väittää tulleensa raiskatuksi Helsingissä – Patrik Sjöberg raivostui asian käsittelystä: ”Kesti puoli tuntia selvittää tekijä”

  4. 4

   Älä ikinä sano näitä lapselle – 8 haitallista lausetta, jotka lipsahtavat suusta liian helposti

  5. 5

   Petteri Jussilan ex-puoliso kertoo tv:ssä, miten kuuli Jussilan ja Jutta Gustafsbergin salasuhteesta – tv:ssä vilahtanut lippis narautti parin

  6. 6

   Sinkku Maria, 34, kävi lupaavilla Tinder-treffeillä – fiilis muuttui hetkessä ravintolasta lähtiessä

  7. 7

   Laulaja Sanni esiintyi Miss Farkku Suomi -elokuvassa 18-vuotiaana – ulkonäkö ja tyyli on muuttunut hurjasti: Mikä on paras?

  8. 8

   Juhana, 30, yllättyi: Avasi puhelimen, sisältä paljastui muuta mitä piti – huomaisitko eroa?

  9. 9

   Jarno tallensi videolle harvinaisen näyn – sudet tulivat todella lähelle: ”Eivät tuntuneet häiriintyvän, vaikka pistin pääni ulos kopista ja rääkäisin”

  10. 10

   Lidlin uusi ”vesirajamekko” pian kauppoihin – paljettiunelma peittää pepun juuri ja juuri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  4. 4

   Aku Hirviniemi sai keskellä yötä viestin ex-puolisoltaan Niina Lahtiselta – ”Alkaako vanha suola janottaa?”

  5. 5

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  6. 6

   Elina, 33, muutti Oulusta Italiaan ja huomasi ison eron työmoraalissa: ”Suomessa se on juuri toisin päin”

  7. 7

   10 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat syömästä leipää

  8. 8

   Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

  9. 9

   Kenen Suomi-julkkiksen kanssa olet samanpituinen? Tarkista yli 150 nimen listasta

  10. 10

   Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Anni, 29, julkaisi uimapukukuvan Instagramissa – paljastaa nyt, miltä otos todellisuudessa näytti: ”Päätin, että enää en tällaiseen alennu”

  2. 2

   Tämä kuosi vaatteissa on laiton monessa maassa – uhkana sakko tai jopa vankeusrangaistus

  3. 3

   Hallitus esittää autoverolain muuttamista – taustalla uudet liikennepalvelut

  4. 4

   Petteri Jussilan ex-puoliso kertoo tv:ssä, miten kuuli Jussilan ja Jutta Gustafsbergin salasuhteesta – tv:ssä vilahtanut lippis narautti parin

  5. 5

   Äidin poikkeuksellinen kasvatuspäätös kuohuttaa somessa – 2-vuotias tytär värjää hiuksia, meikkaa ja koristautuu siirtotatuoinneilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi feministinen Instagram-ilmiö leviää: naiset levittelevät haarojaan kuvissa – myös Maria Veitola osallistui

  2. 2

   Aamulypsyn Jaajo Linnonmaa joutui kohun keskelle – näin juontaja itse kommentoi tilannetta

  3. 3

   Urheilijatähti väittää tulleensa raiskatuksi Helsingissä – Patrik Sjöberg raivostui asian käsittelystä: ”Kesti puoli tuntia selvittää tekijä”

  4. 4

   Älä ikinä sano näitä lapselle – 8 haitallista lausetta, jotka lipsahtavat suusta liian helposti

  5. 5

   Petteri Jussilan ex-puoliso kertoo tv:ssä, miten kuuli Jussilan ja Jutta Gustafsbergin salasuhteesta – tv:ssä vilahtanut lippis narautti parin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

  2. 2

   Raskasta joulua -konsertti osoittautui raskaaksi pettymykseksi Oulussa – kuulijat raivoissaan: ”Nyt on rahastuksen makua!”

  3. 3

   Katso, kuinka monella suomalaisella on sama sukunimi kuin sinulla

  4. 4

   Aku Hirviniemi sai keskellä yötä viestin ex-puolisoltaan Niina Lahtiselta – ”Alkaako vanha suola janottaa?”

  5. 5

   Kuvassa näkyvän pysähtyneen henkilöauton kuljettaja, soita heti poliisille

  6. Näytä lisää