IS 20.9.2015: Erikoishaastattelussa Ylen ex-ankkuri Kari Toivonen – ”Pääsin pois viime tingassa” - Viihde - Ilta-Sanomat

IS 20.9.2015: Erikoishaastattelussa Ylen ex-ankkuri Kari Toivonen – ”Pääsin pois viime tingassa”

Yleisradion uutistenlukija Kari Toivonen muistetaan asiallisena toimittajana, mutta tässä haastattelussa hän paljastuu mieheksi, joka vihaa putkiremonttia eikä pysty viemään vaatteitaan kirpputorille.

Kari Toivonen teki pitkän uran Ylen uutisankkurina.­

20.9.2015 12:02

– Olen ihan pihalla, Kari Toivonen, 73, ilmoittaa heti kättelyssä.

Kari Toivonen on kovissa liemissä keitetty mies. Hän joutui Ylen uutistenlukijana kertomaan suuretkin murhenäytelmät Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta Estonian uppoamiseen, mutta nyt Toivonen käy kuumana putkiremontista, joka on sekoittanut hänen elämänsä.

– Ollaan vaimon kanssa evakossa. En toivoisi pahimmalle vihamiehellekään putkiremonttia. Se on kauheinta, mitä ihmiselle voi tehdä. Ihmiset pannaan ulos asunnoistaan, ja kaikki menee uusiksi.

73-vuotias Toivonen on muuttanut hiljattain väliaikaisasuntoon, kalustettuun kaksioon Helsingin Töölössä. Evakkokämppä on samoilla kulmilla kuin hänen lapsuudenkotinsa.

– Meillä on tavaraa ihan mielettömästi. Jouduimme kesällä tyhjentämään vaatehuoneen. Mihin laitat ne kaikki tavarat? Heitin pois 30–40 miesten pukua.

– Nyt pakolaistilanteen takia olisin tiennyt, mihin olisin ne vaatteet laittanut.

 En voi viedä tavaroitani kirpputorille. Jos menen myymään Armanin silkkipukua, joku sanoo, että maksan tästä vain kympin. Se ei käy.

Kravattejakin oli kertynyt noin 600. Osa niistä on Italiasta, jossa ystävällä on kravattitehdas. Toivoset ovat lomailleet pienessä italialaisessa kylässä jo 40 vuotta. Matkoilta on tarttunut mukaan myös italialaista muotia, kuten Armanin pukuja.

– En voi viedä tavaroitani kirpputorille. Jos menen myymään Armanin silkkipukua, joku sanoo, että maksan tästä vain kympin. Se ei käy. Armani tekee vaatteensa pienillä tehtailla. Kaikki on käsityötä.

– Vaimo sanoi, että älä laita niitä roskikseen. Laitoin UFF:lle. Nyt kuulin, että nekin myyvät niitä.

Kari Toivonen työskenteli Yleisradiosta uutistoimittajana ja uutistenlukijana 40 vuotta.­

Tässä hän on, uutistenlukija Kari Toivonen omana itsenään – mies, jonka suuri yleisö tietää mutta ei tunne.

Toivonen jäi eläkkeelle Yleisradiosta kymmenen vuotta sitten. Hän työskenteli uutistoimittajana ja uutistenlukijana 40 vuotta.

Hän oli vakituinen vieras olohuoneissamme, mutta yksityisestä Toivosesta tiedetään hyvin vähän. Sanomien laajasta arkistosta ei löydy hänestä yhtään henkilöjuttua.

– En ole kauhean julkisuudenkipeä. Olen saanut olla rauhassa. Suomalaiset ovat hienostunutta väkeä. Kun suomalainen on kännissä, se rohkaistuu ja sanoo, että sä olet paska jätkä, jos et tarjoa mulle viinaa.

Kari Toivonen varttui Helsingin Töölössä työläisperheen ainoana lapsena. Äiti oli kukkakauppias, isä varastomies. Äidillä oli kukkapaikka Helsingin Kauppatorilla. Joka aamu neljältä hän lähti kotoa työntämään kukkakärryjä parin kilometrin matkan päähän Kauppatorille.

– Se oli kovaa hommaa. Olin mukana silloin tällöin. Täytyy sanoa, että kyllä jengi silloin työtä teki.

 Olin huono koulussa. Opettajat olivat hämmästyneitä, että pääsin ylioppilaaksi.

Kukkainnostus tarttui poikaankin. Kari Toivonen tunnistaa yhä kukat – haastattelupaikan pöydässä olevan harjaneilikankin. Mökillä hänen vastuullaan ovat ruusut.

Toimittajaksi helsinkiläispoika ajautui sattumalta.

– Olin huono koulussa. Opettajat olivat hämmästyneitä, että pääsin ylioppilaaksi.

Lukion jälkeen Kari Toivonen opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteitä. Toisella puolella katua oli poliisilaitos. Toivonen tienasi opiskelurahoja huolehtimalla ajokorttirekisteristä.

Yleisradion uutistoimittajien yhteiskuva vuodelta 1990.­

Sitten lapsuudenystävä sai televisiosta tekstittäjän paikan. Puolen vuoden kuluttua ystävä pääsi Yhdysvaltoihin opiskelemaan, ja uutisten pomo kysyi häneltä, olisiko sinulla kaveria, joka pystyisi jatkamaan. Kari Toivonen sai paikan, vaikka hän ei osannut edes kirjoittaa kirjoituskoneella.

– Siellä olimme Lindin Arvi ja minä. Kirjoitimme tekstejä Kahilan Heikille ja Saarentauksen Kakelle. Jos lähetys jäi kaksi minuuttia vajaaksi, meidän piti täyttää se ulkomaan uutispätkillä ja spiikata ne. Vuoden kuluttua kysyttiin, haluaisimmeko vakituisiksi.

Alussa uutisten lukeminen jännitti hirveästi. Paperit eivät olleet pysyä kädessä. Silloin ei ollut vielä lukulaitteita.

 Sanoin vaali-iltana suorassa lähetyksessä, että siinä oli Koiviston perhekohtaiset äänet. Minun piti sanoa henkilökohtaiset. Studiomiehet lähtivät kaikki studiosta pois nauramaan.

– Huonojahan me oltiin, mutta ehkä silloin ei ollut mitään, mihin verrata. Ehkä tuossa 40 vuoden aikana jotain oppi.

Yksi moka on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Mauno Koivisto oli silloin presidentti.

– Sanoin vaali-iltana suorassa lähetyksessä, että siinä oli Koiviston perhekohtaiset äänet. Minun piti sanoa henkilökohtaiset. Studiomiehet lähtivät kaikki studiosta pois nauramaan.

– Se oli minun oma mokani. Se oli kauheaa.

Parasta uutistyössä oli, että jokainen päivä oli erilainen. Kun oli päivän jälkeen laittanut työpaikan oven kiinni, se oli siinä. Huomenna oli taas uusi päivä.

– Meillä oli hirveän kiva porukka. Se oli herrasmiesmäistä elämää. Kävimme usein päivällä syömässä Pressiklubilla. Meillä oli paljon juhlia ja hyvä henki.

– En voi sanoa, että olen työhullu, mutta tykkäsin työstäni. Uskon, että koko uutistiimi viihtyi työssään. Kerran olimme työporukalla Mestaritallissa lounaalla kesken työpäivän. Aarre Elo tuli sattumalta sinne lounaalle ja sanoi, että mitä uutistoimitus täällä istuu, kun Messuhalli palaa. Säntäsimme kaikki töihin.

Kari Toivonen sai kutsun Linnan juhliin samana vuonna, kun hän jäi eläkkeelle. Avecina vaimo Marjo.­

Vaimokin löytyi työpaikalta. Marjo Nuru on ohjaaja. Töissä nähtiin joka päivä. Siinä sitten ihastuttiin.

– Olimme olleet jo kymmenen vuotta yhdessä, kun leikkaamon esimies tuli kysymään, että onko sulla jotain tekemistä tuon Marjon kanssa.

Töistä ei enää kotioloissa puhuttu.

– Ehdimme jo kotimatkalla puhua työpäivän tapahtumat läpi. Se auttoi.

Pariskunnalla ei ole lapsia.

– Se ei ole tietoinen valinta, Kari Toivonen sanoo. Enempää hän ei halua aiheesta puhua.

Kari Toivosen viimeinen uutislähetys oli 24.5.2005.­

Ensimmäinen kuulento. Neuvostoliiton hajoaminen. Syyskuun 11. päivän isku New Yorkissa 2001.

Kari Toivosen uralle mahtui historiallisia uutisia.

– World Trade Centerin terrori-isku New Yorkissa oli kova juttu, Kari Toivonen muistelee.

– Meillä oli juuri ollut uutiskokous, ja Petri Sarvamaa tuli sanomaan, että pienkone on ajanut World Trade Centerin tornia päin. Yhtäkkiä monitorissa näkyi toinen kone, joka lensi päin World Trade Centeriä. Kaikki alkoivat huutaa.

Toinen mieleenpainuva uutistapahtuma oli Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus 1986. Aluksi ei tiedetty, mitä on tapahtunut ja missä.

– Silloin oli valtion virkamieslakko. Puheluita ei saatu läpi Säteilyturvakeskukseen. Toimittajamme Riikka Uosukainen päivysti Säteilyturvakeskuksen ulkopuolella ja odotti. Se oli kuin salapoliisitarina. Minäkin sanoin lähetyksessä paikaksi Tshernobilski.

 Olin töissä viideltä. Uutislähetys oli puolen tunnin välein. Sieltä alkoi tulla järkyttäviä kuvia.

Syyskuussa 1994 Kari Toivasen puhelin soi aamuneljältä. Töistä soitettiin. Oli tapahtunut onnettomuus. M/S Estonia oli uponnut.

– Olin töissä viideltä. Uutislähetys oli puolen tunnin välein. Sieltä alkoi tulla järkyttäviä kuvia.

Kaksi kertaa Kari Toivonen on suorassa lähetyksessä liikuttunut niin, ettei ole melkein pystynyt lukemaan uutisia. Yksi oli tsunami joulukuussa 2004.

Kukaan ei tiennyt silloinkaan mitään. Tietoa ei saanut mistään.

– Ystävä oli lähdössä Thaimaahan päivä tsunamin jälkeen. Sanoin, että älä lähde missään nimessä. Hän sanoi, että ei matkatoimisto ole mitään ilmoittanut.

Myöhemmin Yleisradion uutislähetyksessä näytettiin muistotilaisuus rannalta. Taustalla soi Mahlerin sinfonia nro 5. Sinfonian neljäs osa Adagietto tunnetaan elokuvasta Kuolema Venetsiassa. Mahlerin sinfonia soi kohdassa, kun joku kuolee rannalla.

– Yritin pitää ruudussa pokkaa, mutta jouduin nieleskelemään, että pystyin sanomaan jotain.

IS 20150903 Ylen eläkkeellä oleva uutisankkuri Kari Toivonen. By Antti Hämäläinen­

Toinenkin liikuttuminen liittyi musiikkiin. Kari Toivonen on suuri klassisen musiikin ystävä. Hänen isänsä lauloi useissa kuoroissa, muun muassa Laulumiehissä. Kotona laulettiin paljon.

50-luvulla koko perhe oli itkenyt, kun Viron akateemisen mieskuoro lauloi televisiossa.

– Viron itsenäistymisen aikaan Virossa oli maailman paras akateeminen mieskuoro. Itsenäistymispäivänä kuoro lauloi Oi, kallis Suomenmaa. Koko kuoro itki. Itkimme äidin kanssa kotona. Vanhat muistot tulivat mieleen. Kun tulin töihin ja sama pätkä näytettiin taas, jouduin taistelemaan kyyneleitä vastaan.

 Olen tunteellinen ihminen. Olen kova itkemään ja nauramaan.

– Olen tunteellinen ihminen. Olen kova itkemään ja nauramaan. Mökillä meitä kokoontuu ystäväporukka, joka nauraa ja liikuttuu. Saatamme ottaa teemaksi vaikka värin. Meitä kutsutaan Nurun kusisilmiksi. Vai mitä, Rea? Kari Toivonen huutelee ravintola Eliten viereiseen pöytään. Näyttelijä Rea Mauranen, Toivosen vaimon veljen vaimo, on sattumalta ravintolassa.

– Juu, Rea Mauranen nauraa.

Kansainvälisyys ja sosiaalisuus. Niistä on Kari Toivosen elämä tehty. Hän matkustaa vaimonsa kanssa paljon. Smokkikin on teetetty Hongkongissa.

70-luvulla vaimo kysyi Toivoselta, että mitä haluaisit tehdä. Mies sanoi, että haluaisi Rio de Janeiroon.

– Menimme seuraavana vuonna. Olemme käyneet Malediiveilla, kun hotelleita oli vain kahdella saarella.

Ystäviä on ympäri maailmaa. Puhelin soi kesken haastattelun, ja Kari Toivonen alkaa puhua englantia. Australiassa asuva ystävä soittaa ja haluaa antaa uuden kännykkänumeronsa.

 Ei ole tullut kertaakaan tunnetta, että kunpa pääsisi duuniin. Joutenolo on tuntunut ihanalta. Joka ilta kumarrun kuvainnollisesti polvilleni, ja kiitän, että pääsin pois viime tingassa.

Puhelun päätyttyä huomio kiinnittyy Kari Toivosen kännykkään, vanhaan Nokiaan.

– Sain ensimmäisen kännykkäni, kun jäin eläkkeelle. En tarvinnut omasta mielestäni kännykkää. Haastattelin aikoinaan Jorma Ollilaa. Hän sanoi, että Suomessa ei taida olla monta ihmistä, joilla ei ole kännykkää. Sanoin, että minulla ei ole.

Kari Toivosen ristimänimi Topi tulee hänen kummisedältään. –Topi on ensimmäinen suomalainen uimari, jolla oli Euroopan ennätys. Hän oli vanhempieni ystävä.­

Työelämään Toivonen ei kaipaa.

– Ei ole tullut kertaakaan tunnetta, että kunpa pääsisi duuniin. Joutenolo on tuntunut ihanalta. Joka ilta kumarrun kuvainnollisesti polvilleni, ja kiitän, että pääsin pois viime tingassa.

Työtahti on nykyään ihan toinen kuin Toivosen aikana. Hän on kuullut, että yksi ihminen joutuu tekemään kolmen työt.

– Työ tulee yhä uniin. Meillä oli jossakin vaiheessa korjaustyöt lavastamossa. Kerran Länsipuron Yrjö jäi ovien väliin jumiin juuri ennen uutislähetystä. Ihmettelimme, missä uutistenlukija on.

– Näen vieläkin joskus unia, että en pääse studioon, ja olen jäänyt ovien väliin.

Uutisia Toivonen seuraa yhä kiinnostuneena, mutta tv:ssä on hänen mielestään liikaa uutislähetyksiä.

– Se on eri asia, jos jotain suurta tapahtuu. Enkä puhu pelkästään Yleisradiosta. Muiltakin kanavilta tulee koko ajan samat uutisaiheet.

Vielä muutama vuosi sitten Kari Toivonen pelasi aktiivisesti golfia, mutta nyt se on jäänyt. Golf vie niin paljon aikaa.

– Se oli ihana harrastus, mutta ikääkin alkaa olla niin, etten jaksa enää mäiskiä.

Vanheneminen ei miestä sureta.

– Toivon, että pää pysyisi suhteellisen selkeänä, vaikka sanotaan, että jos saa Alzheimerin, eihän sitä itse hiffaa. Tulee vaan joka päivä uusia ystäviä.

Synnynnäinen tarinankertoja vastaa jokaiseen kysymykseen pitkällä tarinalla. Puhe vilisee tuttuja nimiä. Italialainen maailmankuulu tenori Benjamino Gigli asuu heidän Italian lomakohteen vieressä.

Kari Toivonen kuuluu niihin harvoihin suomalaisiin, jotka ovat tavanneet Ella Fitzgeraldin.

Elettiin 60-luvun alkua. Toivosen ystävä Paavo Einiö toi jazzmuusikoita Suomeen. Hän kysyi ystävältään Kari Toivoselta, voisiko tämä hakea Ella Fitzgeraldin lentokentältä. Toivonen lähti kaverinsa Reiskan kanssa hakemaan Ellaa ja hänen kampaajaansa.

– Kun Ella näki automme, Fiat 1300:n, hän huudahti: ”Oh my God, what’s that?” (suom. Voi Luoja, mikä tuo on).

– Ella oli silloin aika tuhti ja kampaajakin oli. Hotellissa Ella kysyi, että Kari, olenko minä sinun mielestäsi vanha. Sanoin, että et tietenkään. Ella sanoi, että hän on alkanut funtsia sitä. Kun hän pyysi Lontoossa hotellista huoneeseensa lämmikettä, ne lähettivät kuumavesipullon.

 Meillä on ollut aivan uskomaton elämä.

Tarinoita olisi kerrottavana, mutta muistelmia hän ei aio kirjoittaa.

Kun Toivonen lähti eläkkeelle hänestä tehtiin tunnin dokumentti. Se on hänen mielestään riittävä testamentti.

–  Muistelmissa on aina se juttu, että pitää olla helkkarin tarkka, ettei loukkaa ketään.

Kari Toivonen sanoo, että hänellä on ollut hyvä elämä.

– Meillä oli eilen 45-vuotishääpäivä. Puhuimme vaimon kanssa, että meillä on ollut aivan uskomaton elämä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?