Marja-Liisa Kirvesniemi täytti 60! Tämä oli hiihtäjän huippu-uran hienoin hetki

Hiihtokuningatar Marja-Liisa Kirvesniemi juhlii torstaina 60-vuotissyntymäpäiviään.

Uran päättymisen jälkeen Marja-Liisan oli vaikea totutella arkirutiineihin. –Tiesin, mitä olin saavuttanut, mutta elämä tuntui tyhjältä. Mie olen kärsinyt rajusta masennuksesta ja paniikkihäiriöistä. Ne ovat kovia juttuja kenelle tahansa, Marja-Liisa myönsi IS:lle viime syksynä.

10.9.2015 16:55

– Haluan olympiavoittajaksi.

Näin raapusti paperille kahdeksanvuotias Marja-Liisa Hämäläinen, joka seurasi televisiosta Innsbruckin olympialaisia. Vuosi oli 1964 ja olympialaiset herättivät eteläkarjalaisen maatalon tytössä kipinän hiihtämiseen.

20 vuotta myöhemmin tuo toive toteutui, kun Marja-Liisa toi Sarajevon olympialaisista kotiin kolme kultaa ja viestipronssin.

Marja-Liisa Kirvesniemen meriitit ovat hengästyttävää luettavaa. Hän voitti urallaan kolme olympiakultaa sekä yhteensä 15 olympia- ja MM-mitalia. Suomea hän edusti olympialaisissa kuusi kertaa.

Marja-Liisan urheilu-uralle on mahtunut monia onnistumisia ja karvaita pettymyksiä, ja välillä yksityiselämän myrskyt ovat koetelleet urheilulegendan jaksamista. Urheilu-uran jälkeen Marja-Liisa sairastui masennukseen, joka varjosti pitkään sanavalmiin ja iloisen naisen elämää. Hiihtokuningatar on avoimesti kertonut vaikeista ajoistaan ja työskentelee nyt kuntohoitajana.

– Tällä työllä on ollut merkittävä vaikutus siihen, että olen löytänyt tasapainon elämääni, Marja-Liisa on kehunut IS:n haastatteluissa.

– Pidän työstäni äärettömän paljon, koska pääsen auttamaan ihmisiä konkreettisesti. Kaikkein eniten työssä kehittymiseeni ovat kuitenkin vaikuttaneet omat rankat kokemukseni takavuosilta. Kun on itse käynyt henkisesti pohjalla ja selvinnyt, pystyy antamaan toisille apua tarvitseville kullanarvoisia vinkkejä.

Urheilijana Marja-Liisa antoi aina kaikkensa kisoissa, eikä hänelle kelvannut kuin voitto.–Olin vaativa kaikessa, esimerkiksi välineiden ja aikataulujen suhteen. Kyllä, koska minulle ei riittänyt neljäs sija. Se varmaan on jollekin ihan hyvä sijoitus, mutta itse halusin vain voittaa, hän kertoi IS:lle vuonna 2010.

Marja-Liisan vuodet

1971 15-vuotias urheilijalupaus osallistuu ensimmäistä kertaa arvokisoihin. SM-kisoihin hän on liian nuori, mutta EM-kisoihin ikä riittää. Hän sijoittuu henkilökohtaisella matkallaan seitsemänneksi ja Suomi saa kisoista naisten viestikullan.

1978 Marja-Liisa tapaa maajoukkueleirillä Harri Kirvesniemen, jonka kanssa suhde syvenee pikkuhiljaa seurusteluksi. Marja-Liisa leimataan Lahden MM-kisoissa naisten viestijoukkueen heikoimmaksi lenkiksi, vaikka naiset voittavat viestikultaa.

1983 Marja-Liisa voittaa ensimmäisen maailmancupin osakilpailunsa ja näyttää esimakua kisakunnostaan. Samalla sulkeutuvat kärkkäästi hiihtäjää arvostelleiden urheiluhullujen suomalaisten suut, jotka ovat pilkanneet, ettei hän kestä arvokisojen paineita.

Marja-Liisa on kehunut itseluottamuksensa kasvaneen Harrin ansiosta ja sanonut, ettei hänestä olisi tullut olympiavoittajaa ilman Harrin tukea. Häitä tanssittiin 18.8. 1984 Simpeleellä, Marja-Liisan kotikirkossa.

1984 Sarajevon olympialaisista Marja-Liisa palaa kotiin kolmen kultamitalin ja viestipronssin kanssa. Ensimmäistä olympiakultaa hän on kuvaillut uransa hienoimmaksi hetkeksi. Kansan sydämiin sivakoinut pariskunta avioituu elokuussa Marja-Liisan kotikirkossa Simpeleellä. Hiihtotähtien häistä muodostuu oikea kansanjuhla, kun häihin saapuu yli tuhat juhlavierasta.

1985 Perheen onni täydentyy Elisa-tyttären syntymällä. Kilpailuvietti ja halu menestyä polttelevat pienen lapsen äitiä. Marja-Liisalle on itsestäänselvää, että ura jatkuu ja hän palaa äitiysloman jälkeen huipulle.

1990 Kesällä Kirvesniemien toinen tytär Anita syntyy. Tytöt seuraavat urheilijavanhempiensa mukana arvokisoihin ympäri maailmaa. Urheilumaailma kuohahtaa, kun Marja-Liisa yltää MM-hopealle Val di Fiemmessä vain seitsemän kuukautta Anitan syntymän jälkeen.

Tyttäret Elisa ja Anita ovat Marja-Liisalle kaikki kaikessa. –Ei tämä niin yksinkertaista ole ollut, aika tavalla se on vaatinut kaikilta. Vaatii kovaa luonnetta, kun lähtee lapsien luota ja sanoo, että me tullaan taas kun ehditään, Marja-Liisa kuvaili äitiyden ja uran yhdistämistä 1991.

1991 Kahden lapsen äiti joutuu Val di Fiemmen MM-kisojen hopeamitalin jälkeen gynekologiseen testiin sukupuolen varmistamiseksi. – Minut vietiin jotain pimeää käytävää huoneeseen, jossa oli kaksi italialaista miesgynekologia. Huusin, itkin ja raivosin. En saanut edes joukkueen lääkäriä mukaani, ja Harri oli hiihtämässä, Marja-Liisa kertoi IS:lle 2013.

1992 Albertvillen olympialaisissa Marja-Liisa kokee uransa karvaimman pettymyksen. Henkilökohtaiset matkat menevät penkin alle ja Suomen on viestissäkin tyytyminen neljänteen sijaan. Pettymys purkautuu lohduttomana itkuna. – Silloin minusta tuntui, että koko maailma musteni silmissä, hän kertoi tuolloin IS:lle.

Marja-Liisasta tuli Sarajevon olympiavoiton jälkeen palvottu urheilusankari, jopa äitihahmo. Kiltti ja herkkä urheilija on kuvaillut lempeyden olevan hänen vahvuutensa. –Mie olen aina ollut johdonmukaisesti kiltti ja rehellinen ihminen. Siitä mie olen saanut kärsiä, mutta kiltteys on silti vahvuuteni. Näiden arvojen vuoksi minulla itselläni on ollut helpompi olla ja elää tätä elämää.

1994 Tiedostustilaisuudessa tuolloin 38-vuotias Marja-Liisa kertoo lopettavansa uransa. Lopettamispäätös syntyi Lillehammerin olympialaisten viimeisenä päivänä. –Sanoin ittelleni, että nyt tämä saa riittää tällä tasolla, hän kertoi IS:lle.

2001 Kirvesniemien liitto alkaa rakoilla vuoden 2001 dopingskandaalin jälkimainingeissa. Tuolloin Marja-Liisa otti vastaan Simpeleen-kotiin tulleita vihaisia puheluja ja kertoi haastatteluissa Harrin muuttuneen skandaalin jälkeen ihmisenä.

2005 Marja-Liisa kertoo koskettavasti sairastuneensa masennukseen hiihtouransa jälkeen. Hän sanoo haluavansa kertomallaan auttaa muita kohtalotovereitaan. – Häpesin ja salasin masennustani jopa perheeltäni. Halusin suojella heitä enkä halunnut heidän joutuvan sellaisen tilanteen keskelle, hän kertoi IS:lle keväällä 2005.

Unelmaparin eroilmoitus vuonna 2006 oli sokki urheilukansalle. –Kaikki se, mikä ei tapa, vahvistaa. Ennen saatoin antaa erilaisissa asioissa periksi, mutta nyt en enää juokse totuutta pakoon. Tunnen itseni selvästi vahvemmaksi kuin aiemmin, hän kertoi tuolloin.

2011 Marja-Liisa ja Harri hakevat avioeroa. Marja-Liisa oli jo 2006 kertonut parin eroavan, mutta vasta viisi vuotta myöhemmin he jättävät erohakemuksen.–Pitkin tätä vuotta kaikki voimani ovat kerta kaikkiaan olleet äärirajoilla. Jokainen avioeron kokenut tietää, miten kova paikka ero voi olla, Marja-Liisa kuvaili Ilta-Sanomille.

2014 Hiihtokuningatar esiintyy enää vain harvoin julkisuudessa. Nuorekas ex-huippurheilija vannoo terveellisten elämäntapojen nimeen ja pyörittää omaa hoitolaitostaan Simpeleellä.

– Pyrin syömään terveellisesti, juon paljon vettä ja ulkoilen, ja tuolla maaseudulla saan olla rauhassa. Opin jo urheiluaikana tasapainottamaan ruokailut ja levot. En enää kerta kaikkiaan pysty hoitamaan kymmentä asiaa kerralla, ja sen on nyt riitettävä minulle ja sen on riitettävä muille, Marja-Liisa kertoi keväällä 2014 Ilta-Sanomille ja paljasti painonsa pysyneen 66–67 kilossa eli samana mitä se oli huippu-uran aikana.

Marja-Liisa löysi unelma-ammatin hoitoalalta. Hän perusti oman hoitolaitoksen vuonna 2006. –Oma hyvinvointini on itselleni todella tärkeää. Ei voi auttaa muita, jos ei itse pidä itsestään huolta, onnellinen hiihtotähti on kertonut.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?