Viihde

Tällainen oli Simo Salmisen ja Spede Pasasen ensikohtaaminen

Julkaistu:

1932-2015
Keskiviikkona kuollut Simo Salminen oli yksi Spede Pasasen läheisimpiä työtovereita.
Torstai-iltana levinnyt uutinen viihdetaiteilija Simo Salmisen kuolemasta on koskettanut monia suomalaisia. Salminen jäi suomalaisten sydämiin etenkin Pertti ”Spede” Pasasen kanssa tekemistään sketseistä ja elokuvista. Yksi tunnetuimpia rooleja oli insinööri Sörsselssönin rooli Uuno Turhapuro -elokuvissa.

Kaksikon ensitapaamisesta kerrotaan toimittaja Tuomas Marjamäen kirjoittamassa Simo Salmisen elämäkerrassa Se se vaan on sillä lailla.

Salmisen ja Speden yhteistyölle lyötiin ensitahdit jo loppukeväästä 1960. Uimahyppykerho Härvelin riveissä uimahyppytapahtumaa järjestänyt Salminen pohti tapahtuman markkinoinnista vastanneen Helge Waseniuksen kanssa, että kuka olisi sopiva supliikkimies tapahtuman juontajaksi.

– Vastahan tuonne radioon tuli joku huuliveikko. Otetaan se, Salminen tokaisi kirjan mukaan.

– Kuka huuliveikko, Wasenius kysyi.

– Se, jolla on ohjelma sen papukaijan kanssa. G. Pula-ahon.

– Ai Spede Pasanen? Joo, totta kai me se otetaan, soitapa sinä sille, kun tunnet paremmin, oli Wasenius sanonut, vaikka Salminen ei Spedeä ennestään tuntenutkaan.


Pasanen suostui tapahtuman juontajaksi, ja kirjassa kerrotaan myös hauska tilanne itse uimahyppytapahtumasta.

Härvelin pellehyppääjä Pekka Heinonen otti kymmenen metrin korkeudesta kovat vauhdit ja hyppäsi todella pitkän loikan, joka näytti päättyvän aivan 25-metrisen altaan päädyssä olevalle välikannakselle. Yleisö ehti jo kohahtaa, mutta Heinonen osui kuin osuikin veteen. Pasanen seisoi tapahtumahetkellä aivan kannaksen vieressä ja kastui hypyn loiskeista likomäräksi.

Salminen muistelee kirjassa Speden nieleskelleen kiukkua puistellessaan upouutta pukuaan vedestä.

– Sitten hän hallitsi hermonsa ja sanoi rauhallisesti mikrofoniin: muuten hyvä hyppy, mutta kaksi metriä vajaa.

Simo Salmisen ja Speden yhteistyö ei alkanut vielä pitkään aikaan tuon tapahtuman jälkeen, mutta Spede painoi Salmisen mieleensä jo tuolloin.

Lähde: Tuomas Marjamäki: Simo Salminen – Se se vaan on sillä lailla (WSOY, 2012)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt