Casablanca-kaunotar Ingrid Bergmanin syntymästä 100 vuotta – skandaalinkäryinen rakkauselämä vavisutti Hollywoodia - Viihde - Ilta-Sanomat

Casablanca-kaunotar Ingrid Bergmanin syntymästä 100 vuotta – skandaalinkäryinen rakkauselämä vavisutti Hollywoodia

Ingrid Bergmanin syntymästä on tänään sata vuotta. Hänet muistetaan myös aikansa suurimman skandaalin aiheuttaneesta rakkauselämästä.

Michael Curtizin ohjaamassa elokuvaklassikossa Ingrid Bergman ja Humphrey Bogart näyttelivät entisiä rakastettuja, jotka kohtaavat uudestaan Marokossa.­

29.8.2015 7:31

Casablanca. Väistämättä ensimmäinen asia, joka tulee mieleen legendaarisesta Ingrid Bergmanista. Vuonna 1942 ilmestynyt elokuva on kuitenkin vain yksi Bergmanin tähdittämistä ja klassikoiksi muodostuneista elokuvista.

Ruotsalaiskaunotar oli etenkin 1940-luvulla yksi maailman ihailluimmista ja kuuluisimmista elokuvatähdistä. Kaikkiaan peräti 50 vuotta kestäneellä urallaan Bergman voitti kolme Oscar-palkintoa, neljä Golden Globe -palkintoa sekä lukuisia muita alan palkintoja. Vuonna 1960 hän sai oman tähden Hollywoodin Walk of Famelle.

Ihailtu ja tuomittu. Rakastetun tähden Ingrid Bergmanin kohusuhde sai vuonna 1950 jopa Yhdysvaltain senaatin julistamaan hänet ei-toivotuksi henkilöksi. Senaatti pyysi Bergmanilta virallisesti anteeksi tekemisiään vuonna 1972.­

Ingrid Bergmania on kuvailtu moderniksi, vahvaksi ja itsenäiseksi naiseksi Hollywoodissa, joka ei suostunut tuottajien haluamaan muottiin. Hän oli suorasukainen, luonnollinen ja käytännöllinen: hän ei meikannut, hän ei käyttänyt korkokenkiä, koska ”ne tekivät selän kipeäksi” ja hän pukeutui hyvin harvoin kuuluisien suunnittelijoiden vaatteisin, koska ”ne olivat liian kalliita”.

– Naiset pitivät hänestä, koska he näkivät hänessä arkipäiväisyyttä, Bergmanin tytär, malli ja näyttelijä Isabella Rossellini, sanoi hiljattain The Guardianin haastattelussa.

Suhdekiemurat olivat aikansa skandaali

Bergmanin imago oli vielä 1940-luvulla puhtoinen: yksityiselämässä hänet nähtiin rakastavana ja omistautuneena äitinä ja vaimona, valkokankaallakin hän näytteli nunnia ja pyhimyksiä. Kaikki muuttui, kun hän vuonna 1949 rakastui italialaiseen, yhä naimisissa olleeseen Roberto Rosselliniin tämän ohjatessa häntä Italiassa elokuvassa Stromboli. Bergmanin aviomies ja esikoisensa isä Petter Lindström ei loukattuna ja katkerana myöntänyt avioeroa, vaikka Ingrid oli jo raskaanakin Rossellinille, vaan ”pakotti” tämän synnyttämään äpäräpojan.

Ingrid Bergman ja ensimmäinen aviomiehensä Petter Lindström onnellisina Ruotsissa.­

Koko maailma haukkoi henkeään. Fanit järkyttyivät, Hollywood piti tähteään kiittämättömänä, Yhdysvaltain senaattikin tuomitsi Bergmanin – demokraattisenaattori Edwin Johnson julisti Bergmanin olevan ”kauhea naissukupuolen esimerkki ja pahuuden ilmentymä”.

– Se oli sen ajan suurin skandaali. Kuukausien ajan otsikoita, spekulaatioita, juoruja ja kauheuksia, esikoistytär Pia Lindström muisteli Larry Kingin haastattelussa CNN:llä joulukuussa 2003.

Ingrid Bergman palaamassa Italiasta tervehtimästä lapsiaan tässä vuoden 1959 kuvassa. Pariisin lentokentällä häntä olivat vastassa hänen vasta muutama vuosi aiemmin luoksensa saama Pia-tytär sekä aviomiehensä Lars Schmidt.­

Bergman sai lopulta eronsa, muutti Italiaan ja nai Rossellinin 1950, mutta hän joutui jättämään paitsi Yhdysvallat ja Hollywoodin, missä kukaan ei halunnut työskennellä hänen kanssaan, myös esikoistyttärensä vuosikausiksi.

– Hän ei saanut palata Yhdysvaltoihin. Kongressissa oli äänestys, ja hänet julistettiin ei-toivotuksi henkilöksi, Lindström kertoi.

10-vuotiaasta Piasta käytiin pitkä huoltajuuskiista. Tyttö näki äitiään kerran viikon ajan Lontoossa 12-vuotiaana, mutta vasta 18-vuotiaana Pia tapasi jälleen äitinsä.

– Äiti oli haavoittunut hyvin syvältä, hän ei oikein tiennyt, kuinka asiaa pitäisi käsitellä. Hän tunsi syyllisyyttä Piaa kohtaan, ei yleisöään. Hänen mielestään yleisö ja lehdistö olivat pahoinpidelleet häntä ja sekaantuneet sekä loukanneet hänen yksityisyyttään ja valintojaan, Isabella Rossellini muisteli Larry Kingin haastattelussa äitinsä kertoneen.

Rossellinin ja Bergmanin liitto hajosi vuonna 1956 pitkälti omaan mahdottomuuteensa julkisen painostuksen ja huonon maineen keskellä, kuten Isabella Rossellini arvioi. Vain hieman aiemmin Bergman oli palannut näyttävästi hänelle jo anteeksi antaneeseen Hollywoodiin elokuvan Anastasia myötä. Bergman sai roolistaan uransa toisen Oscarin. Hän ei kuitenkaan koskaan muuttanut takaisin Yhdysvaltoihin vaan pysyi Euroopassa.

Ingrid joutui työnsä takia olemaan paljon poissa lastensa luota. Kuvassa hän on Italiassa poikansa Roberton ja kaksostyttöjen Isabellan ja Ingridin kanssa vuonna 1956. –Me kolme esimerkiksi asuimme Roomassa ja äiti Pariisissa. Emme nähneet häntä paljon. Mutta kun hän oli kanssamme, hän oli ihana, Isabella Rossellini on kertonut.­

Vuonna 1957 Bergman meni naimisiin ruotsalaistuottaja Lars Schmidtin kanssa, mutta liitto päättyi eroon 1975 – Schmidtistä tuli isä toisen naisen lapselle. Samana vuonna Bergman sai tietää sairastavansa rintasyöpää.

Bergman ja Schmidt pysyivät erosta huolimatta läheisinä. Bergman jopa hakeutui ex-miehensä luo viimeisiksi hetkikseen voimiensa ehtyessä taistelussa syöpää vastaan. Lopulta Ingrid Bergman menehtyi 67. syntymäpäivänsä iltana 29. elokuuta 1982 ex-miehensä huomassa.

Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman elokuvassa Casablanca.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?