Suosiostaan kiitollinen Paperi T: ”On ollut hurja vuosi” - Viihde - Ilta-Sanomat

Suosiostaan kiitollinen Paperi T: ”On ollut hurja vuosi”

On syynsä, miksi listaykköseksi noussut Paperi T räppää muun muassa Pate Mustajärvestä, Henry Milleristä ja Kristiina Halkolasta.

24.8.2015 16:41

Jos joku olisi sanonut helsinkiläiselle Henri Pulkkiselle, 29, vuosi sitten, että elokuussa 2015 hän esiintyy tuhansien ihmisten yleisölle Flow-festivaalin ja Blockfestin täpötäysillä telttalavoilla, olisi Pulkkista ollut vaikea vakuutella asiasta.

Ja vaikea hänen vieläkään sitä on uskoa, vaikka Paperi T:n debyyttialbumin julkaisusta on kulunut yli neljä kuukautta.

– Sellaiset keikat aiheuttaa aika epätodellisen fiiliksen. Ei sitä osaa oikein vielä käsitellä. Yritän vain suhteuttaa asioita ja olla mahdollisimman nöyrä sen suhteen. Olen hyvin etuoikeutetussa asemassa, kun ihmiset ovat kiinnostuneita mun musiikista ja he tulevat katsomaan keikkojani. Mutta onhan se helvetin absurdi fiilis, Pulkkinen sanoo.

– On ollut hurja, erikoinen ja erityinen vuosi.

Malarian pelko nousi Suomen albumilistan kärkeen heti julkaisuviikollaan huhtikuussa ja Paperi T on saanut kuulijakuntaansa hyvin laajalti eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä.

– Moni on tullut sanomaan, että ei olisi ikinä uskonut kuuntelevansa suomalaista räppiä, ja se on ollut asia, josta mulle tulee todella hyvä olo. Olen jo kauan aikaa sitten haaveillut tekeväni musiikkia, joka ei olisi vain yhden tietyn genren sisäistä jatkumoa, vaan että se rikkoisi jollain tavalla sen genren kaavoja.

Paperi T on saanut albumin myötä kiitosta tummista lyriikoistaan ja levyn erityisestä äänimaisemasta. Albumi on tulkittavissa elämässään ja ajatuksissaan harhailevan alle 30-vuotiaan miehen eroteemalevyksi.

– Nuo sun fiilikset kuvaa aika hyvin sitä levyä, diggaan tuosta, Pulkkinen sanoo hymyillen.

Pulkkinen myöntää albumin kertojahahmossa olevan selkeitä heijastuksia hänen siviiliminästään.

– En koe, että se olisin minä, mutta siinä on paljon asioita, jotka ovat mua. Siinä on paljon asioita, joiden pelkään olevan mussa. Ja myös joitain asioita, joiden haluaisin olevan mussa. Se on jotenkin romantisoidun fiktion, faktan, fantasioiden, pelkojen sekä joidenkin traumojen sekamelskaa.

Malarian pelko on kerännyt huomiota myös lukuisilla kulttuuri- ja taideviittauksillaan.

Albumin kappaleissa viitataan muun muassa Henry Milleriin, Alvar Aaltoon, Pate Mustajärveen, Renée Jeanne Falconettiin, Stevie Nicksiin, Kristiina Halkolaan sekä Alain Resnaisiin.

Miksi?

– Ne ovat tulleet biiseihin aika luontevasti. Tiedostan kyllä, että namedroppailu on aika raflaavaa, mutta se ei ole ollut mikään itsetarkoitus. Taideviittaukset ovat vain tulleet osaksi omaa kirjoittamista. Olen aina tykännyt taiteesta, jossa viitataan johonkin menneeseen tai muuhun taiteeseen, taiteesta hyvin laaja-alaisesti pitävä Pulkkinen kertoo.

Millaista taidetta itse seuraat?

– Jos taide jollain lailla resonoi ja herättää joko hyviä tai pahoja fiiliksiä tai jos taidetta ei ymmärrä, niin se saa kiinnostumaan.

Ennen soolouraa Paperi T oli ollut vuosia mukana Ruger Hauer -rap-yhtyeessä. Viime vuonna hän sai kuitenkin tilaisuuden tehdä sooloalbumin, kun hänen bändikaverinsa Mikko ”Pyhimys” Kuoppala aloitti työt Johanna Kustannus -yhtiön tuotantopäällikkönä.

– Ajatus soolourasta oli ollut takaraivossa varmaankin aika pitkään, mutta olen jotenkin huono asettamaan mitään realistisia tavoitteita.

– Vuosi sitten tajusin, että nyt mulla on mahdollisuus ja levy syntyi oikeastaan sen enempää miettimättä. Jälkikäteen olen tajunnut, että tuo oli mulle juuri oikea tapa tehdä debyyttisoololevy. Että se vain tapahtui.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?