Käsikirjoittaja Outi Keskevaari paljastaa: Tällainen ihmistyyppi pärjää tosi-tv:ssä - Viihde - Ilta-Sanomat

Tällainen ihmistyyppi pärjää tosi-tv:ssä – käsikirjoittaja Outi Keskevaari paljastaa

Käsikirjoittaja Outi Keskevaari on huomannut, että perfektionisteilla on vaikeaa tosi-tv-ohjelmissa.

Parhaillaan uusintana pyörivä Temptation Island Suomi kuvattiin viime talvena Thaimaassa.­

23.8.2015 9:26

Käsikirjoittaja Outi Keskevaari jos kuka tietää, mistä tosi-tv on tehty. Hän on käsikirjoittanut muun muassa Suurta seikkailua, Selviytyjät Suomea, Temptation Island Suomea, Hell’s Kitchen Suomea ja tanssikilpailu Dancea. Tänä kesänä Outi on kuvannut Paratiisihotellin suomalaista versiota Espanjassa, ja keväällä hän kävi Thaimaassa tekemässä uuden kauden Martinaan ja hengenpelastajiin.

– Tykkään itse eniten reality-ohjelmista, joissa on taviksia. Saan niistä eniten irti, ja niitä on ihana tehdä, Outi myhäilee. Tosi-tv:n lisäksi toimittajana uransa aloittanut freelancer-käsikirjoittaja tekee myös näytelmiä, tv-draamaa (Syke, Kimmo, animaatiosarja Pasila) ja elokuvakäsikirjoituksia (FC Venus, Ainoat oikeat).

Usein ajatellaan, että tosi-tv-ohjelmiin hakeutuu tietty ihmistyyppi, ne tyrkyt.

– Kyllä sellainenkin ihmistyyppi on olemassa, mutta heitä on kuitenkin aika harvassa osallistujien joukossa. Heitä valitaan mukaan paljon vähemmän kuin ihmiset luulevat, sillä toisenlaisiakin hakijoita on, ja he ovat usein paljon kiinnostavampia, Outi sanoo.

Hän muistuttaa, että niillä niin sanotuilla tyrkyilläkin on oma arvonsa ohjelmissa.

– Heissä on vähän sisäänrakennettuna se sama asia kuin julkkiksilla: he lähtevät mukaan määrätietoisemmin ja ovat paremmin selvillä siitä, mihin ovat hakeneet mukaan, Outi luonnehtii.

–Realityn finaalijaksojen tekeminen on ihan lempparini. Niissä kaikki yrittävät yleensä parhaansa, Outi Keskevaari sanoo.­

Suomalaisten tosi-tv-ohjelmien hakijamäärät vaihtelevat kymmenistä tuhansiin, ja myös valintaprosessit testeineen vaihtelevat ohjelman mukaan. Parhaiten tosi-tv-ohjelmassa esiintyminen sopii Outin mielestä kokemuksia haluaville, positiivisille ja avoimille ihmisille.

– Pikkuisen ilkeä pilke saisi silti olla silmäkulmassa. Olisi hyvä, että olisi valmis pelaamaan ja tekemään ohjelman puitteissa mitä tahansa. Aina välillä tapaa ihmisiä, jotka tajuavat formaatin ja osaavat käyttää sen tarjoamia keinoja, eli he tietyllä tavalla päättävät tuottaa hyvää tv-ohjelmaa käytöksellään. Sellaiset osallistuvat ovat todella ihania, ja he nauttivat siitä pelaamisesta itsekin, Outi sanoo.

Perfektionisteille tosi-tv-ohjelmat eivät välttämättä ole oikea paikka, vaikka hekin tavallaan ohjelmaan hyvää sisältöä tuottavat.

– Perfektionistit vaikuttavat usein tosi-tv:ssä todella kusipäisiltä, vaikka he itse asiassa kärsivät kovasti. He ovat tottuneet pitämään kaikki ohjakset omissa käsissään, joten heille on hyvin vaikeaa, kun minä äkkiä pyöritänkin heidän elämäänsä, Outi tietää.

Suomalaisia tosi-tv-osallistujia leimaa edelleen hiukan kasvojen menettämisen pelko. Ei oikein edes yritetä, koska on jotenkin pienempi häpeä hävitä yrittämättä kuin yrittää ja epäonnistua.

– Kaipaisin lisää rohkeutta heittäytyä formaattiin: kun pelaa isosti ja kunnolla, katsojat kyllä rakastavat sinua, kävipä pelissä miten tahansa, Outi kannustaa.

Jokaisessa tosi-tv-sarjassa tuntuu myös olevan joku, joka uskoo olevansa ovelampi kuin formaatti ja hallitsevansa tilanteen. Onko kukaan ikinä?

– Lähimmäs mitä olen nähnyt, on tulevassa Paratiisihotellissa, Outi vinkkaa.

Tosi-tv:n on jo arveltu tekevän kuolemaa maailmalla.

– Ei se tee. Pelkäsin itsekin jonkin aikaa julkkisformaattien valtaavan tilan tavisten tosi-tv:ltä, mutta nyt ei taas siltä näytä. Temptation Islandin menestys palautti uskon siihen, että tosi-tv:stä voi edelleen nousta kansansuosikkeja ja uusia staroja. Ja missä ihmiset televisiossa näkisivät tavallisia ihmisiä, jos eivät tosi-tv:ssä? Outi kysyy.

–Paratiisihotelli oli poikkeuksellinen tuotanto. Siinä robottikamerat seurasivat huvilan tapahtumia koko ajan. Espanjassa istuinkin aika paljon ohjaamossa katsomassa kameran välittämää kuvaa, Outi kertoo.­

Tämän hetken tosi-tv ei niinkään ole enää fyysistä vaan emotionaalista extremeä.

– Trendinä on se, että etsitään tunnetta ja pureudutaan ihmisten perusvietteihin, kuten parisuhteisiin ja rakkauteen. Olipa kyseessä sitten gameshow tai ruokaohjelma, Outi sanoo.

Monet ajattelevat, että tosi-tv on sitä television pohjasakkaa.

– Ymmärrän todella hyvin, jos jotkut eivät sitä arvosta, ja minun puolestani tätä lajityyppiä saa vihata ihan vapaasti. Realityn tekemistä ei kuitenkaan arvosteta tarpeeksi. Koetaan, että sitä on helppo tehdä: mennään vaan sinne ja katsotaan, mitä tapahtuu. Niin se ei ole. Realityä ei ole pakko arvostaa, mutta toivoisin, että sen tekijöitä arvostettaisiin enemmän, Outi sanoo.

Temptation Island Suomi, uusinnat pyörivät parhaillaan Nelosella ja Livillä.

Martina ja hengenpelastajat, 2. kausi 3.9. alkaen Jimillä.

Paratiisihotelli, 29.9. alkaen Nelosella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?