Musiikki ei elättänytkään kaikkia - missä ovat takavuosien tangokuninkaalliset?

Tangon ensimmäisistä kuninkaallisista monet ovat keikkailleet kymmeniä vuosia ilman suurta julkisuutta. Osa on vaihtanut musiikin tyystin eriin ammattiin.

Risto Nevala ja Kari Piironen Tangomarkkinoiden 30-vuotisjuhlakonsertissa Seinäjoella 2014.

23.8.2015 7:27

Kari Piironen, 67, valittiin tangokuninkaaksi Seinäjoen tangomarkkinoilla kesällä 1988. Tuo voitto muutti Piirosen elämän kertaheitolla. Aiemmin tehdastöitä tehnyt mies pääsi vihdoin tekemään sitä, mistä oli haaveillut.

– Kyllä silloin vähän tuli kyynel silmään. Ymmärsin, että nyt pääsen tekemään sitä, mitä haluan, Piironen muistelee satumaista voittohetkeä.

Piirosen nimi ei ole komeillut viime vuosina lehtien kansissa, mutta suosittu artisti on pystynyt elättämään itsensä kokonaan laulamisella.

– Tänäkin kesänä on ollut yli 30 keikkaa. Teen kentällä työni kunnialla, ja se riittää pitkälle. En ole sellainen, että tarvitsisin sensaatiota tai muita vippaskonsteja, Piironen pohtii.

Suosittu tangolaulaja on jo eläkeiässä, mutta hän jaksaa edelleen kierrellä ympäri Suomea. Hyvän keikkakunnon ylläpitämisessä auttavat säännöllinen kuntoilu ja kävelyillä käyminen.

– Mitä nyt äsken sain kipsin jalkaani. Viime viikon tiistaina kotirannassa lipsahdin kumoon. Niin kauan kun kurkku ei ole kipsissä, keikkailua jatketaan, Piironen nauraa.

  Ei taiteilijaeläkettä

Tangotähden musiikkiura on kestänyt jo yli 27 vuotta, mutta ei aivan omin avuin. Laulaja paljastaa, että kaiken takana on oma vaimo.

– Vaimo kulkee mukanani keikoilla ja auttaa, hän esimerkiksi ajaa autoa tarvittaessa. Yli 25 vuotta olemme tehneet tätä jo yhdessä. Muuten en varmaan olisi jaksanutkaan, Piironen kertoo.

Mustasukkaisuus tai riidat eivät koskaan ole vaivanneet pariskuntaa, vaikka miespuolisilla tangolaulajilla on tunnetusti paljon naispuolisia faneja ja vientiä epäilemättä riittäisi.

– Ei vaimoa sellaiset haittaa. Hän ymmärtää, että se kuuluu tähän työhön, Piironen sanoo.

Pariskunta on asunut jo vuodesta 1996 Viitasaarella pienessä, noin kolme kilometriä pitkässä saaressa.

– Kotona on mukava kalastaa ja tehdä puutarhahommia, sillä tavalla saa vähän vaihtelua.

Piironen aikoo jatkaa keikkailua niin pitkään kuin vain suinkin jaksaa. Esiintyminen ei ole hänen mielestään raskasta, mutta pitkät matkat alkavat jo tuntua.

– Seuraavana päivänä pitää vähän miettiä, että mitä jaksaa tehdä. Hyvä puoli tässä on se, että voin lopettaa sitten, kun itse haluan, Piironen toteaa.

Taiteilijaeläkettä 27 vuoden laulajanuran tehneelle miehelle ei ole suotu. Hän arvelee syyn olevan liian isoissa tuloissa.

– Taiteilijaeläkettä en ole saanut, vaikka olen kymmenen vuotta yrittänyt. Olisi se ihan reilua, että pitkän uran jälkeen saisi jonkinlaisen eläkkeen, hän sanoo.

Kyllä silloin vähän tuli kyynel silmään. Ymmärsin, että nyt pääsen tekemään sitä, mitä haluan.

 Kyllä silloin vähän tuli kyynel silmään. Ymmärsin, että nyt pääsen tekemään sitä, mitä haluan.

Kari Piirosen kanssa samana vuonna tangokruunun napannut Kirsi Rissanen keikkaili joitakin vuosia tangovoittonsa jälkeen aktiivisesti erilaisissa kokoonpanoissa laulaen tanssi- ja viihdemusiikkia ympäri Suomea.

1990-luvun puolivälissä hän suuntasi kuitenkin opiskelemaan klassista musiikkia. Hän valmistui musiikkipedagogiksi vuonna 2006 ja on sittemmin tehnyt leipätyönään laulunlehtorin töitä Lappeenrannan musiikkiopistossa.

Ajatus laulunopettajan työstä oli kypsynyt jo aikoinaan musiikkilukiossa, mutta haave lykkääntyi kiireisten keikkavuosien myötä.

– Kaipaan musiikissa aina jonkinlaista haastetta, ja keikkavuosien jälkeen halusin kokeilla jotain enemmän, Rissanen kuvailee suunnanmuutostaan.

– Voihan sitä itsensä elättää keikkaillenkin, jos vain jaksaa kierrellä paikkoja, valvoa myöhään ja esiintyä ravintoloissa. Pitää myös osata uudistua koko ajan, Rissanen pohtii nyt.

Tangovoitto on Rissasen mukaan nopea ponnahduslauta musiikkialalla Suomessa.

– Sillä tavalla pääsee nopeasti suuren yleisön tietoisuuteen. Minä sain tehdä sen ansiosta paljon tätä työtä ja se toi tunnettavuutta, hän kertoo.

  Moni tekee muita päivätöitä

1985

Kauko Simonen valittiin kaikkien aikojen ensimmäiseksi tangokuninkaaksi vuonna 1985. Nykyään eläkkeellä oleva Simonen teki työuransa Puolustusvoimissa, mutta hän on myös keikkaillut vuosien varrella.

Kari Piironen kuninkuusvuonnaan 1988.

1986

Teuvo Oinas valittiin kuninkaaksi vuonna 1986 ja hän on siitä eteenpäin keikkaillut aktiivisesti. Albumeita on ilmestynyt vuosien varrella yli kymmenen kappaletta.

1987

Harri Lahti voitti kruunun 1987. Nykyään Lahti elää rauhallista elämää Salossa ja valitsee kesäisin monesti mieluummin mökkeilyn keikkailun sijaan. Hän tekee päivätyökseen keittiöasennuksia yrittäjänä.

Samana vuonna kuningattareksi valittiin Arja Sipola, joka oli ensimmäinen naispuolinen tangokruunun voittaja. Musiikin lisäksi hän on työskennellyt vammaisavustajana. Vuonna 2009 hän osallistui tosi-tv-ohjelmaan Suurin pudottaja.

Kirsi Rissanen lauloi Matti Korkialan kanssa Seinäjoella 2014.

1989

Risto Nevalasta tuli ammattilaulaja vuoden 1989 tangovoiton jälkeen. Nevala on monipuolisen uransa aikana esiintynyt tanssilavoilla, konserttikiertueilla ja musikaaleissa. Lisäksi hän on julkaissut 11 cd-levyä ja 80-luvulla vinyylilevyjä.

Vuosi 1989 oli legendaarinen myös tangokuningattaren kannalta. Tuolloin voitti yksi Suomen kaikkien aikojen tunnetuimmista iskelmälaulajista, Arja Koriseva. Koriseva on tehnyt mittavan uran iskelmälaulajana, tv-kasvona, musikaalitähtenä ja ääninäyttelijänä. Nykyään Koriseva keikkailee yhdessä Arja & Fortuna -yhtyeensä kanssa ympäri Suomea.

1990

Jouni Raitio valittiin tangokuninkaaksi vuonna 1990. IS uutisoi heinäkuussa 2003, että Raitio aikoo muuttaa Viroon puolisonsa kanssa. Suur-Jyväskylän lehti kirjoitti puolestaan toukokuussa 2010, että mies keikkailee edelleen, mutta käy myös päivätöissä turvallisuusalalla.

Jaana Lammi valittiin tangokuningattareksi vuonna 1990. Lammi elätti itsensä musiikilla 14 vuotta tangovoiton jälkeen, mutta siirtyi sitten pääasiassa muiden työtehtävien pariin.

 

1991-1992

Jaska Mäkynen nappasi voiton 1991 ja tuoreen tangokuninkaan ensimmäiset vuodet menivät kovassa kiireessä. Mies tekee edelleen musiikkia aktiivisesti, ja uutta levyä on työstetty viimeisimmän vuoden ajan. Mäkynen kihlautui viime jouluna naisystävänsä kanssa.

Peräkkäisinä vuosina kuningattariksi valitut Kaija Pohjola ja Eija Kantola ovat molemmat elättäneet itsensä kokonaan musiikilla. Suomalaisten rakastamat laulajattaret keikkailevat ahkerasti ja tekevät musiikkia. Pohjolan viime levy ilmestyi vuonna 2013, samoin Kantolan.

1993

Sebastian Ahlgren saavutti tangovuonnaan 1993 suuren suosion. Nykyään hän on keikkaillut jo jonkin aikaa Sebastian & Anri -nimisessä duossa.

Merja Raski keikkaili ja teki musiikkia ahkerasti 90-luvulla, mutta sittemmin hänen liikkeistään ei ole tietoa.

1994

Sauli Lehtonen voitti tangokruunun kesällä 1994, mutta hän menehtyi traagisesti auto-onnettomuudessa vain vuosi voiton jälkeen. Lehtonen oli menehtyessään vasta 20-vuotias.

Tiina Räsänen on naimisissa vuoden 1999 tangokuninkaan Petri Hervannon kanssa. Räsänen on keikkaillut ja tehnyt musiikkia tasaisesti vuosien varrella. Nykyään hän tekee musiikin lisäksi töitä hyvinvointivalmentajana ja kosmetologina.

Kauko Simonen kruunattiin ensimmäiseksi Tangokuninkaaksi 1985. Prinssin kruunun saivat Mertsi Meri ja Jaska Mäkynen.

Myös Arja Sipola esiintyi 2014 Seinäjoen juhlakonsertissa.

Jaana Lammi esiintyi Tangomarkkinoiden 30-vuotisjuhlakonsertissa Seinäjoella 2014.

Kaikkien aikojen ensimmäinen tangokuningas Kauko Simonen kuvattuna vuonna 2009.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?