Tutut ruutuäänet kokeilevat toistensa puherooleja – tältä naisellinen Big Brother kuulostaa ! - Viihde - Ilta-Sanomat

Tutut ruutuäänet kokeilevat toistensa puherooleja – tältä naisellinen Big Brother kuulostaa !

Tv-ohjelmissa ahertaa joukko henkilöitä, joiden työnä on puhua. Mutta keitä tuttujen äänien takaa löytyy, ja mitä tapahtuu, kun äänityöläiset kokeilevat toistensa kertojarooleja?

18.8.2015 9:30

Ääninäyttelijä Sasu Moilasella on kenties Suomen tunnetuin ääni. Hänen möreää ääntään on voinut kuulla viime aikoina muun muassa Lapin poliisit -realitysarjassa. Niin elokuvissa, mainoksissa kuin tv-ohjelmissakin käytettyä ääntä saattaa kuulla parhaimmillaan jopa päivittäin. Harva lienee kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että tutun äänen spiikit syntyvät usein kotistudiossa.

– Teen Lapin poliisit -sarjaa kotistudiostani, eli ohjaan itseäni, editoin materiaalin ja lähetän sen sitten eteenpäin. Sarjaa tehdessä ei voi lähteä hymyilemään, koska kyse on poliisien työstä, jossa voi yhtäkkiä tulla kulman takaa vastaan jokin todella hirveä asia, Moilanen kuvailee.

Stand up -koomikko ja kehitysjohtaja Lotta Backlundin tyttömäistä ja pirteää ääntä on mahdoton olla erottamatta. Backlundin persoonallinen ääni on tuttu muun muassa realitysarjoista Kaksi julkkista ja yhdet häät sekä Kalajoen hiekat.

– Tv-sarjoissa pitää tosi aikaisessa vaiheessa miettiä, mikä kertojan rooli on. Joskus kertojalla on selkeä oma persoona ja joskus sitä ei taas tarvita. Parasta on, jos katsoja ei kiinnitä huomiota kertojaan, paitsi kun sillä on selkeästi viihdearvoa, kuten Neljän tähden illallinen - tai Kaksi julkkista ja yhdet häät -sarjassa. Tällöin on tarkoituskin kiinnittää huomiota kertojaan, jolla toivon mukaan on hauskoja juttuja, Backlund kuvailee äänirooliaan sarjoissa.

Näyttelijäkin tunnettu Jukka Voutilainen puolestaan hurmasi kansan hulvattomalla kertojaroolillaan Neljän tähden illallinen -ohjelmassa. Voutilainen kertoo yllättyneensä sarjan jättimäisestä suosiosta. Katsojat kyselevätkin Voutilaiselta usein yksityiskohtia muun muassa sarjan kuvauksista.

– Siinä piti vain noudattaa käsikirjoitusta, sillä ohjelma oli kuvattu jo kauan ennen kuin jouduin tekemään voiceoverit. Minulta on kysytty usein, että eikö ollut rankkaa, kun jouduin olemaan aina niin kauan jonkun tähden luona. Tai että sainko syödä niitä ruokia. Mutta enhän minä ole ollut siellä paikalla!

Katso videolta miltä näyttää ja kuulostaa, kun kolmikko hyppää toistensa äänirooleihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?