Inga Sulin täyttää 70 vuotta – Katso kuvat vuosien varrelta! - Viihde - Ilta-Sanomat

Inga Sulin täyttää 70 vuotta viikon kuluttua ja näyttää yhä nuorelta – Katso kuvat vuosien varrelta!

Laulaja ja näyttelijä Inga Sulin on ikinuori tv-tähti. Teema-kanava lähettää ohjelmakoosteen lähestyvän syntymäpäivän kunniaksi.

2010: Inga Sulin ryhtyi näyttelemään TV2-kanavalla alkaneessa Uusi päivä -tv-sarjassa Aino Haavistoa, joka pyörittää omaa kahvilaa.

9.8.2015 10:01

Elävä arkisto: Inga Sulin, tiistaina 11.8. Teema klo 21.50–23.00

Luopioisissa 17. elokuuta 1945 syntynyt Inga Sulin oli kiinnostunut musiikista jo kouluaikoina. Hän voitti laulukilpailun Nokialla 17-vuotiaana, alkoi keikkailla ja perusti oman yhtyeen kaksi vuotta sen jälkeen. Kosketinsoittajana bändissä oli Juhani Ahola, jonka kanssa Inga meni naimisiin.

1968: Inga Sulinin esikoislevy ilmestyi, ja nainen osallistui Suomen euroviisukarsintoihin sävellyksellä Niin kuin jokainen.

Inga Sulinin ensimmäinen albumi oli nimeltään Niin kuin jokainen. Se sai nimensä kappaleesta, jolla laulaja osallistui Suomen euroviisukarsintoihin 1968. Inga levytti kaikkiaan viisi albumia vuosien 1968–1980 välillä. Hän myös teki 1960–70-luvuilla useita musiikillisia tv-ohjelmia.

1976: TV2:n sarjassa Elää ja voi hyvin oli vuorossa jakso, jossa tavattiin Inga Sulin.

Vuonna 1978 Inga Sulin siirtyi näyttelemään ja laulamaan näyttämöproduktioihin, ja teki muun muassa operettirooleja. Hän vieraili sekä suomen- että ruotsinkielisissä teattereissa. Vuonna 1994 hän toteutti unelmansa ja esiintyi ensimmäisen kerran oopperassa. Teos oli Don Giovanni, jota esitettiin muun muassa Jyväskylässä ja Helsingissä.

Laulaja kertoi kuunnelleensa aikaisemmin lähinnä kevyttä musiikkia ja jazzia, mutta innostuneensa oopperasta muutamia vuosia ennen Don Giovannia.

– En oikeastaan koskaan ollut ennakkoluuloinen. Ooppera piti löytää, ja sen piti kolahtaa. Nyt minulla on valtava halu tutustua mahdollisimman moneen teokseen, tähti sanoi tuolloin Ilta-Sanomille.

1996: Inga esiintyi myös Virroilla Karhu-oopperassa.

Inga Sulin on näytellyt sekä elokuvissa että tv-sarjoissa. Muistetuimpia ovat elokuva Vodkaa, komisario Palmu (1969), Vihreän kullan maa -tv-sarja (1987), Salatut elämät -saippua (2001–2002) Käenpesä-sarja (2006) ja Uusi päivä -sarja (2010–).

1983: Inga Sulin on koiraihmisiä. Tässä hän poseeraa villakoiransa Idefixin kanssa.

1994: Sharik-koira aiottiin lopettaa, mutta Inga Sulin pelasti sen perheeseen.

Laulutähti on konsertoinut edelleen, usein puolisonsa Juhani Aholan säestämänä. Hän työskentelee myös teatteri-freelancerina. Juhani Ahola ja Inga Sulin asuvat Kangasalla. Heillä ei ole lapsia, ja Inga oli suunnannut ajatuksensa jo rauhaisiin eläkepäiviin, kun häntä pyydettiinkin TV2:n Uusi päivä -sarjaan. Se alkoi 2010.

2015: Näin hehkeä isoäiti tavataan Uusi päivä -sarjassa.

Kolme vuotta sitten laulaja-näyttelijä oli julkisuudessa suvussaan olleen salaisuuden vuoksi. Inga Sulinin todellinen isä paljastui vasta hänen luettuaan äitinsä sota-aikaisia kirjeitä. Mies, jota 66-vuotias Sulin oli pitänyt isänään lähes koko elämänsä ajan, ei ollutkaan hänen biologinen isänsä.

– Kyllähän se tieto pisti sekaisin palapelin, mitä siihen ikään mennessä oli koonnut elämäänsä, Inga Sulin kertoi Ilta-Sanomille.

Tieto oikeasta isästä ei romuttanut suhteita entisiin sukulaisiin.

– Sanoisin, että päinvastoin.

2011: Inga Sulin Kangasalan lepokodin maisemissa kotikulmillaan.

Tiistaina Teema arkisto-ohjelmissa nähdään Ingan yhdennaisen show vuodelta 1967 sekä musiikki-irvailu Me vasta vallankumoukselliset vuodelta 1971.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?